TÉMA

Celní správa

Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Vondrášek také zmínil, že policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro tento šampionát. Předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude zajištění plynulé dopravy.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:33|

Kontroly loni zachytily padělky za půl miliardy. Jejich velké množství zabavují celníci i letos

Jen loni celníci v Česku zadrželi přes 328 tisíc kusů zboží, u kterého měli podezření na porušení práv duševního vlastnictví. Hodnota by v ceně originálů dosáhla téměř půl miliardy korun. I letos už kontroly odhalily velké množství napodobenin.
25. 3. 2024|

Celníci loni zabavili čtyři stovky registračních značek dlužníkům na pokutách

Celní správa vybrala za uplynulý rok při kontrolách na silnicích nedoplatky za pokuty v hodnotě 22 milionů korun. O šest milionů více než předcházející rok. Pomohlo i to, že dlužníkům, kteří odmítli na místě zaplatit, celníci zabavili 384 registračních značek. Stejnou pravomoc mají i policisté.
17. 1. 2024|

Celníci do srpna zajistili 8400 litrů nelegálních lihovin, na silnicích meziročně o tři sta procent víc

Za prvních osm měsíců letošního roku zajistila celní správa téměř 8400 litrů nelegálních lihovin. Většinu, přes pět tisíc litrů, odhalila při silničních kontrolách, přes 3300 litrů pak v provozovnách. Informovali o tom zástupci Generálního ředitelství cel. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je podle nich zajištěných lihovin na komunikacích více o zhruba tři sta procent, na provozovnách o téměř třetinu.
21. 9. 2023|

Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety

Celní správa vrátila zabavené sovětské rakety původnímu majiteli. Tím je sběratel vojenské techniky z Valašskomeziříčska. Vysloužilé armádní zboží chtěl vyvézt do muzea ve Spojených státech. Zásilku ale celníci zabavili a majitel skončil před soudem kvůli podezření z nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Soud ale letos sběratele zprostil obžaloby.
22. 8. 2023|

Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.
12. 8. 2023|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Celníci odhalili gang výrobců cigaret, na dani neodvedli přes 111 milionů korun

Čeští celníci zadrželi v květnu třináct osob kvůli nelegální výrobě cigaret. Způsobili daňový únik na spotřební dani přes 111 milionů korun. Zásah byl součástí společného postupu českých, polských a slovenských celníků proti výrobcům nelegálních tabákových výrobků.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 12:49|

Celníci rozbili síť obchodníků s anaboliky, zajistili majetek v hodnotě přes sto milionů korun

Čeští, polští a slovenští celníci kvůli výrobě anabolik zadrželi 19 lidí a zajistili majetek v hodnotě přes sto milionů korun. Odhalili dvě laboratoře na jejich výrobu a statisíce nelegálně vyrobených anabolik v tabletách i ampulích. Je to podle nich dosud největší takový případ. Celníci o případu informovali ve středu v Brně na tiskové konferenci. Hlavním podezřelým hrozí až 12 let vězení.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 11:40|

Stát vybírá málo na daních z hazardu, v dozoru nad provozovateli kulhá za vývojem, tvrdí NKÚ

Stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu nedokáže účinně dohlížet na hazard. Kontroloři zjistili, že ve čtyřletém období, na které se zaměřili, vzrostl objem přijatých sázek více než dvojnásobně, ale výběr daně z hazardu se zvýšil jen o necelou čtvrtinu. Ministerstvo financí přitom nerušilo základní povolení provozovatelům her, kteří opakovaně porušovali zákon. Problém je údajně i v tom, že se hazard rychle přesouvá na internet a stát na to nedokáže účinně reagovat. Ministerstvo financí reagovalo ujištěním, že právě dokončuje novelu zákona, která má dohled zefektivnit.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 12:01|

Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|

Za pomoc lihové mafii uložil soud celníkovi čtyři roky vězení. Schválil dohodu a vině a trestu

Za napomáhání trestné činnosti takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny uložil zlínský krajský soud bývalému celníkovi Martinu Jendřejkovi čtyři roky vězení. Na deset let mu také zakázal činnost příslušníka bezpečnostních sborů a uložil mu peněžitý trest čtyři sta tisíc korun. Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou Jendřejek uzavřel se státním zástupcem. Jednapadesátiletý muž měl status spolupracujícího obviněného. Rozsudek je pravomocný.
21. 4. 2023|

GIBS kvůli daňovým únikům stíhá tři firmy a pět lidí, včetně bývalého policisty

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá pět lidí, včetně plzeňského policisty, a tři firmy kvůli podezření z krácení daně. Od roku 2020 do roku 2021 tím údajně způsobili škodu přes 42 milionů korun. Deník Právo uvedl, že jedním ze stíhaných je policejní důstojník, který dlouhá léta stál v čele plzeňské hospodářské kriminální policie. Nyní u policie už není.
6. 4. 2023|

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony, drogu skrýval v nádržce

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony korun. Byl podle nich součástí gangu. Zadrželi pět lidí, které policie obvinila z nedovolené výroby a přechovávání drog. Hrozí jim dva až deset let, či osm až dvanáct let vězení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.
23. 3. 2023|

Odborníci dokončují pravidla regulace kratomu. V Česku je zatím prodej návykové látky neomezený

Pokračuje diskuse o regulaci kratomu. Povzbuzující látka, která podle adiktologů může způsobovat závislost často i u dětí, totiž zatím v Česku nepodléhá kontrole a je volně dostupná v prodejnách i automatech. Meziresortní tým kvůli jeho účinkům jednal s lékaři i zastánci této látky.
4. 2. 2023|

Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka

Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.
1. 2. 2023|

Začal soud kvůli únikům z policejních spisů. Podle žalobce část obviněných usvědčila ostatní

Krajský soud v Brně se začal zabývat úniky informací z policejních spisů. Obžalováno je 28 lidí včetně osmi bývalých policistů, jednoho bývalého celníka a jednoho příslušníka Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žalobce Miroslav Stokláska řekl, že obviněno bylo více lidí a někteří se už dříve přiznali. Jejich výpovědi podle Stoklásky usvědčují i ostatní.
11. 1. 2023|

Státní zástupce podal obžalobu na celníky v kauze Březinovy lihové mafie

Olomoucké vrchní státní zastupitelství obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Kauza policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky.
13. 12. 2022|

Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Nekalé obchody s vojenskými vrtulníky

Investigativní reportáž odhaluje podezřelé obchody několika tuzemských i zahraničních firem se sovětskými vojenskými vrtulníky, maskovanými za civilní. Stroje zadržené celní správou na ruzyňském letišti se měly dostat do Chorvatska. Jenže na vývoz vojenského materiálu do Jugoslávie, kde právě probíhala válka, se vztahovalo zbrojní embargo OSN.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 9. 2022|

Stát by mohl zadržet majetek lidí na mezinárodních sankčních seznamech. Novelu posoudí sněmovna

Celní správa dostane právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senát schválil novelu zákona, která počítá s tím, že jejich porušení bude zároveň trestným činem. V tuzemsku totiž i dál působí řada firem napojených na lidi blízké režimu Vladimira Putina, kteří se zatím vyhýbají sankcím. Jde například o společnost Segezha s vazbami na ruského oligarchu Vladimira Jevtušenka.
10. 8. 2022|

Ve sněmovně byly za den dvě schůze. Opozice volala po demisích kvůli kauze Dozimetr

Poslanci se z podnětu opozice sešli k diskusi o korupčním případu kolem pražského dopravního podniku (DPP), v němž čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček. Opozice volá jak po odchodu šéfa STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra, tak po úplném konci tohoto hnutí ve vládě. Rakušan nevidí pro svou demisi důvod. Po polední přestávce začala další schůze svolaná na žádost vládních stran, na ní sněmovna schválila novely zpřesňující vymezení skutečných majitelů v zákoně o jejich evidenci nebo zákon o provádění mezinárodních sankcí.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:05|

Šimandl po odchodu z rozvědky nastoupí do čela Generálního ředitelství cel

Generální ředitelství cel povede Marek Šimandl. Končící ředitel civilní rozvědky nastoupí do nové funkce 8. července, oznámilo ministerstvo financí. Celníci jsou nyní bez generálního ředitele, ke konci května rezignoval Milan Poulíček. Dočasně byl vedením generálního ředitelství pověřen Pavel Kotraba coby první ředitelův zástupce.
3. 6. 2022|

Česko chce mít ruskou ropu ještě dva až tři roky, řekl Fiala po jednání vlády. Potřebuje čas na stavbu ropovodů

Mimořádně nikoli ve Strakově akademii, nýbrž v prostorách Poslanecké sněmovny zasedla vláda. Zabývala se novým evropským balíčkem protiruských sankcí. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Česko bude požadovat odklad z unijního ropného embarga, měl by být dvouletý až tříletý. Ministři na jednání schválili také možnost povolat vojáky a celníky na pomoc policistům v době českého předsednictví Evropské unii, prošel i návrh na jmenování profesorů.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:11|