Přes 18 tisíc dronů má povinnou registraci, na trhu nyní bodují menší bezpilotní letouny

Do vánočních svátků stihlo povinnou registraci přes 18 tisíc provozovatelů a pilotů dronů. ČT to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Zájem o bezpilotní letouny letos stoupl podle oslovených e-shopů několikanásobně. Nejvíce kupovali zákazníci lehčí stroje do 250 gramů.

„Povinnou registraci a test splnilo k 24. prosinci 9200 provozovatelů a 8870 pilotů,“ uvedl pro ČT mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Do 31. prosince musí být registrovaný dron s kamerou nebo bezpilotní letoun nad 250 gramů. Provozovatel musí mít registraci přístroje, pilot musí navíc projít školením a testem.

Nová evropská pravidla měla původně platit od 1. července. Pandemie ale termín odsunula. Odhadnout, kolik registrací ještě zbývá, podle mluvčího úřadu Hezkého nejde.

Zájem o lehčí drony vzrostl

Prodej dronů se podle oslovených prodejců meziročně několikanásobně zvýšil. Zájem je ale především o lehčí stroje. „Celkový nárůst prodejů dronů oproti loňsku je téměř 400procentní,“ popsala mluvčí Datartu Eva Kočicová. Podobně jsou na tom i prodejci CZC, Mall nebo Alza.

Ze skladů ubývají hlavně ty lehčí drony. „Mezi roky 2019 a 2020 se v prodejích dronů udála zajímavá změna. Prodeje dronů nad 250 gramů se mírně snížily, kdežto prodeje dronů lehčích vzrostly o více než 700 procent,“ řekl obchodní ředitel CZC Tomáš Pilský.

Stejný trend registruje i e-shop Alza, ve kterém podle mluvčí Daniely Chovancové tvoří lehčí letouny hned tři čtvrtiny celkového prodeje dronů. „Poptávka po těch lehčích se zvýšila hned desetinásobně,“ potvrzuje trend mluvčí Datartu Eva Kočicová.