Lidé zasažení záplavami mají nárok na řadu finančních úlev

Události: Nároky na úlevy a pomoc v zaplavených oblastech (zdroj: ČT24)

Kromě mimořádné okamžité dávky, kterou pomáhají vyřídit přímo v zasažených oblastech mobilní týmy úřadu práce, mohou lidé zasažení povodní využít i další úlevy a formy pomoci. V místě povodní se pohybují také mobilní týmy pojišťoven, které pomohou s hlášením pojistných událostí nebo vyplácením okamžitých záloh.

Řada bank už oznámila, že jsou připravené přijímat žádosti o odklad nebo snížení splátek běžných úvěrů i hypoték. Nachystané na to mají formuláře na webu, lidé také mohou volat na informační linky. Podobně připravené jsou také energetické společnosti. Ty též v případě nezaplacení záloh nebudou prokazatelně zasažená odběrná místa odpojovat od elektřiny nebo plynu.

Tam, kde jsou zavřené školy, mají zaměstnaní rodiče dětí do deseti let věku nárok na ošetřovné, a to ve výši šedesáti procent vyměřovacího základu po dobu devíti kalendářních dnů. U samoživitelů jde pak o šestnáct dnů. 

On-line přenos

Povodně 2024

  • Pátek 20. září 2024
  • 10:01

    Přenos z povodní končí, děkujeme za pozornost. Dění kolem velké vody se nadále věnujeme v krátkých zprávách.

  • 09:58

    Záplavy v Moravskoslezském kraji podle odhadů postihly 99 700 lidí. Nejde jen o zasažené povodňovou vlnou, ale i o domácnosti vyplavené přívalovými dešti. Údaj se týká lidí, kterým voda způsobila škody na majetku. Na životě bylo záplavami v regionu ohroženo asi 15 tisíc osob, uvedli hejtman Josef Bělica (ANO) a mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

  • 09:56

    Po rozsáhlých povodních zůstává bez elektřiny 19 tisíc odběrných míst. V Moravskoslezském kraji jich ČEZ Distribuce eviduje 16 tisíc a v Olomouckém tři tisíce.

Pokud firmy kvůli povodním nemohou obnovit provoz, mají zaměstnanci nárok na šedesát procent svého výdělku. V případě prostojů – například nedostatku materiálu – je to osmdesát procent.

Finanční správa pak lidem a firmám zasaženým povodní promine sankce za pozdní zaplacení daní, pokud o to požádají. Vláda také připravuje speciální podpory pro obnovu obecních bytů i majitele soukromých nemovitostí. Jejich rozsah zatím není známý.