TÉMA

Sci-fi

Probuď se, Neo. Matrix slaví čtvrtstoletí od premiéry, studio oznámilo pátý díl

Akční sci-fi Matrix mělo premiéru před 25 lety. O tom, že proměnilo Hollywood, se píše při každém výročí uvedení, nyní se ale stále častěji ozývají hlasy, že se snímek stává méně sci-fi a více technologickou realitou. Naposledy mezi realitou a iluzí hrdinové Neo a Trinity přecházeli před třemi lety v rozpačitě přijímaném filmu Matrix Resurrections. Studio ve středu oznámilo, že vznikne pátý díl.
3. 4. 2024|

V kinech se završí filmová Duna, na věrnou adaptaci fanoušci čekali desítky let

Do kin vstupuje Duna: Část druhá. Adaptace díla amerického spisovatele Franka Herberta je jedním z nejočekávanějších filmů posledních let. I přes celosvětovou popularitu se nejprodávanější sci-fi román všech dob věrného filmového zpracování dočkal až po více než půlstoletí.
29. 2. 2024|

Ve fantasy dobro zvítězí, to ve světě není pravidlem, říká herec z Hobita a Rodu draka

Hrál trpaslíka ve filmovém Hobitovi, objevil se v seriálech Rod draka nebo Zaklínač. Skotský herec Graham McTavish nedávno navštívil pražský Comic-Con. V rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že je sám velkým fanouškem fantasy a že by si rád zahrál v dystopickém sci-fi příběhu. „Možná je to zákon vzájemné přitažlivosti,“ poznamenal k typům rolí, do nichž ho režiséři obsazují.
25. 4. 2023|

Detektivní Šelma, sci-fi Mycelium a humorný Zen žen. Magnesia Litera udělila poprvé žánrové ceny

Ceny Magnesia Litera rozšířily nově dosavadní ocenění o žánrové kategorie. Svého vítěze tak poprvé získají detektivní, fantastické a humoristické tituly. Výsledky žánrových kategorií za rok 2022 vyhlašuje Magnesia Litera v předvečer hlavního ceremoniálu cen, který se odehraje 17. dubna v přímém přenosu České televize.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 20:24|

Šestnáctiletý Zach trpí vážnou vadou srdce. Na festivalu v Karlových Varech si splnil sen

Na filmovém festivalu v Karlových Varech měl mezinárodní premiéru i sci-fi snímek Level 34 teprve šestnáctiletého režiséra Zacha Bredera. Mladý filmař trpí vážnou nemocí srdce, stejně jako hrdina jeho snímku. Do Česka hocha doprovodila matka, která mimo jiné prozradila, že Zach ji „režíroval“ už v předškolním věku.
6. 7. 2022|

Zemřel spisovatel a scenárista kultovních komiksů z „ábíčka“ Vlastislav Toman

Zemřel autor dobrodružných knih, novinář a scenárista komiksů Vlastislav Toman. Bylo mu 92 let. Patřil k průkopníkům českého sci-fi, je podepsán zejména pod mnoha komiksy, které vyšly v časopise ABC mladých techniků a přírodovědců, k populárním patřily zejména příběhy shrnuté později do cyklu Pod paprsky Zářícího.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 12:10|

Sci-fi nás na pandemii nepřipravilo, myslí si scifista Zdeněk Rampas

Smyšlené příběhy o pandemiích bychom zažít nechtěli, protože jsou schválně vyhrocené, na druhou stranu jsou na rozdíl od reality přehlednější, míní Zdeněk Rampas. Vydavatel, spisovatel a předseda sdružení Československý fandom byl hostem Událostí, komentářů. V rozhovoru také rozebral, proč se science fiction těšilo čtenářskému zájmu už za socialistického Československa.
26. 1. 2022|

Neužil, Hádek či Dobrý natáčí sci-fi Bod obnovy

S možností nesmrtelnosti si zahrává detektivní sci-fi Bod obnovy, které v těchto dnech v Praze natáčí režisér Robert Hloz. Podle tvůrců má být snímek víc než jen kriminálka z blízké budoucnosti. V titulcích se objeví jména Matěje Hádka, Karla Dobrého či Václava Neužila.
25. 11. 2021|

Umělci umí trefit budoucnost, myslí si režisér sci-fi filmů Neill Blomkamp

Před více než deseti lety překopal Neill Blomkamp žánr science fiction filmovým hitem District 9. Jeho nejnovějším titulem je nízkorozpočtový horor Demonik. Jihoafricko-kanadský režisér a scenárista novinku osobně představil na festivalu sci-fi filmů a kultury Future Gate v Praze. Hovořil ale i o svých dalších počinech a žánru sci-fi celkově. Je totiž přesvědčen, že umělci vidí do budoucnosti. V té jeho se mimo jiné rýsuje pokračování Districtu 9.
21. 9. 2021|

Lidstvo se už dvacet let toulá galaxií bez průvodce. Douglas Adams změnil žánr sci-fi

Vypít v poledne šest piv, přes rameno si hodit ručník a vydat se ke hvězdám. Nikoliv s grandiózním posláním, ale ve vleku překotných událostí a oděn v županu. Posléze najít odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec a zjistit, že vlastně neznáme otázku samotnou. Věty, které nedávaly smysl, dokud je neposkládal britský humorista a spisovatel Douglas Adams. Jeho Stopařův průvodce Galaxií změnil žánr sci-fi a stal se kultem. Britský autor odešel přesně před dvaceti lety – 11. května 2001.
11. 5. 2021|

Recenze: Znepokojivé obrazy mysli na Vrcholu vulkánu

Kniha Vrchol vulkánu amerického prozaika a klasika sci-fi Harlana Ellisona obsahuje jeho nejlepší povídky. Impozantní výběr zabírá roky 1966 až 2011.
12. 2. 2021|

Ray Bradbury se narodil před sto lety. Veřejnost varoval před cestou k Marsu i před lidstvem samým

Americký spisovatel Ray Bradbury, od jehož narození uplyne 22. srpna rovné století, přitahoval pozornost vizí odlidštěné budoucnosti se silným humanistickým podtónem –⁠ a nadarmo se mu nepřezdívalo „Edgar Allan Poe pro optimisty“. Proslavil se jako autor románového mementa 451 stupňů Fahrenheita, psal ale i povídky (Marťanská kronika), básně, divadelní hry, televizní a filmové scénáře a eseje.
22. 8. 2020|

Recenze: Lidská samota, vesmír a Brad Pitt. Ad Astra hledá mezi hvězdami cestu do duše

Vydáme-li se vstříc tajům nekonečného vesmíru, budou nás pozemské problémy stále tížit, nebo na ně v prázdnotě zapomeneme? Tato otázka stojí v jádru nového filmu uznávaného režiséra Jamese Graye. Pro Brada Pitta, který ztvárnil hlavní úlohu, jde pouhý měsíc po premiéře Tenkrát v Hollywoodu o další výjimečný počin.
20. 9. 2019|

Nejlepší akční hrdinka a dokonalé monstrum. Před 40 lety vstoupil do kin Vetřelec

Ve vesmíru vás nikdo neuslyší křičet. Děsivé varování dodnes láká na sci-fi thriller Ridleyho Scotta Vetřelec. Boj osamělé Sigourney Weaverové s neznámým tvorem se stal přelomem žánru a dočkal se i tří přímých pokračování v čele s neméně slavnými Vetřelci Jamese Camerona. Jedna z největších filmových hrdinek všech dob Ellen Ripleyová a dokonalé monstrum z dílny H. R. Gigera vstoupily do široké distribuce amerických kin právě před čtyřiceti lety, 22. června 1979.
22. 6. 2019|

Recenze: I ve sci-fi můžete mít nárok na hřejivé objetí. S Becky Chambersovou

Poselství amerického seriálu Star Trek – totiž: maximou lidského pronikání do vesmíru má být spolupráce – se zdálo být dlouhé roky zapomenuto. Až přišla Becky Chambersová…
7. 2. 2019|

Sci-fi a fantasy v Bílovci: Bez překladu to nejde a bez fanoušků také ne

Zámek v Bílovci je v obležení hrdinů science fiction, fantasy a hororů. Od pátku se tu koná Parcon, tedy setkání fanoušků těchto literárních a filmových žánrů. Nechybí mezi nimi spisovatelé a překladatelé. Mottem letošního, už sedmatřicátého, ročníku je totiž věta Bez překladu to nejde.
4. 8. 2018|

Budoucnost patří ženám. Na festivalu Future Gate zvládnou Sexmisi i Terminátora

Nové technologie a neznámé formy života lze prozkoumat na festivalu Future Gate. Do konce víkendu se koná v Praze, poté se přesune do dalších měst. Přehlídka sci-fi filmů nabízí klasiku tohoto žánru, jako je Terminátor nebo Pátý element, ale i nejnovější počiny. Například příběh o vesmírné misi na stanici Saljut 7.
17. 2. 2018|