TÉMA

Chomutov

Převrácený kamion blokoval dálnici D7 u Postoloprt. Podařilo se ji zprovoznit po třinácti hodinách

Dálnici D7 u Postoloprt na Lounsku směrem na Chomutov v noci na čtvrtek uzavřela nehoda kamionu. Převrátil se na bok, řidič jízdu nepřizpůsobil počasí. Náklad se podařilo v poledne přeložit a kamion vrátit na kola, na vozovku ale unikly provozní kapaliny, které se podařilo odstranit až před třetí hodinou odpoledne. Práce komplikovalo husté sněžení, řekl mluvčí lounských policistů Jakub Mareš. Odpoledne na D7 havarovalo i další auto, které narazilo do svodidel.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 15:16|

Kvůli požáru nákupního komplexu v Chomutově policie evakuovala šedesát bytů

Policie kvůli požáru nákupního komplexu Flora v Písečné ulici v Chomutově zajišťuje okolí, evakuovala návštěvníky dvou restaurací a asi šedesáti bytů z blízkého panelového domu, informovala mluvčí policie Miroslava Glogovská. Záchranáři odvezli dvě osoby do chomutovské nemocnice, uvedl také mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Vyhlášen je druhý stupeň poplachu, na místě je asi třicet hasičů. Podařilo se jim zastavit šíření, nasazení hasiči se pravidelně střídají, uvedl jejich mluvčí Lukáš Faják.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 23:16|

Německým zemědělcům došla trpělivost, zablokovali Berlín. Všichni musíme nést svůj díl, oslovil je ministr

Němečtí zemědělci nespokojení s vládními škrty zablokovali dopravu nejen v centru Berlína, ale také v dalších částech metropole a na příjezdu do města. V pondělí hlásila blokády policie nejen z Berlína, kde farmáři uspořádali velkou demonstraci, ale také z dalších německých měst, například z Hamburku nebo Brém. Do hlavního města se farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími stroji sjížděli už od víkendu. Na dálku protestní akci podpořili čeští zemědělci, kteří zároveň mají výhrady vůči tuzemské vládě.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 17:56|

Hasičům se množí výjezdy k požárům způsobeným topidly nebo vadnými komíny

Špatný způsob vytápění, vznícené saze, ale také obyčejné nedodržení vzdálenosti od zdroje tepla – to jsou časté důvody výjezdů hasičů po celém Česku. Jen během noci na neděli museli zasahovat u dvou takových událostí. Podle odborníků stojí za vznikem požárů často stáří topidel, blízkost paliva kamnům nebo nepravidelná kontrola od kominíků. Tu je podle zákona nutné absolvovat alespoň jednou ročně.
15. 1. 2024|

Policie na Chomutovsku obvinila mladíka kvůli nenávistnému komentáři ke střelbě na filozofické fakultě

Policie obvinila středoškolského studenta z Chomutovska kvůli komentáři, který zveřejnil na sociální síti. Pod příspěvek o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy napsal, že doufá, že střelec zabil určité skupiny obyvatel. Stíhán je pro podněcování k nenávisti vůči skupině osob. O případu Českou televizi informoval mluvčí policie Ústeckého kraje Kamil Marek. Celkem policie v kraji v souvislosti se střelbou na fakultě řeší osmnáct podezření ze spáchání trestných činů a jeden přestupek.
12. 1. 2024|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.
20. 11. 2023|

Víc než sto let stála lávka na Smíchovském nádraží v Praze. Teď bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávka z pražského Smíchovského nádraží je už v Mladé Boleslavi, převezena byla v noci na pátek. Vedení středočeského města chce kontsrukci použít jako lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Místním by mohla sloužit už na konci příštího roku. Na Smíchovském nádraží lávka sloužila více než sto let, ustoupit musela rekonstrukci stanice.
3. 11. 2023|

Drbohlav dostal podmínku. Navedl jiného muže, aby náměstkovi primátora Chomutova zapálil auto

Okresní soud v Chomutově rozhodl o čtyřměsíčním trestu vězení s ročním podmíněným odkladem pro někdejšího předsedu karlovarské krajské organizace hnutí Trikolora Matěje Drbohlava. Podle obžaloby v roce 2018 navedl jiného muže, aby zapálil auto náměstka primátora Davida Dindy (Nový Sever). Drbohlavovi soud zároveň uložil peněžitý trest padesát tisíc korun. Stíhání druhého obžalovaného Petra Jaburka, který byl k zapálení auta naveden, soudkyně Vladimíra Kopřivová zastavila. Důvodem jsou další tresty, kvůli kterým je ve vězení, půjde tak ještě před soud. Rozsudek není pravomocný. Drbohlavovy obhájkyně se na místě odvolaly, Jaburkův obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:56|

Uchazeči o studium na gymnáziích v Praze musí mít často o desítky bodů víc než jinde v Česku

Přes vyšší nabídku gymnázií v Praze v porovnání s jinými částmi Česka musí uchazeči o studium v hlavním městě pro přijetí získat zpravidla víc bodů než jejich vrstevníci v krajích. Zájemci o čtyřleté studium potřebují k přijetí v metropoli u jednotných přijímacích zkoušek většinou alespoň kolem 80 bodů, naproti tomu v krajích stačí někdy až o desítky bodů méně, vyplývá z informací na webech škol. Mnozí odborníci na vzdělávání upozorňují, že šance na úspěch u jednotných přijímacích zkoušek ovlivňují placené přípravné kurzy.
4. 5. 2023|

Loni ubylo lidí v exekuci, řízení i nezletilých dlužníků. Pomohla nová pravidla pro malé dluhy

V Česku loni oproti předloňsku ubylo lidí v exekuci i exekučních řízení. Minulý rok ji mělo 666 420 lidí, tedy o 31 608 méně než v roce 2021. Exekucí bylo zhruba 4,1 milionu, což představuje meziročně pokles o přibližně 324 tisíc řízení. K příznivému vývoji přispěla zejména legislativní změna, která umožnila zastavování takzvaných bagatelních exekucí, tedy vymáhání menších dlužných částek. Na středeční tiskové konferenci aktuální data představilo vedení Exekutorské komory. Odborníci ve vysílání ČT24 upozorňují, že v Česku je kvůli zákonnému rámci stále těžké se z dluhů dostat.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 13:53|

Soud osvobodil muže, který za hlasy v komunálních volbách v Mikulášovicích údajně nabízel peníze

Muže, který podle policie v Mikulášovicích na Děčínsku před zářijovými komunálními volbami nabízel peníze za konkrétní volbu do zastupitelstva, okresní soud v Děčíně ve středu osvobodil. Už na podzim soud rozhodl o podmíněném trestu, některý z účastníků proti rozhodnutí podal odpor, řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Michaela Janoušová. Rozhodnutí soudu je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání.
22. 3. 2023|

Kvůli poruše trakčního vedení mezi Chomutovem a Mostem jezdí vlaky jen po jedné koleji

Porucha trakčního vedení zastavila v pátek ráno provoz vlaků mezi Chomutovem a Mostem. Omezení se dotklo spěšných vlaků, rychlíků i osobních vlaků. Mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Friebová řekla, že vlak najel do prověšeného trakčního vedení, které způsobilo zřejmě prasknutí izolátoru. V tuto chvíli už vlaky jezdí po jedné koleji, kdy se podaří zprovoznit také druhou, zatím není jasné. Podle Českých drah (ČD) nahrazují odřeknuté spoje autobusy. Porucha trakčního vedení na pražském hlavním nádraží také v pátek komplikovala provoz na trati z Prahy na Beroun a Benešov.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 20:23|

Ústavní soud odmítl stížnost, která poukazovala na možné kupčení s hlasy v Teplicích

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poukazující na možné kupčení s hlasy v komunálních volbách v Teplicích, výsledky hlasování jsou tak definitivně potvrzené. Podnět člena okrskové volební komise už loni koncem října zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, podle kterého se nepodařilo jednoznačně prokázat porušení zákona a hrubé ovlivnění výsledku voleb. ÚS označil následnou stížnost za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu. Policie se věcí nadále zabývá.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:22|

Vlaky opět jezdí po hlavní trati u Stráže nad Ohří, kde stromy potrhaly troleje

Provoz na dvoukolejné železniční trati u Stráže nad Ohří na Karlovarsku je obnoven. K částečnému obnovení provozu došlo po více než osmnácti hodinách kolem půlnoci, bez omezení vlaky začaly jezdit kolem sedmé hodiny ranní v sobotu, vyplývá z webu Českých drah. Stromy na této trati  v pátek ráno poškodily víc než sto metrů trakčního vedení, do jednoho z nich narazil vlak Českých drah. Nikomu se nic nestalo, škodu na trati Správa železnic odhadla na sedm milionů korun.
18. 2. 2023|

Spadlý strom zastavil vlaky na trati mezi Stráží nad Ohří a Perštejnem. Obnovení se čeká až v noci

Provoz na dvoukolejné železniční trati mezi Stráží nad Ohří na Karlovarsku a Perštejnem na Chomutovsku ráno zastavil spadlý strom, který poškodil troleje. Obnovení dopravy Správa železnic (SŽ) očekává až v noci na sobotu. Původně odhadovala, že by se mohla trať zprovoznit po 9:00. Podle webu Českých drah (ČD) do spadlého stromu narazil osobní vlak, nikdo se nezranil, oprava soupravy ale bude nákladná. Škodu na trati odhaduje SŽ na sedm milionů korun. Omezení je na hlavní trase mezi Chebem a Chomutovem. Dopravu v úseku po nehodě zajišťují náhradní autobusy.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 11:25|

Zoopark v Chomutově otevřel nové medúzárium

V chomutovském zooparku přestavěli pavilon nočních živočichů na medúzárium. To bylo slavnostně otevřeno, a první návštěvníci si tak mohli prohlédnout až dvě stě medúz. Kvůli těmto unikátním tvorům se v nádržích z akrylu musí udržovat sterilní prostředí. Medúzárium je druhé největší v Česku.
19. 1. 2023|

V Průhonicích vyhrál Pavel, v jeho rodišti zase Babiš. Nerudová uspěla v obci, kde má chalupu

Petr Pavel vyhrál v rodištích pěti z osmi kandidátů letošní prezidentské volby. Neuspěl v Chomutově, rodném městě Marka Hilšera, České Lípě, odkud pochází Karel Diviš, a v Plané na Tachovsku, kde se narodil on sám. Ve všech těchto městech zvítězil Andrej Babiš – v Chomutově ho volilo přes 48 procent voličů, v České Lípě měl podporu necelých 42 procent a v Plané získal přes 52 procent hlasů. Hilšer dosáhl v rodném Chomutově na 2,9 procenta, Diviš si v České Lípě připsal 3,1 procenta a Pavel v Plané necelých 28 procent.
14. 1. 2023|

Chomutov má obchvat za více než osm set milionů

Obchvat Chomutova je po čtyřech letech hotový. Silnice uleví obyvatelům Chomutova a Otvic a zlepší dopravu v této části Ústeckého kraje. Stavba nové komunikace stála 823 milionů korun včetně DPH. Silnice je průjezdná už nyní, úředně bude otevřena začátkem nového roku.
20. 12. 2022|

Muž dostal za maření voleb ve městě na Děčínsku nepravomocně podmínku. Za hlasy měl nabízet peníze

Muž, který měl v Mikulášovicích na Děčínsku nabízet peníze za konkrétní volbu do městského zastupitelstva, dostal roční podmínku. Za maření přípravy a průběhu voleb ho potrestal Okresní soud v Děčíně, ČT to řekla mluvčí soudu Martina Syrůčková. Muž podle policie slíbil nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu v zářijových komunálních volbách. Rozhodnutí není pravomocné.
2. 11. 2022|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

30 let zpět: Eskadra smrti v Jirkově

Výbuchy, střelbou a požáry zaměřenými proti Romům se v Jirkově na Chomutovsku měla podle anonymního dopisu od 15. října ohlásit „Eskadra smrti.“ Poplašná zpráva vyvolala ve městě paniku, která se mimo jiné projevila snížením počtu romských žáků, kteří ve čtvrtek dorazili do školy. Policie na anonym reagovala navýšením policejních jednotek na celém Chomutovsku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 10. 2022|

Chomutov povede vítězné ANO s hnutím Nový Sever. Primátorem bude i nadále Hrabáč

V Chomutově se ve čtvrtek na koalici domluvilo vítězné hnutí ANO s Novým Severem. Primátorem zůstane Marek Hrabáč (ANO). V zastupitelstvu, které má 35 členů, budou mít subjekty 18 hlasů, tedy těsnou většinu. V minulém volebním období byla součástí koalice ANO a Nový Sever ještě KSČM. Ustavující zastupitelstvo se bude konat 24. října.
6. 10. 2022|

Porucha trakčního vedení omezuje vlaky na trati mezi Chebem a Chomutovem

Rozsáhlá porucha trakčního vedení ve stanici Dasnice na Sokolovsku zastavila provoz vlaků na železniční trati mezi Chebem a Chomutovem v úseku Kynšperk nad Ohří – Citice. České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
1. 9. 2022|