TÉMA

Finanční správa

Stát očekával víc peněz z neočekávaných zisků. „Kde je problém?“ ptá se opozice
Přesně 730 milionů loni státu odvedly banky na dani z neočekávaných zisků, tzv. windfall tax. Původně vláda částku odhadovala na víc než třicet miliard. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) rozdíl mezi očekáváním a realitou obhajuje tím, že původní plány počítaly s přísnějšími pravidly pro výběr daně. Zároveň se podle něj banky o své zisky podělily se střadateli.
7. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 07:04|ČT24
Zvážíme i pozměňovací návrhy opozice, říká Stanjura k jednání o úsporném balíku. Podle Hrnčíře chybí vládě vize
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevylučuje možnost dalších změn v konsolidačním balíčku, který v tomto týdnu projednává sněmovna. Vládní koalice by podle něj mohla podpořit i některé pozměňovací návrhy opozice. „Všechny nejsou takové, že by razantně snižovaly tempo konsolidace a snižování deficitu. Jsou i jiné. A ty určitě poctivě zvážíme,“ řekl v Událostech, komentářích. Místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Hrnčíř (SPD) zopakoval, že změny zákona znamenají výrazný nárůst daní. Kabinet podle něj neví, co má dělat, chybí mu vize.
6. 9. 2023|
Firmy z Agrofertu musí doplatit přes milion na daních za reklamu
Agrofert musí zaplatit státu přes milion jako daňový doplatek za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo. Jak upozornil Deník N, pravomocně o tom rozhodla finanční správa. Situací kolem daně za reklamu v Čapím hnízdě se zabývá i policie, která má podezření na daňové úniky.
23. 8. 2023|
Za reklamu na Čapím hnízdě Finanční správa doměřila nepravomocně daň přes 1,2 milionu korun, píše iRozhlas
Finanční správa doměřila firmám z koncernu Agrofert na dani za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo více než 1,2 milionu korun. Podle berních úředníků 21 firem koncernu u společnosti Farma Čapí hnízdo nakoupilo za šest let reklamní služby za víc než 190 milionů korun. Vyplývá to ze závěrů dohlídky, kterou na přelomu roku kvůli reklamě provedlo ministerstvo financí, informoval server iRozhlas. Rozhodnutí o doměření daně není pravomocné, firmy z Agrofertu se obrátily na Odvolací finanční ředitelství. Podezřením na daňové úniky spojené s Farmou Čapí hnízdo se zabývá policie.
29. 6. 2023|
NKÚ: Kompenzace za covid splnily svůj účel, někteří ale bonus zneužili
Více než 48 miliard korun vyplacených jako kompenzační bonus, zejména pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), kterým byla státem v důsledku pandemie onemocnění covid-19 v letech 2020 až 2022 zakázána nebo omezena jejich činnost, splnilo svůj účel. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podpora podle kontrolorů splnila cíl a zmírnila dopady vládních opatření, která zasáhla zejména živnostníky. Někteří příjemci ale bonus zneužili, uvedl NKÚ.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 10:11|
Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, má bránit daňovým únikům
Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, který by měl mimo jiné pomoct k efektivnějšímu výběru daní a zjišťování daňových úniků. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce řekla nová generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Systém by měl být uveden do provozu na přelomu let 2025 a 2026.
21. 5. 2023|
Od července skončí 77 z 201 finančních úřadů, nahradí je výjezdy a telefonické konzultace
Ministerstvo financí (MF) od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho šestapadesát budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu. Místo zrušených úřadů Finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Ministerstvo o tom v úterý informovalo v tiskové zprávě. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit. Resort neupřesnil, zda bude rozhodnutí znamenat i propouštění.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:08|Matěj Lucovič
Nedaněný příjem nad pět milionů je potřeba oznámit. Nejčastěji jde o dědictví nebo dary
Lidé, kteří loni získali příjem osvobozený od daně vyšší než pět milionů korun, ho musí oznámit finančnímu úřadu v termínu podání daňového přiznání. Upozornila na to Finanční správa. Lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě končí v pondělí, v elektronické podobě 2. května. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do 3. července.
29. 3. 2023|
Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky
Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:45|
Stavební spoření podle Bartoše neslouží původnímu účelu. Dostálová vidí smysl v motivaci k úsporám
Stávající systém stavebního spoření je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) v současnosti neefektivní a neplní svou původní funkci. Připouští konec státní podpory. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) si myslí, že by podpora stavebního spoření měla zůstat, mělo by být ale limitováno z hlediska účelu a do budoucna by stát mohl uvažovat i o zvýšení příspěvku. Oba politici to řekli v pořadu Otázky Václava Moravce.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 19:58|
S povinností podávat daňové přiznání pomáhají i zástupci finančních úřadů
Zástupci finančních úřadů začali jezdit do vybraných obcí, kde nesídlí jejich úřady. Lidem radí s podáním daňového přiznání. Zatím jich odevzdali jen přibližně desetinu. Zbývá na to zhruba měsíc, pokud živnostníci volí papírovou formu. Letos ale výrazně přibylo lidí s povinností elektronického podání.
6. 3. 2023|
Finanční správu povede od března bývalá ministerská náměstkyně Hornochová
Novou generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství se od 1. března stane někdejší náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, potvrdil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bývalá generální ředitelka Tatjana Richterová skončila na vlastní žádost loni v březnu, od jejího odchodu řídil Finanční správu její zástupce Jan Ronovský.
23. 2. 2023|
Zeman podepsal daň z neočekávaných zisků a zastropování elektřiny
Od příštího roku dopadne na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky daň z mimořádných zisků. Zvýší se rovněž limit pro registraci i plátců daně z přidané hodnoty z nynějšího jednoho milionu korun na dva a spolu s tím se zvýší i limit pro využití paušální daně. Zákon zaručující takzvaný daňový balíček v pondělí podepsal Miloš Zeman, který rovněž potvrdil novelu energetického zákona. Ta zavádí horní hranici cen elektřiny u výrobců, takzvané zastropování, od něhož si vláda Petra Fialy (ODS) slibuje na odvodech vybrat osmdesát miliard korun ročně.
28. 11. 2022|
Senát schválil zastropování cen elektřiny u výrobců. Souhlasil i s daní z mimořádných zisků
Na energetické, petrolejářské či těžařské firmy a banky zřejmě od příštího roku dopadne daň z mimořádných zisků. V takzvaném daňovém balíčku ji ve čtvrtek schválil Senát. Spolu s tím schválil i další daňové změny.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 20:04|sov
Sněmovna schválila cenové stropy i odvody z nadměrných příjmů výrobců elektřiny
Poslanci na pátečním jednání schválili vládní návrh, který stanovuje cenové stropy pro výrobce energií a s nimi související odvody státu. Vláda chce z takto získaných peněz financovat kompenzace za drahé energie. Na žádost vlády sněmovna novelu projednala ve stavu legislativní nouze. Zákon ale musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Dolní komora mimo jiné schválila změny v lékařské posudkové službě a novelu k ochraně Antarktidy.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 22:54|
Stanjura prověří postup Finanční správy v reklamní větvi kauzy Čapího hnízda
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prověří postup Finanční správy v reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo. Novinářům řekl, že bude zkoumat, zda nedošlo k pochybení. Připomněl také, že kauza ještě není uzavřená, protože odložení případu policií a dozorujícím státním zástupcem nyní prověřuje pražské vrchní státní zastupitelství.
19. 8. 2022|
Parlamentní výbor doporučil poslancům, aby vydali Fica k vazebnímu stíhání
Mandátový a imunitní výbor slovenské sněmovny doporučil parlamentu, aby obviněného expremiéra a šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica vydal k vazebnímu stíhání. Šéfka výboru Anna Andrejuvová novinářům řekla, že zmíněný návrh podpořilo osm přítomných poslanců, dvě poslankyně menší vládní strany Sme rodina se při hlasování zdržely. Sněmovna se předlohou začne zabývat ve čtvrtek. Fico se jednání zmíněného výboru nezúčastnil, své stíhání označuje za politickou mstu a snahu o likvidaci opozice.
27. 4. 2022|vkl
Papírové daňové přiznání je možné podat do pátku. Příští rok stát zřídí drobným živnostníkům datové schránky
V pátek 1. dubna vyprší termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě. Finanční správa proto tento týden prodloužila úřední hodiny podatelen od osmi do sedmnácti hodin. Kdo to nestihne, může přiznání podat on-line, lhůta je pak o měsíc delší.
31. 3. 2022|muh
Policie obvinila dvanáct lidí a čtyři firmy z krácení daně a praní špinavých peněz
Policie obvinila dvanáct lidí a čtyři firmy z krácení daně z přidané hodnoty. Organizovaná skupina, která podnikala v úklidu a ostraze objektů, se podle kriminalistů a celníků obohatila nejméně o třiadvacet milionů korun. Pět ze stíhaných lidí vzal soud do vazby.
4. 3. 2022|
Ředitelka Finanční správy Richterová končí. Nástupce vzejde z výběrového řízení
Ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová požádala o odvolání z funkce, a to k 28. březnu. Skončí zhruba po třech letech, nastoupila koncem roku 2018. Kdo místo ní poslední březnové pondělí stane v čele soustavy zodpovědné za výběr daní, určí výběrové řízení, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
28. 1. 2022|
Čeští a slovenští policisté odhalili skupinu daňových podvodníků. Státy připravila o šest a půl milionu eur
Stíhání několika desítek osob a firem při vyšetřování podvodů s daní z přidané hodnoty (DPH) oznámili zástupci české a slovenské policie a finanční správy. Skupina podle nich v posledních nejméně třech letech obrala oba státy o více než 6,5 milionu eur (necelých 165 milionů korun). Případem se zabývá společný česko-slovenský vyšetřovací tým. Hlavní organizátor byl podle policistů zadržen v Česku.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 13:56|
Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích
Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|muh
Finanční správa ušetřila po úpravě pracovišť jen necelou polovinu peněz, zjistil NKÚ
Změna režimu vybraných územních pracovišť Generálního finančního ředitelství (GFŘ) nepřinesla plánované úspory, ušetřit se podařilo jen necelou polovinu z více než čtrnácti milionů korun. Vyplývá to z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřil hospodaření GFŘ v letech 2018 až 2020. Podle finančního ředitelství ale zjištění NKÚ neodpovídají skutečnosti, protože správa ještě optimalizaci pracovišť nedokončila.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 09:02|
Krátkodobý pronájem by se měl danit, rozhodl soud. To by mohlo byznysmodel Airbnb zcela rozložit, píší HN
Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost. Informují o tom Hospodářské noviny (HN) a upozorňují, že tento krok může výrazně ovlivnit majitele tisíců bytů, kteří v nich poskytují ubytování skrze platformu Airbnb a Booking.com. Finanční správa ČR verdikt soudu uvítala.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 10:31|