TÉMA

Nošovice

Desítky lidí z nošovické automobilky Hyundai mohou přijít o práci. Zavírá se převodovkárna

Automobilka Hyundai Nošovice oznámila, že se chystá propustit desítky lidí z jedné výrobní haly, ve které pracují asi dvě stovky zaměstnanců. Jedná se o takzvanou převodovkárnu. Většina ze dvou set lidí by mohla najít uplatnění v jiných provozech, pro část pracovníků ale firma zřejmě práci mít nebude. Jde o dvacet až třicet lidí. Informoval o tom server iDNES.cz.
20. 11. 2023|

Moravskoslezský kraj se s transformací po těžkém průmyslu vypořádává příkladně, řekl prezident v Ostravě

Moravskoslezský kraj je na tom lépe, než by se mohlo zdát podle odlivu obyvatel, zejména těch mladých, je přesvědčen prezident republiky Petr Pavel. Řekl to po setkání s hejtmanem Ivo Vondrákem. Míní, že region může být svým přístupem k transformaci po hutním a těžebním průmyslu příkladem jiným krajům, které mají podobné potíže. Pavel bude pokračovat v návštěvě regionu do středy, kromě Ostravy navštívil i Frýdek-Místek, Nošovice a vydá se do Karviné.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:27|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

Automobilky se obávají „zadřených kol“. Po stropu na ceny energií v ČT volali šéfové Škody, Hyundai i Toyoty

Tuzemští výrobci automobilů s obavami sledují růst cen elektřiny i zemního plynu, které se mohou zásadně propsat do výroby jich samotných i jejich dodavatelů, a závažně tak ovlivnit i českou ekonomiku. Předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer i generální ředitel české Hyundai Martin Saitz ve vysílání ČT24 vyzvali vládu, aby energie pro velké podniky zastropovala.
20. 10. 2022|

V automobilce Hyundai se kvůli nedostatku dílů zastavila výroba

V automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se na jeden den zastavila výroba. Důvodem je výpadek dílů. Zaměstnanci vynechají tři směny.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 12:32|

Automobilky v Česku mají za sebou těžký rok. Nedostatek komponentů snížil produkci o polovinu

Českou ekonomiku v uplynulém roce poznamenaly potíže jejího hlavního průmyslového odvětví. Chybějící komponenty, hlavně polovodiče, srazily na začátku podzimu produkci automobilek až o polovinu, jenom ve Škodě Auto to znamená čtvrt milionu vozů. Poptávka po autech přitom byla stále vysoká.
4. 1. 2022|

Výroba ve Škoda Auto se po Vánocích rozjede až 10. ledna

Výroba v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna. Výrobní linky se před svátky zastaví 22. a 23. prosince. Uvedl to týdeník Škodovácký odborář. Důvodem delší odstávky je podle něj rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice. Škodovka podepsala také novou kolektivní smlouvu pro příští rok a na jaře bude firma s odbory jednat o růstu mezd.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 10:27|

Škodovka představila model auta, které jede čistě na elektřinu. Zájem v Česku je však stále nízký

Automobilka Škoda Auto představila model, který je poháněný čistě elektrickou energií – Enyaq. Jde o první takový elektromobil vyráběný v Česku. Elektromobilů nebo takzvaných hybridů v zemi neustále přibývá, ve srovnání s ostatními evropskými státy je však Česko výrazně pozadu. Problém je zejména v tom, že chybí dobíjecí stanice, zákazníky odrazuje i vyšší cena.
1. 9. 2020|

Nošovická automobilka Hyundai loni dosáhla zisku 7,39 miliardy korun. Vyrobila přes tři sta tisíc aut

Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk ve výši 7,39 miliardy korun. Je tedy o 170 milionů, neboli 2,3 procenta vyšší než v roce 2018. Tržby jí však klesly o 6,1 miliardy na 123,14 miliardy korun, což představuje pokles o 4,7 procenta,  potvrdil mluvčí automobilky Pavel Barvík.
2. 7. 2020|

Do Nošovic přijede 750 korejských inženýrů. Výjimku klíčovému zaměstnavateli schválila vláda

Korejští pracovníci automobilky Hyundai budou moci přijet do závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Celkem zhruba 750 inženýrů, kteří budou pracovat na vývoji nového vozidla, rozhodla v pátek vláda. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR by měl kabinet cestovnímu ruchu pomoci vyjednáním dvoustranných dohod se zeměmi s nízkým rizikem nákazy. V největší německé letecké společnosti Lufthansa zanikne zhruba 10 tisíc pracovních míst. Norský parlament schválil důležitý zákon o restrukturalizaci podniků. Amazon prohrál soud ve Francii. Americký prezident Donald Trump podepsal pomoc malým podnikům a nemocnicím. Air France dostanou záchranný balíček.
24. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 16:20|

Automobilka Hyundai v Nošovicích po odstávce kvůli koronaviru obnovila výrobu

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku po třítýdenní odstávce zapříčiněné pandemií nového typu koronaviru jako první velký podnik v Česku obnovila výrobu, potvrdil mluvčí Pavel Barvík. Zpočátku se v továrně i kvůli hladkému náběhu výroby bude místo obvyklých tří pracovat jen na dvě směny. Automobilka TPCA naopak prodloužila odstávku, výroba se spustí 4. května. Mladoboleslavská Škoda stále stojí, rozjet by se měla 27. dubna. Ministerstvo průmyslu už schválilo pět tisíc žádostí o ošetřovné od živnostníků. Ministerstvo financí odmítá plošný odklad daně z přidané hodnoty.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 22:24|

Ministři financí EU se shodli na plánu pro oživení ekonomik, v Česku startuje Pětadvacítka

Ministři financí zemí Evropské unie se ve čtvrtek večer dohodli na tom, že země eurozóny budou moci k oživení ekonomik stižených koronavirovou krizí využívat bez jakýchkoli podmínek záchranný fond ESM. České ministerstvo financí ve čtvrtek informovalo o spuštění záchranného programu Pětadvacítka pro OSVČ zasažené v důsledku koronaviru. Žádosti je možno podávat už nyní. Návrh ve čtvrtek schválil Senát i prezident republiky Miloš Zeman.
9. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 23:14|

Nezaměstnanost v Česku může narůst až o zhruba pět procentních bodů, očekává kvůli pandemii ministerstvo práce

Evropská komise (EK) ve středu navrhla systém podpory krátkodobého zaměstnávání lidí, kteří by jinak mohli přijít o práci kvůli ekonomickým dopadům koronaviru. Podle Bruselu by státy měly podporovat takzvaný kurzarbeit, aby zmírnily sociální následky pandemie, oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podrobnosti o financování systému ale nesdělila. Některé členské státy, včetně Česka, už mezitím samy kurzarbeit přijaly. Kvůli koronavirové krizi čeká ministerstvo práce případné zvýšení nezaměstnanosti až o pět procentních bodů.
1. 4. 2020Aktualizováno1. 4. 2020, 19:12|

Ať firmy na dva týdny přeruší výrobu, vyzval odborový šéf

Předseda nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček vyzval majitele a manažery firem, aby alespoň na dva týdny přerušili výrobu. Výjimku by podle něj měly mít podniky, jejichž produkce řeší stavy ohrožující život. Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého potřebuje Česko pravý opak, tedy aby závody, které budou mít odbyt, dále pracovaly.
22. 3. 2020|

V Česku kvůli koronaviru zavírá Hyundai provoz, centrální banky zatím hledají miliardy na podporu ekonomik

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku kvůli pandemii koronaviru zastaví od pondělí na dva týdny výrobu. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty průměrného výdělku, potvrdil mluvčí automobilky Pavel Barvík. Zatím centrální banky zavádějí nová opatření na podporu ekonomik. Americký Fed tak spustil už třetí nouzový úvěrový program pro banky, australská RBA snížila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na minimum 0,25 procenta. Obě tak následují Evropskou centrální banku (ECB), která v noci na čtvrtek představila nový program nákupu dluhopisů.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 15:45|

Slovenské továrny Volkswagenu přerušují výrobu. O totéž usilují v Česku odboráři Škody a Hyundai

Všechny tři slovenské továrny německého automobilového koncernu Volkswagen kvůli epidemii nového koronaviru přechodně zastavují výrobu. Agentuře DPA to v pondělí potvrdila mluvčí Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová. Produkci od úterý přeruší i španělská divize VW – Seat. Žádost o čtrnáctidenní karanténu vznesly odbory také v automobilce Škoda Auto, která patří pod koncern Volkswagen. O přerušení výroby na 14 dnů požádaly rovněž odbory automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Premiér Andrej Babiš (ANO) to nepovažuje v Česku za dobrý nápad. České i slovenské hospodářství jsou na automobilovém průmyslu výrazně závislé.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 20:59|

Průmysl v Moravskoslezském kraji čeká těžký rok. Velké firmy přesto propouštět nechtějí

Těžební, hutní či automobilový průmysl v Moravskoslezském kraji se musí v tomto roce připravit na řadu problémů. Jedná se například o vysokou konkurenci, vyšší ceny vstupních materiálů nebo menší poptávku po produktech. Průmyslové firmy přitom patří ke stěžejním zaměstnavatelům v regionu. Žádná velká firma se ale zatím nechystá snižovat počty zaměstnanců, ekonomové ale propouštění do konce roku nevylučují.
8. 1. 2020|

Nošovická automobilka Hyundai omezila výrobu, píše MfD

Nošovická automobilka Hyundai omezila výrobu. Každé druhé pondělí až do konce letošního roku budou její zaměstnanci doma se 70 procenty platu. Firma snížením výroby reaguje na pokles prodeje automobilů. Uvedla to v úterním vydání Mladá fronta Dnes (MfD).
5. 11. 2019|

Začala stavba druhé části obchvatu Frýdku-Místku. První auta tam projedou za tři roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve středu zahájilo stavbu druhé etapy obchvatu Frýdku-Místku, který bude zároveň součástí dálnice D48 do Českého Těšína a dále do Polska. Druhá část komunikace má stát skoro dvě miliardy korun a hotová by měla být do roku 2022. Frekventovaný průtah městem je dlouhodobě přetížený, denně jím projede zhruba 50 tisíc aut. V říjnu má začít i dostavba třineckého obchvatu.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 15:20|

Druhou část obchvatu Frýdku-Místku postaví Strabag a Eurovia za skoro dvě miliardy

Druhou část obchvatu Frýdku-Místku postaví stavební firmy Strabag a Eurovia. Společně uspěly v soutěži Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s nabídkou 1,97 miliardy korun. Stavba komunikace o délce více než čtyři kilometry by měla začít ještě letos v září, dokončení je naplánováno nejpozději do roku 2022.
2. 9. 2019|

Nexen otevřel u Žatce první továrnu v Evropě. Česko na ni čekalo šest let

Třetí největší zahraniční investice v Česku, celkem za zhruba 22 miliard korun, vstoupila ve středu v život. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire otevřel u Žatce v průmyslové zóně Triangle svou první továrnu v Evropě. Nyní tam pracuje 800 lidí, po dokončení by jich mělo být 1300.
28. 8. 2019Aktualizováno28. 8. 2019, 13:28|

Hyundai v ČR loni dosáhla zisku 7,22 miliardy korun. Příští rok chystá několik nových modelů

Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk 7,22 miliardy korun, o 531 milionů, tedy 7,9 procenta, vyšší než v roce 2017. Tržby jí klesly o 7,4 miliardy na 129,26 miliardy korun, což představuje pokles o 5,4 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné na serveru www.justice.cz.
17. 6. 2019|

Investiční pobídka, která se vyplatila. Hyundai před 10 lety obrátil ekonomiku severu Moravy k autoprůmyslu

Před deseti lety se začala psát nová kapitola slezské obce Nošovice, když zde automobilka Hyundai začala s produkcí svých vozů. Od té doby vyrobila už 2,8 milionu osobních aut, vyvezla je do 66 zemí, nejvíce – 395 tisíc – do Německa, a proměnila ekonomické zaměření Moravskoslezského kraje. Po Škodě a Volkswagenu je pak Hyundai třetí nejprodávanější značkou osobních aut v Česku.
3. 11. 2018|

Frýdek-Místek odpočítává roky do dokončení obchvatu. Začala jeho výstavba

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v úterý zahájilo stavbu klíčového obchvatu kolem Frýdku-Místku a také připojení dálnic D56 a D48. Na výstavbu objízdné trasy čekají místní přes deset let. Čtyřproudá komunikace odvede z centra města kolem 40 000 aut denně. Hotova by měla být do 44 měsíců.
22. 5. 2018|