TÉMA

Alza.cz

Jihočeská likérka Fruko-Schulz mění kvůli válce majitele, ruští vlastníci končí

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma, řekl ředitel likérky Josef Nejedlý. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. Ruská skupina Ladoga dosud vlastní firmu z 90 procent.
8. 11. 2023|
Doporučujeme

Mapy v mobilu válcují ty papírové, neprodávají se ani samostatné navigace

Nakladatelé v Česku vydávají každým rokem méně map a autoatlasů. Aplikace v chytrých telefonech navíc výrazně snižují i prodej elektronických navigací, stejná technologie totiž funguje na většině mobilů. Výrobci z obou oborů tak nyní vymýšlejí nové produkty, které mobilní telefony zatím nemají.
7. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 14:16|

Tržby internetových prodejců spadly, novinkou jsou on-line tržiště

Tržby internetových prodejců v Česku klesají spolu s tím, jak domácnosti šetří. V červnu meziročně o víc než sedm procent. To zvyšuje mezi obchodníky konkurenci. Novinkou pro zákazníky je třeba prodej přes on-line tržiště, které funguje trochu jinak než klasický e-shop.
6. 8. 2023|

Nových hypoték poskytují banky mnohem méně než dřív, opatrné jsou ony i jejich klienti u spotřebitelských úvěrů

Lidé si berou čím dál méně půjček – spotřebitelských i hypoték. Vyplývá to z Hypomonitoru bankovní asociace a dat České národní banky, která zkoumala úvěrové podmínky bank. Klesající zájem o půjčky zdůvodnila vysokými úrokovými sazbami, vyššími životními náklady i obavami z budoucího vývoje. Zároveň se zpřísňují podmínky, za kterých finanční instituce úvěry poskytují.
20. 4. 2023|

Nejbohatší v Česku je podle Forbesu Kellnerová, na světě Arnault

Nejbohatší v Česku je nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem v hodnotě 16,5 miliardy dolarů (355,9 miliardy korun), vyplývá z žebřířku časopisu Forbes. Do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo jedenáct Čechů. Nejbohatším člověkem na světě je letos šéf podniku zaměřeného na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.
4. 4. 2023|

Kellnerová je stále nejbohatší Češkou. V první stovce žebříčku je sedm nováčků

Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem za 382,9 miliardy korun. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek se jměním za 190,2 miliardy korun, třetí se umístil realitní magnát Radovan Vítek se 144 miliardami korun. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Ve stovce nejmovitějších Čechů je sedm nováčků, jmění všech lidí v žebříčku přesahuje 2,1 bilionu korun. Forbes ho zveřejnil na svém webu.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 10:55|

Muž se přiznal, že v obchodech s elektronikou těžil bitcoin. Žalobce teď jeho případ podmíněně zastavil

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže, který těžil virtuální měnu bitcoin s pomocí počítačů vystavených v prodejnách elektroniky. Obviněný se k činu přiznal a jedné z poškozených společností uhradil škodu. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Policisté původně navrhli muže obžalovat, v případě uznání viny by mu hrozilo až čtyřleté vězení.
22. 9. 2022|

Část peněz na výměnu kotlů zůstane nevyužita. Lidé odkládají investice

Kotlíkové dotace, které mají pomoci s výměnou starých topenišť, evidují letos mnohem menší zájem než v minulých letech. Lidé mohli o peníze žádat do konce srpna, nakonec toho ale využilo jenom sedmnáct tisíc domácností, které si rozdělí dvě a půl miliardy korun. Stát přitom nabízel dvojnásobek. Lidé se ale rozhodli kvůli nejistotě s plynem vyčkat. Někteří zase vyhledávají alternativy, například topení v kamnech.
5. 9. 2022|

Češi kvůli dražším energiím nakupují úspornější spotřebiče

Češi se kvůli vyšším cenám energií snaží ušetřit a nakupují úspornější varianty spotřebičů. U některých obchodníků se zvýšil od začátku roku prodej ekologičtějších praček nebo ledniček o třetinu. Kvůli válce na Ukrajině se Češi zajímají i o alternativní způsoby vytápění a vaření. V posledních dvou měsících výrazně narostl prodej elektrických přímotopů a vařičů. ČT to potvrdili oslovení prodejci spotřební elektroniky.
7. 5. 2022|

V Česku je podle Forbesu nejbohatší Kellnerová. V žebříčku vystřelili vysoko technologičtí nováčci

Nejbohatší Češkou je podle letošního žebříčku časopisu Forbes Renáta Kellnerová. Čtyřiapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který koncem letošního března tragicky zahynul, disponuje dle žebříčku 374,7 miliardy korun. Je to o téměř 82 miliard korun více, než činil loni majetek jejího muže. V letošním seznamu je devět nováčků, první z nich dokonce na šestadvacáté příčce.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 08:10|

V Bratislavě bylo uvedeno do provozu nové autobusové nádraží. Je v podzemí pod obchodním centrem

Hlavní město Slovenska má od čtvrtka nové autobusové nádraží. Stanice Mlynské Nivy se celá nachází v podzemí pod rozsáhlým nákupním centrem. Terminál zatím odbaví tisícovku spojů denně, kapacitu má ale pětinásobnou. Původně měl fungovat už loni v létě, pandemie ale dokončení oddálila.
30. 9. 2021|

Výdejny e-shopů mohou fungovat i o svátcích, rozhodl soud

Zákaz prodeje o státních svátcích nedopadá na výdejny e-shopů, včetně těch velkých. Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden vyhověl kasační stížnosti společnosti Alza.cz, a postavil se tak proti právnímu názoru České obchodní inspekce (ČOI). Informace je dostupná na úřední desce.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 15:20|

Přes 18 tisíc dronů má povinnou registraci, na trhu nyní bodují menší bezpilotní letouny

Do vánočních svátků stihlo povinnou registraci přes 18 tisíc provozovatelů a pilotů dronů. ČT to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Zájem o bezpilotní letouny letos stoupl podle oslovených e-shopů několikanásobně. Nejvíce kupovali zákazníci lehčí stroje do 250 gramů.
29. 12. 2020|

Lidé vracejí vánoční dárky, jistotu mají u e-shopů. V kamenných prodejnách záleží na obchodníkovi

I přes zavřené obchody je možné nevhodné vánoční dárky vrátit. Po dohodě s obchodníkem buď osobně například v supermarketu, anebo ve výdejním okénku e-shopu. Pokud je ale prodejna zavřená, může balíček zákazník odeslat zpět poštou. Někteří obchodníci pak lhůtu pro vrácení nevhodného dárku prodloužili.
28. 12. 2020|

Pošta i přepravci zpracovávají předvánoční nápor. Lidé by neměli odkládat nákupy, zásilky se mohou zpozdit, varují

Internetové obchody a přepravci upozorňují, že by lidé letos neměli odkládat vánoční nákupy. Zatímco dříve prodejci před Vánoci garantovali poslední datum objednávky, od kterého je možné zboží ještě do Štědrého dne doručit, letos to samé příliš slibovat nechtějí. Operátoři jejich infolinek zákazníkům radí, aby své zboží objednávali co nejdříve. Všechny hlavní přepravní společnosti navíc upozorňují, že jsou maximálně vytížené, a doprava se může zdržet.
6. 12. 2020|

Češi se v nouzovém stavu vrhli na kutilství. Zájem o hobby produkty stoupá, nakupují se i sauny

Češi v době nouzového stavu více pracují na zahradách nebo zkrášlují domácnost. Vyplývá to z informací od prodejců, které ČT oslovila. O zahradnické produkty je podle nich zvýšený zájem až o stovky procent. Dále lidé více kupují například vrtačky, ale také sauny. O ty je u vybraných prodejců až třikrát větší zájem.
17. 10. 2020|

Microsoft skončil s Windows 7. Co to znamená pro uživatele a čím je nahradit?

Operační systém Windows 7, kterému v úterý končí technická podpora, stále běží na více než 12 procentech tuzemských počítačů. Ty tak mohou být snáze napadnutelné hackery, protože Microsoft pro ně přestane vydávat aktualizace a bezpečnostní záplaty. Systém se dá nahradit řadou jiných alternativ, některé jsou i zdarma.
14. 1. 2020|

Pošta zaručuje doručení do Vánoc u balíků podaných do 20. prosince

Česká pošta zatím zvládá předvánoční nápor bez problémů, posunula proto i nejzazší termíny, kdy je schopná přijatý balík doručit ještě před Štědrým dnem. Zatímco loni to bylo kolem 17. prosince, letos přijímá zásilky pro dodání do rukou adresáta do 19. prosince a balíky k vyzvednutí na výdejním místě do 20. prosince. Doručovat bude i o nadcházejícím víkendu, potvrdil ředitel logistiky České pošty Petr Cinkl.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 19:45|

Lidé nakupují spíš levnější set-top boxy. Zájem o přístroje podporující HbbTV brzdí vyšší cena

Kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2 zaznamenávají obchody zvýšený zájem o televize a set-top boxy. Podle obchodníků nejčastěji lidé nakupují set-top boxy v ceně do tisíce korun. Vyšší cena tak brzdí zájem o přístroje, jež si rozumí s červeným tlačítkem na ovladači a spouští HbbTV, která nabízí přístup k dalším aplikacím prostřednictvím internetu jako iVysílání.
26. 11. 2019|

Obchody už se zahřívají na Vánoce, lidé začínají nakupovat. Prosinec bývá stomiliardový

Obchody už začínají lákat zákazníky na předvánoční nákupy. Za necelé čtyři týdny přijde první adventní neděle. Podle odhadu ekonomů letos každý Čech utratí za vánoční dárky v průměru přes šest tisíc korun. Podobnou částku pak i za související věci jako potraviny nebo alkohol. Na nápor zákazníků už se připravují i sklady, obchody a e-shopy. Prosinec bývá pro obchodníky ráj – začíná advent, lidé slaví Mikuláše, Vánoce a Silvestra.
4. 11. 2019|

Hledá se pět českých obcí, které si budou moci v předstihu vyzkoušet možnosti 5G sítí

Ministerstvo průmyslu a obchodu hledá pět obcí, ve kterých by mělo proběhnout testování nových 5G sítí. Chystaný nový standard mobilní sítě s vysokou přenosovou rychlostí má začít fungovat v příštím roce. Zájemců je už nyní hodně. Hlásí se desítky měst a obcí, od malých až po velké.
16. 8. 2019|

Mall Group prodá Heureku za 7,5 miliardy korun některému z akcionářů

Skupina Mall Group prodá internetový srovnávač cen Heureka za zhruba 7,5 miliardy korun. Deníku Hospodářské noviny (HN) to řekl Jakub Havrlant, spoluvlastník a výkonný ředitel Mall Group, do níž srovnávač spadá. Novým majitelem Heureky se podle listu stane někdo z trojice současných akcionářů Mall Group, tedy skupina PPF Petra Kellnera, duo Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem nebo investiční skupina Rockaway, jejímž zakladatelem je Havrlant. Získané peníze chce Mall Group použít na rozvoj firmy.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 20:12|

Zdražování bydlení v posledních patnácti letech předstihlo růst průměrné mzdy

Ceny bytů v Praze rostou rychleji než příjmy. Vychází to z aktuálního srovnání, které zpracovali statistici. Za posledních patnáct let byty v hlavním městě zdražily téměř 2,5 krát, jinde to byl dvojnásobek. Průměrná mzda se přitom od roku 2005 o tolik nezvedla. Zdražovaly ale i energie, jako jsou zemní plyn, elektřina nebo vodné a stočné. V porovnání s tím byl nejmenší nárůst u potravin.
6. 3. 2019|

Alza se dostala mezi desítku největších obchodníků. Tržby loni zvedla na 25 miliard

Největší český internetový obchod Alza.cz loni zvýšil tržby o 19,3 procenta na rekordních 25 miliard korun bez DPH. E-shop se tak zařadil do první desítky největších obchodníků v České republice. Počet objednávek stoupl o 30 procent na 10,3 milionu. Zákazníků měl obchod 3,7 milionu. Výši zisku společnost neuvedla.
30. 1. 2019|