TÉMA

Mošnov

Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově navštívilo podle pořadatelů akce během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí. Proti loňsku je to o sedmdesát pět tisíc diváků více. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel a další techniky. Největším lákadlem byla vystoupení leteckých akrobatických skupin z Polska a Švýcarska a pětice letadel F-35 Lightning II.
17. 9. 2023Aktualizováno17. 9. 2023, 18:58|

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Fiala: Česko není v NATO černým pasažérem, svoji bezpečnost bere vážně

Česko není v Severoatlantické alianci (NATO) černým pasažérem, který riskuje a spoléhá jenom na pomoc spojenců. Naopak je zodpovědným státem, svoji bezpečnost bere vážně a pomáhá, kde je třeba. V projevu na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
16. 9. 2023|

Do Mošnova dorazily letouny F-35A, které se o víkendu představí na Dnech NATO

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku přistály tři letouny F-35A Lightning II amerických vzdušných sil, které se představí na víkendových Dnech NATO. Poprvé budou mít lidé příležitost vidět také nové české vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. Akce se uskuteční o víkendu 16. a 17. září. Na zajištění plynulosti dopravy a bezpečnosti nasadí policie desítky lidí a vrtulník.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 16:47|

Zastupitelé kývli na výkup pozemků u mošnovského letiště pro armádní centrum

Moravskoslezští zastupitelé schválili výkupy dalších pozemků pro logistické centrum Armády České republiky u mošnovského letiště. Proti byla část opozice a své výhrady přišlo zopakovat i několik obyvatel okolních obcí, kteří se stavbou nesouhlasí.
7. 9. 2023|

Dny NATO v Mošnově představí návštěvníkům i nové vrtulníky Viper a Venom

Letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR nabídnou na letišti v Mošnově na Novojičínsku několik premiér i derniér. Naposledy lidé v Česku ve vzduchu uvidí například nadzvukové letouny Su-22 a Mig-29 polského letectva, poprvé naopak budou mít příležitost vidět nové české vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. Informovali o tom za pořadatele předseda organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a velitel vzdušných sil Petr Čepelka. Akce bude o víkendu 16. a 17. září. Účast zatím potvrdilo osmnáct zemí.
17. 8. 2023|

Českobudějovické letiště zahajuje mezinárodní provoz. Menší aeroporty však bývají často ztrátové

Česko má už šesté letiště pro mezinárodní spoje, na kterém mohou přistávat velká letadla. Po Praze, Brnu, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích zahájilo provoz i letiště v Českých Budějovicích. Kraj i město do něj investovaly dvě miliardy korun. První let společnosti Smartwings odletěl do turecké Antalye. Od příštího týdne pak budou z Budějovic létat charterové lety do Řecka. Úkolem pro management teď bude zajistit vytížení letiště i pro zbytek roku, ostatní menší letiště v Česku jsou totiž dlouhodobě ztrátová.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 22:51|

Poodřím má vést železnice. Ohrozí chráněné druhy, tvrdí přírodovědci

Správa chráněné krajinné oblasti Poodří povolila výstavbu železnice do Mošnova. Má usnadnit zásobování nově vznikajícího armádního centra a průmyslové zóny u ostravského letiště. Někteří ekologové a odborníci to kritizují. Stavba podle nich ohrozí chráněnou přírodu. Zástupci pooderské správy reagují, že to kraj vykompenzuje obnovou mnohem většího území.
30. 5. 2023|

Česko-americká obranná dohoda se blíží k finálnímu podpisu. Dál vyvolává emoce, které se vláda snaží mírnit

Smlouva o obranné spolupráci mezi Spojenými státy a Českou republikou, kterou kabinet schválil na konci dubna, budí v části společnosti velké emoce. Vládní politici ale ubezpečují, že smlouva, kterou Česko schválilo jako poslední země NATO ve střední a východní Evropě, automaticky neumožňuje přítomnost amerických vojenských sil na českém území. Naopak by podle nich měla přinést důležité právní záruky pro armádu. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který moderovali Michal Kubal a Martin Řezníček. Věnovali se také nejnovějšímu vývoji ohledně války na Ukrajině nebo migrační krizi na mexicko-americké hranici.
8. 5. 2023|

Reportéři ČT: Armáda chce v Mošnově skladovat stany či palivo. Dezinformace straší jadernými zbraněmi

Armáda chce postavit u mošnovského letiště velké logistické centrum. Záměr se stal terčem dezinformátorů. Ti tvrdí – přestože to armáda s velmi jasnými argumenty odmítá –, že se mají v Mošnově skladovat jaderné zbraně, že mají na základně pobývat američtí vojáci a že by se v případném konfliktu stala prioritním cílem Rusů. Mezi místními obyvateli začínají být patrné obavy z logistického centra, část proti němu sepsala i petici. O dění kolem připravovaného mošnovského logistického centra natáčel pro Reportéry ČT Karel Vrána.
18. 4. 2023|

Dny NATO v neděli ovlivnil vítr a zahalená obloha. Na přehlídku přišlo celkem 110 tisíc lidí

Seskokem výsadkářů s vlajkami České republiky, Švédska a Finska z vrtulníku začal na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku druhý, závěrečný den Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Provoz v okolí letiště byl podstatně klidnější než v sobotu, kdy přehlídku navštívilo 85 tisíc lidí. V neděli jich kvůli horšímu počasí dorazilo 25 tisíc, řekl za pořadatele Jaromír Krišica, informace vycházejí z policejních údajů.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 17:35|

Začaly Dny NATO. Na mošnovské letiště se sjely jednotky z 19 zemí

Na letišti Mošnov začaly dvoudenní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Zahájil je společný seskok českých a polských parašutistů. Jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě, jen v sobotu ji navštívilo 85 tisíc lidí. I na neděli je přichystaných okolo deseti hodin programu. Kvůli letošímu vysokému zájmu veřejnosti se v okolí letiště ze všech stran tvořily několikakilometrové kolony aut.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 18:15|

Na Dnech NATO se představí rekordních 22 zemí. Poprvé i Brazílie s letounem C-390 Millennium

Na letošních Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil Armády ČR se v září na letišti v Mošnově na Novojičínsku představí rekordních dvaadvacet zemí. Poprvé se akce zúčastní stát z Jižní Ameriky – Brazílie předvede svůj moderní střední dopravní letoun C-390 Millennium, uvedl v Ostravě předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Přiblížil, že dalším unikátem bude švédský taktický víceúčelový letoun Gripen E čtyřapůlté generace, který se v regionu střední a východní Evropy ukáže poprvé.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 14:03|

Jezdit za levnějším benzinem či nákupy do Polska se už přestává vyplácet

Pro Čechy už přestává být tak výhodné jezdit za nákupy do Polska. Tamní vláda odmítla ruskou ropu i uhlí, takže nakupuje dražší alternativy. Pohonné hmoty tak zdražují i tam, a to se pak s dalšími položkami promítá i do cen jídla. Podle expertů může palivo v Polsku po prázdninách stát i 53 korun za litr.
10. 6. 2022|

Zásobníky plynu jsou plné z 54 procent, řekl Stanjura ve sněmovně. Ta zpřísnila podmínky pro udržení kapacit

Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít. Umožní to novela energetického zákona, kterou ve čtvrtek ve zrychleném režimu v legislativní nouzi schválila sněmovna. Změna zákona, kterou musí ještě projednat Senát, reaguje na současnou energetickou situaci vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině. Má to posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost Česka. Novela také zkracuje režim dodavatele poslední instance (DPI) na polovinu, tedy ze šesti měsíců na tři a mění způsob řízení Energetického regulačního úřadu.
2. 6. 2022|

V Mošnově má vzniknout logistická základna české armády, řekla Černochová

Ministerstvo obrany plánuje u ostravského letiště v Mošnově na Novojičínsku výstavbu nového logistického centra. Mohla by tam působit část vojáků z logistické jednotky v Rakovníku. V červnu se resort chystá podepsat memorandum s Moravskoslezským krajem, které umožní bezúplatný převod pozemků poblíž letiště. Vládu o tom ve středu informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 16:58|

Česká pošta postaví třídicí centrum v Mošnově. Propojí leteckou, železniční i silniční přepravu

Česká pošta mění logistiku balíků pro celou Evropu. V Mošnově na Novojičínsku vybuduje třídicí centrum, do nějž se přestěhují pobočky pošty z Olomouce a Ostravy, které jsou už kapacitně na hraně. Nové logistické centrum začne fungovat už letos v září a propojí leteckou, železniční i silniční přepravu.
24. 4. 2022|

Americké vojáky v Česku politici považují za citlivou otázku. Vláda myšlenku teprve projedná

Pro případ přítomnosti vojáků Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově, řekl v Partii CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). O konkrétních lokalitách pro případnou vojenskou základnu USA v ČR se nyní nejedná, uvedlo večer na webu ministerstvo obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce téma americké přítomnosti v Česku otevřít. Podle Jurečky debata kabinetu na toto téma ještě ani nezačala. Opozice reaguje nesouhlasem.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 21:23|

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|

Na letišti v Mošnově probíhají Dny NATO, největší bezpečnostní přehlídka v Evropě

Společným seskokem českých a polských parašutistů s vlajkami v sobotu na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Po oba dny je v osmihodinovém programu připraveno mnoho dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. Kromě toho mohou lidé vidět na zemi řadu atraktivních strojů, mezi nimi poprvé víceúčelový letoun F-35 Lightning II nebo bezpilotní letoun MQ-9 Reaper.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 16:59|

30 let zpět: Tajemná látka zvaná červená rtuť

Pašovanou látkou, kvůli které koncem srpna 1991 zasahovalo na letišti v Mošnově zvláštní policejní komando, měla být podle zpravodajských informací takzvaná červená rtuť. Přestože se o složení a vojenském využití této látky hojně spekulovalo, její existenci se nikdy nepodařilo průkazně ověřit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 9. 2021|

Dny NATO prověří covidové certifikáty. Vojenská přehlídka pojme 40 tisíc lidí za den

Víceúčelový letoun páté generace F-35 Lightning II a bezpilotní letoun MQ-9 Reaper budou největšími lákadly letošních Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády ČR, které se uskuteční 18. a 19. září na letišti v Mošnově na Novojičínsku. Počet diváků bude omezený na 40 tisíc za den. Vstup bude bezplatný, všichni návštěvníci si ale budou muset pořídit vstupenku, řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.
19. 8. 2021|

Na severu Moravy se otevřou dva důležité silniční úseky. Obchvat Skotnice a část D48

Motoristům se v úterý otevřou dva důležité silniční úseky v Moravskoslezském kraji. Skončí přestavba úseku silnice I/48 Rybí–Rychaltice na dálnici D48 a také výstavba obchvatu Skotnice. Bude spojovat Ostravu a Beskydy a zpřístupní také Letiště v Mošnově. Silničáři měli obchvat dokončit už v srpnu. Kvůli koronaviru a nepříznivým podmínkám na staveništi se termín posunul.
14. 12. 2020|

V Ostravě v neděli pokračovaly Dny NATO

Na letišti v ostravském Mošnově v neděli pokračovaly jubilejní dvacáté Dny NATO. Vojenské přehlídky se účastnily armády Česka, Spojených států, Polska, Německa či Slovenska. Letošní ročník se kvůli pandemii konal bez diváků.
20. 9. 2020Aktualizováno20. 9. 2020, 15:58|