TÉMA

ČSOB

Banky poskytly v lednu hypotéky za třináct miliard korun, meziročně jde o dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za třináct miliard korun, což je meziroční nárůst o 99 procent. Úrokové sazby v lednu pokračovaly v poklesu a snížily se z prosincových 5,65 na 5,54 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 19:11|

PŘEHLEDNĚ: Banky zatím snížení úrokových sazeb vyhodnocují, s reakcí chtějí vyčkat

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů bank, shodují se oslovení experti. Zlevňovat by měly i hypotéky. ČT proto oslovila největší tuzemské banky s dotazem, zda a jak se v jejich nabídkách snížení základní úrokové sazby na 6,25 procenta projeví.
9. 2. 2024|

Ochota bank financovat český zbrojní průmysl zřejmě roste, více podpořit ho chce i EU

Na dodávkách zbraní Ruskem napadené Ukrajině se i nadále podílejí české zbrojařské firmy. Jejich asociace hlásí, že společnosti vyrábí naplno a navyšují své kapacity. Tvrdí ale zároveň, že narážejí na problémy třeba se získáváním úvěrů. Situace se teď ale podle části podniků zlepšuje.
8. 2. 2024|

První banky jdou dolů s úroky u spořicích účtů, reagují na prosincové rozhodnutí centrální banky

První banky už začaly snižovat úrokové sazby u spořicích účtů a další finanční domy se na to chystají. Změnu vysvětlují prosincovým rozhodnutím České národní banky (ČNB), která snížila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.
8. 1. 2024|

Peníze lze nově poslat i přes telefonní číslo. Šestice bank zavedla nový způsob plateb

Šest tuzemských bank spustilo možnost poslání platby skrze telefonní číslo. Služba platby na kontakt má za cíl transakce zjednodušit a omezit chyby při jejich zadávání. Registr přitom spravuje centrální banka. Další dvě banky se spuštěním služby počítají v průběhu příštího roku.
14. 11. 2023|

Národní rozvojový fond od svého vzniku nepodpořil jediný projekt a hospodaří se ztrátou

Národní rozvojový fond (NRF) měl rozhýbat soukromé investice hlavně do infrastruktury. Čtyři komerční banky se dohodly s předchozí vládou a slíbily do něj vložit až sedm miliard korun. Jenže hospodaření fondu loni skončilo devítimilionovou ztrátou a za tři roky fungování nepodpořil ani jediný projekt. Banky přesto počítají s tím, že fond fungovat začne.
4. 9. 2023|

Česká národní banka se stala terčem kybernetického útoku, žádná data podle ní neunikla

Česká národní banka se v pátek ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.
1. 9. 2023|

Hackeři opět útočili na tuzemské banky, které měly výpadky služeb

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví ve čtvrtek postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Zpomaleně fungovaly internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sdělil, že výpadky opět způsobily zahlcovací DDoS útoky. Podle antivirových firem za útokem stojí hackeři z Ruska. Zaútočili také na webové stránky Elektrotechnického zkušebního ústavu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 22:33|

Tuzemské banky čelily kybernetickým útokům, jejich on-line služby měly výpadky

Pětice českých bank se ve středu dopoledne potýkala s výpadky internetového bankovnictví, některým nefungoval celý web. Mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša uvedl, že to byl důsledek kybernetických útoků. Brzy odpoledne již byly stránky i bankovnictví všech napadených bank opět v provozu. ČTK uvedla s odvoláním na experty na kyberbezpečnost, že má útok zřejmě na svědomí ruská hackerská skupina NoName057(16), která požaduje, aby napadené instituce přestaly s podporou Ukrajiny.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:59|

Počet trestných činů v kyberprostoru se letos přiblíží hranici dvaceti tisíc, očekává policie

Internetových podvodů dál přibývá. Policie odhaduje, že se letos počet trestných činů v kyberprostoru přiblíží hranici dvaceti tisíc. Většinou lidé přijdou o peníze při nabídkách investic nebo na bazarových stránkách při prodeji vlastního zboží.
8. 7. 2023|

Tuzemské banky a spořitelny loni dosáhly rekordního zisku

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2022 stoupl souhrnný čistý zisk v meziročním srovnání o 32,3 miliardy na 102,64 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Podle ní jde o rekordní sumu. Aktiva bank činila ke konci roku 8,907 bilionu korun, což je o 384 miliard více než na konci roku. Předběžné výsledky ČNB zveřejnila již počátkem února, podle nich tuzemské banky v roce 2022 vytvořily čistý zisk 104,1 miliardy Kč.
24. 5. 2023|

Zbrojařské firmy narážejí na potíže s půjčkami u bank. Kvůli válce přitom potřebují přidat

Řada zbrojních firem včetně těch českých vyrábí kvůli ruské agresi na Ukrajině naplno. Poptávka se navíc dál zvyšuje. Společnosti ale narážejí na problém, kdy jim banky kvůli svým vnitřním pravidlům nechtějí půjčovat na to, aby vyráběly další zbraně a munici. Evropská komise už začala řešit, jak obranný průmysl ve válečné době více podpořit.
26. 3. 2023|

Státní úřady i soukromé firmy ruší účty na TikToku, některé budou zákaz užívání aplikace kontrolovat

Státní úřady a podniky i soukromé firmy v zemi zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vlastní účet na sociální síti TikTok měly jen některé státní instituce, třeba Úřad vlády ČR, který jej už ale zrušil. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 18:38|

Kvůli kyberútoku nefungovaly několik hodin některé služby ČSOB

ČSOB se od pátečního rána potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek mělo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Banka o tom informovala na svém webu. Odpoledne ČSOB oznámila, že služby jsou znovu dostupné, interní systémy nebyly při útoku zasaženy a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 14:17|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Šest největších bank v Česku loni zvýšilo čistý zisk o 30,6 procenta

Šest největších bank v zemi loni vydělalo 76,25 miliardy korun. Jejich čistý zisk se meziročně zvýšil o 30,6 procenta. Podle analytiků jim ke zlepšení výkonnosti pomohly vyšší úrokové sazby. Na šest největších bank se vztahuje mimořádná daň, takzvaná windfall tax. Z jejího výnosu chce stát hradit náklady na zavedení stropů na ceny energií.
28. 2. 2023|

ČSOB prohrála soud o 3,7 miliardy korun, píší Seznam Zprávy

ČSOB musí podle rozhodčího nálezu jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding. Na svém webu to uvedla banka, zvažuje případné další právní kroky. Zdůraznila, že pohledávka nesouvisí s její podnikatelskou činností a verdikt nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB. O rozhodčím nálezu informoval server Seznam Zprávy.
20. 2. 2023|

Kurzarbeit je jen pojistka při nedostatku plynu, řekl Jurečka. Schválen by měl být do konce roku

O takzvaném kurzarbeitu v pondělí jednali zástupci odborů a zaměstnavatelů s ministry na zasedání tripartity. Návrh na nařízení, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance, poslalo do zkráceného připomínkového řízení ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle šéfa tohoto resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mohlo být nařízení jako pojistka nachystáno a Evropskou komisí schváleno do konce roku. „Nic ale nenasvědčuje tomu, že by bylo třeba ho nastartovat,“ uvedl s odkazem na zásoby plynu.
14. 11. 2022|

Podvodníci po telefonu imitují banky. Zavěste a běžte na pobočku, radí policie

Česká bankovní asociace odhaduje, že oproti loňsku bude letos počet pokusů o krádeže peněz z účtů dvojnásobný. Podvodníci používají stále modernější metody, jak z lidí vylákat peníze a nevzbudit přitom podezření. Umí například změnit telefonní číslo tak, aby budilo zdání, že volá banka či policie. Pak pod falešnou identitou při hovoru lidi přesvědčují, aby peníze uložili jinam nebo jim sdělili přístupové údaje k účtu.
5. 11. 2022|

Bankám stoupl v prvním pololetí čistý zisk o 23 a půl miliardy

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 23,6 miliardy korun na 54,61 miliardy. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Aktiva bank činila ke konci června 9,624 bilionu korun, což je o 1,1 bilionu více než na konci loňského roku.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 12:26|

Bankéři zlepšili roční odhad hospodářského růstu, ve druhém pololetí ale čekají mírnou recesi

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 2,4 procenta. V předchozí květnové prognóze počítala letos s růstem hrubého domácího produktu o 1,8 procenta. Důvodem je zejména příznivější vývoj v první polovině roku, zatímco pro druhou polovinu roku bankéři čekají přechod do mírné recese. Asociace o tom ve čtvrtek informovala na on-line tiskové konferenci. Loni česká ekonomika stoupla o 3,3 procenta.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 22:41|

Síkela: V zásobnících je miliarda metrů krychlových plynu, což je 30 procent kapacit

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Množství plynu v zásobách k 1. květnu překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity zásobníků. Naplní se podle něj plán, že zásobníky budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent, jak nařídil mimořádným opatřením.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 16:11|

Rusko „krachuje seshora“, míní Sedláček. Moskva se už podle Nidetzkého potýká s velmi bolestivými sankcemi

Rubl zažívá historický pád. Kvůli západním sankcím vůči Rusku oslabil za pondělí k dolaru o víc než pětinu. Podle viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého je zmrazení devizových rezerv pro Kreml bolestivou sankcí, ekonom ČSOB Tomáš Sedláček si myslí, že sankce už jsou takřka na „plné palebné síle“. Oba také v pořadu Události, komentáře mluvili o tom, jak krize ovlivní ceny energií.
1. 3. 2022|

Českým bankám se loni dařilo. Za nárůstem zisků stojí i zájem o půjčky

Banky v Česku v loňském roce zaznamenaly nebývalý nárůst čistého zisku. Z dosud zveřejněných hospodářských výsledků nejvýrazněji Raiffeisenbank, a to o 119 procent. Skupina ČSOB hlásí nárůst zisku o 90 procent a v dvojciferných číslech se pohybují i další velké banky. Čísla jsou částečně ovlivněná nižší srovnávací základnou z roku 2020, kdy provoz bank omezoval koronavirus.
14. 2. 2022|