TÉMA

Louny

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

U Loun se otevřel nový úsek dálnice D7, celá má být hotová za pět let

Řidičům se otevřel čtyřkilometrový úsek dálnice D7 u Chlumčan nedaleko Loun. Dostavět zbývají čtyři úseky dálnice z Prahy do Chomutova. Hotovo má být za pět let. Náklady na stavbu činily zhruba 1,2 miliardy korun, uved ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 14:27|

Doprava v centru Loun se má zklidnit, radnice přichystala změny

Zásadní změnu v místní dopravě připravuje radnice v Lounech. Jde o zklidnění historického centra města, přes které si řidiči zatím běžně zkracují cestu. Nově tam bude jenom jednosměrný provoz.
8. 11. 2023|

Silničáři finišují a příští rok chtějí střihat pásky. Pak se ukáže, kolik budou mít peněz

Silničáři hlásí rekordní počty rozestavěných hlavních tahů a příští rok chtějí otevřít nejvíce kilometrů dálnic v historii. V dalších letech ale Česko bude muset spoléhat – hlavně při stavbě silnic – už převážně jen na vlastní zdroje. Těch evropských už nebude tolik jako nyní.
9. 10. 2023|

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci má nového šéfa. Dragoun předtím vedl GIBS

Novým vrchním státním zástupcem v Olomouci bude bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Do funkce ho ve čtvrtek jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), a to s účinností od 25. září. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Dragouna na místo navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž poté, co ho doporučila pětičlenná výběrová komise.
21. 9. 2023|

Obchvat Loun je hotový. Do konce roku se má otevřít i další úsek D7 na obchvatu Chlumčan

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo dostavbu obchvatu Loun. Nový úsek dálnice D7 má výrazně zvýšit bezpečnost a plynulost dopravy v místě, kudy každý den projede téměř 13 tisíc aut. Premiér Petr Fiala (ODS) očekává od dostavby celé dálnice také zlepšení spojení na Německo, dopravní obslužnosti průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt a strategické průmyslové zóny Triangle, která je jednou z největších v Česku.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:07|

V kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě navrhl žalobce vazbu pro jednoho z obviněných

V kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě navrhl žalobce vazbu pro jednoho z obviněných. Obává se totiž, že by mohl pokračovat v trestné činnosti a také ovlivňovat svědky. Rozhodne Obvodní soud pro Prahu 9. Mezi obviněnými je šest lidí a tři firmy, přičemž nikdo není z armády ani z ministerstva obrany.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 18:06|

Veřejnou dopravu v Lounech zkomplikuje omezení kvůli stavbě dálnice D7

Dopravu v Lounech zkomplikuje od 12. června částečná uzavírka mimoúrovňové křižovatky Louny-východ, z Loun na Prahu tímto křížením nebude možné vyjet. Omezení v době stavby, která silnici I/7 přebuduje na dálnici, bude trvat asi devadesát dní. Město by si přálo, aby se termín zkrátil.
2. 6. 2023|

Dálnice D7 je po ranní nehodě průjezdná oběma směry

Vážná nehoda dvou osobních aut ráno uzavřela dálnici D7 na 40. kilometru mezi Louny a Panenským Týncem. Komunikace byla uzavřená v obou směrech, na místě zasahovali hasiči a záchranáři. Po desáté policisté hlásili, že směr na Chomutov už je průjezdný, asi o hodinu později už se dalo projet oběma směry. Čtyři lidé utrpěli těžká zranění, řekla severočeská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 12:06|

Louny ukazují konstruktivní tendence

Louny v 60. letech minulého století proslavili na poli mezinárodního výtvarného umění tamní autoři i Galerie Benedikta Rejta. Ta nyní, po šestapadesáti letech existence, otevřela výstavu věnovanou právě svým začátkům i tehdejším dílům, takzvaným konstruktivním tendencím.
22. 12. 2022|

O vlaky nejspíše přijdou další středočeské tratě. Ze Slaného i Lužné na sever jezdí málo cestujících, tvrdí kraj

Středočeský kraj bude už jen rok platit provoz na dvou regionálních tratích. S jízdním řádem pro rok 2024 by se měla k těm, která přišla od posledních krajských voleb o pravidelnou osobní dopravu, zařadit spojení ze Slaného do Loun a z Lužné u Rakovníka do Žatce. Záleží ještě na postoji obcí, ty ale daly najevo, že by za určitých podmínek mohly na náhradu vlaků autobusovými linkami kývnout. Dva úseky kdysi velmi významných tratí se tedy nejspíše připojí k šesti lokálkám, které o vlaky přišly loni, a k trati mezi Křincem a Městcem Králové, která utichne letos v prosinci.
25. 11. 2022|

Řidiči už mohou projíždět nově postaveným levým pásem dálnice D7 u Loun

Motoristé už mohou projíždět přes nově postavený levý jízdní pás dálnice D7 vedoucí kolem Loun ve směru na Prahu. Na první polovinu dálnice o délce zhruba šesti kilometrů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) převedlo obousměrný provoz ze silnice I/7, kam se přesunou dělníci. Silnici přestavějí na pravý dálniční pruh, řekla mluvčí ŘSD Dana Zikešová.
27. 10. 2022|

Policie obvinila cizince, který s legendou o lékaři vylákal od lidí statisíce korun

Policie v Lounech obvinila muže, který se vydával za amerického lékaře a z několika lidí vylákal téměř 800 tisíc korun. Teď je ve vazbě. Na policii se však po celé České republice obrátili poškození, kteří přišli v součtu o 1,9 milionu korun. Policisté proto prověřují podezření ze spáchání trestného činu podvodu, na něm se zřejmě podílí organizovaná skupina.
30. 8. 2022|

Kraj urovnal spor s majitelkou zámku Peruc, síň Emila Filly by se mohla otevřít v roce 2024

Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku by se v roce 2024 mohla znovu otevřít veřejnosti. Ústecký kraj se po letech sporů dohodl na podmínkách provozu síně s majitelkou zámku. V nejbližší době podepíšou obě strany smlouvu na padesát let. Kraj už nebude trvat na věcném břemenu, řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Vyjádření majitelky zámku ČTK zjišťuje.
21. 7. 2022|

30 let zpět: Úspora tepla díky švýcarským přístrojům

Louny jako první město v Československu spustilo ojedinělý projekt. Do vybraných domácností nechalo na radiátory instalovat přístroje, které nejen měřily, ale zejména regulovaly spotřebu tepelné energie. Výsledkem měla být úspora každého spotřebitele v řádech desítek procent.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 2. 2022|

Louny chtějí, aby se pramen Luna využíval ve zdravotnictví. Rozhodne o tom ministerstvo

Nejhlubší léčivý pramen Luna, který vyvěrá v severočeských Lounech, by se nově mohl využívat i ve zdravotnictví. O povolení jedná tamní radnice s ministerstvem. Pro vodu z pramene, která podle odborníků pomáhá například cévám, si místní chodí pravidelně. Resort zdravotnictví by o možném využívání vody mohl rozhodnout do konce příštího roku.
26. 1. 2022|

Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 19:49|

Nové motoráky Českých drah nejdou nastartovat. Vypršela platnost softwaru

České dráhy řeší nečekaný problém s motorovými vozy typu RegioShuttle 1. Od prvního ledna nejde u většiny vlaků nastartovat motor. Softwaru totiž propadla platnost. Zhruba dvacet let starou, ale koncepčně moderní techniku si dopravce pořídil z druhé ruky z Německa.
7. 1. 2022|

Dálnice D6 byla kvůli hromadné nehodě čtyři hodiny uzavřená

Kvůli hromadné nehodě byla na děvětasedmdesátém kilometru v úterý dopoledne uzavřená dálnice D6 u Lubence na Lounsku ve směru na Prahu. Policie obnovila provoz zhruba po čtyřech hodinách. Podle policejního mluvčího nehodu pravděpodobně způsobila ledovka.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 14:00|

Z Kralup do Loun a Velvar začaly jezdit moderní nízkopodlažní vlaky. Nahradí 40 let staré motoráky

Na železniční trati z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar začaly v pondělí jezdit moderní nízkopodlažní vozy. Nahradily více než čtyřicet let staré motoráky. České dráhy (ČD) tak testují provoz těchto vozidel typu RegioSpider, obdobné by postupně měly začít jezdit i na dalších středočeských regionálních tratích, uvedl středočeský krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).
8. 11. 2021|

„Jaký hledání?“ Vladislav Mirvald šel na krajinu jednoduše s kružítkem

Výstava, již připravila lounská Galerie Benedikta Rejta ke stému výročí narození Vladislava Mirvalda, skládá poctu nejenom tomuto významnému, byť stále ne zcela doceněnému výtvarníkovi. Poukazuje zároveň na řadu dalších, zajímavých bodů.
27. 9. 2021|

Na některých železničních tratích jsou výluky několik sezon za sebou, odrazuje to cestující

Cestování vlakem v Česku opět komplikují desítky výluk. Správa železnic přitom často opravuje tratě, na kterých pracovala už v předchozích letech. Cestující tak musejí přestupovat do náhradních autobusů i několik sezon po sobě. Proti tomu už se ozval Ústecký kraj – podle něj takový postup rekonstrukcí lidi od šetrnější hromadné dopravy odrazuje.
21. 8. 2021|

Bývalá vagonka Legios jde podruhé do konkurzu, dluží více než miliardu korun

Věřitelé firmy Heavy Machinery Services (HMS) rozhodli, že firma už podruhé skončí v konkurzu. Hlasování o reorganizaci při jednání na Krajském soudu v Českých Budějovicích nikdo nenavrhl. Věřitelé by tak mohli po letech dostat peníze za pohledávky. Firma je v insolvenci, dluží asi 1,1 miliardy korun, řekla insolvenční správkyně Petra Hýsková.
11. 6. 2021|