V kinech se završí filmová Duna, na věrnou adaptaci fanoušci čekali desítky let

Do kin vstupuje Duna: Část druhá (zdroj: ČT24)

Do kin vstupuje Duna: Část druhá. Adaptace díla amerického spisovatele Franka Herberta je jedním z nejočekávanějších filmů posledních let. I přes celosvětovou popularitu se nejprodávanější sci-fi román všech dob věrného filmového zpracování dočkal až po více než půlstoletí.

Píše se rok 10 191. Vesmírné národy svádí boj o nehostinnou planetu Arrakis, přezdívanou Duna, která je zdrojem nejcennější substance ve vesmíru – koření melanž. Vše má vyřešit vyvolený hrdina Paul Atreides. Ten v novém snímku musí čelit osudu, který mu byl předurčen. Na plátně ho ztvárnil Timothée Chalamet.

Na věrné zpracování fanoušci čekali desítky let. Mezi nimi také sám režisér Denis Villeneuve. Ten už před třemi lety do kin uvedl první část filmové adaptace Duny. „Pořád se musím štípat, jestli se mi to nezdá. Byla to ta největší výzva v mém životě, protože je velmi nebezpečné se střetnout s vlastním dětským snem,“ říká režisér.

Duna: Část druhá
Zdroj: Warner Bros.

Knižní předloha vyšla v originále v roce 1965, v českém překladu o více než dvě dekády později. Doslovem ji tehdy doprovodil novinář a sám autor sci-fi Ondřej Neff. „Herbert na půdorysu science fiction budoval veliké konstrukce umělých společností. Kniha se odehrává v nepředstavitelně vzdálené budoucnosti. To bylo v té době zcela výjimečné,“ vzpomíná.

Nepochodil Lynch ani Jodorowsky


Dnešního diváka či čtenáře sci-fi vesmírné lodě a obří píseční červi nejspíš nezaskočí. Ve své době si je ale málokdo dokázal představit a složitý svět Duny byl dlouho považován za nezfilmovatelný. Za první filmovou adaptací stál v osmdesátých letech David Lynch. Ta však publikum dodnes rozděluje a sám režisér se k ní nerad vrací.

Duna: Část druhá
Zdroj: Warner Bros.

Dosud nejambicióznější plány měl s knihou režisér a komiksový výtvarník Alejandro Jodorowsky. „Vysnil si asi čtrnáctihodinovou verzi Duny. Ukecal Herberta a ten s tím souhlasil. Plánoval obsadit Salvadora Dalího, Orsona Wellese, hudbu měli dělat Pink Floyd. A nakonec to ztroskotalo na takovém ‚těžko pochopitelném‘ důvodu, že mu to nikdo nechtěl zafinancovat,“ přiblížil další osudy projektu literární publicista a znalec sci-fi a fantasy Boris Hokr.

Na začátku milénia vznikla také v režii Grega Yaitanese minisérie Děti planety Duna, kde se v obsazení objevili i čeští herci, například Barbora Kodetová či Karel Dobrý.