TÉMA

CzechTourism

Památky zdražují vstupné, i tak správci letos očekávají vysokou návštěvnost

Začíná sezona na státních hradech, zámcích a technických památkách. Mnohé nabízejí nové trasy a prostory, případně otevírají po rekonstrukci. Loni si objekty patřící pod Národní památkový ústav prohlédlo skoro čtyři a čtvrt milionu lidí, meziročně o desetinu víc. Správci letos čekají návštěvnost ještě vyšší, a to i přes zdražující vstupné.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 22:00|

Šéfa lyžařského svazu Trávníčka čeká soud v úplatkářské kauze kolem agentury CzechTourism, píše MF Dnes

Prezident Svazu lyžařů České republiky (SLČR) David Trávníček je jedním z dvanácti obžalovaných v úplatkářské kauze kolem státní agentury CzechTourism a čeká ho soud. Napsala to MF Dnes. Trávníček vinu odmítá a ve funkci šéfa svazu zůstává.
18. 3. 2024|

Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

Státní zástupkyně obžalovala dvanáct lidí v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism

Případ údajného podplácení kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism v hodnotě téměř třiceti milionů korun míří před soud. Státní zástupkyně k němu podala obžalobu na dvanáct lidí. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplácení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.
19. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:49|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Sezona dovolených je v polovině. Lidé po Česku jezdí na kratší dobu a na poslední chvíli

Hlavní sezona dovolených je téměř v polovině. Oproti původním předpokladům míří do zahraničí více lidí, než uváděly průzkumy před létem. Trendy tuzemské dovolené jsou ale letos jasné, jsou to krátké pobyty a rezervace na poslední chvíli. Celková obsazenost v českých hotelích je podobná jako loni i přes růst cen. V srpnu by se mohla ještě mírně zvýšit. Lidé ale více šetří na vedlejších výdajích dovolené.
29. 7. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Policie navrhla obžalovat dvanáct lidí kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism

Policisté navrhli obžalovat dvanáct lidí kvůli podplácení v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism. České televizi to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplacení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.
14. 6. 2023|

Cestovní ruch se pomalu vrací k předcovidovým číslům. Češi stále častěji volí dovolenou v tuzemsku

Příjmy České republiky z cestovního ruchu loni dosáhly přibližně 118 miliard korun, meziročně byly asi o 51 miliard korun vyšší. Nepřekonaly však úroveň z předcovidového roku 2019, kdy činily zhruba 167 miliard korun. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta se cestovní ruch pomalu vrací na původní hodnoty. Uvedl, že Češi však oproti dřívějším dobám stále častěji cestují po tuzemsku. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek podotkl, že lidé nyní také stále častěji volí kratší pobyty.
18. 3. 2023|

Nejlepší restaurace na světě oznámila, že skončí. Česká stážistka popsala, jaké bylo pracovat v kodaňské Nomě

Kodaňská restaurace Noma, několikrát po sobě vyhlášená jako nejlepší podnik na světě, oznámila, že pro hosty na konci příštího roku zavře. Pak změní celý svůj koncept na takzvanou laboratoř. Krok vyvolal bouřlivé reakce v gastronomickém světě. Bývalá stážistka Kateřina Jakusová pro ČT24 popsala, jaké bylo pracovat pro podnik, kde člověk zaplatí za menu 11 tisíc korun, jen s velkými obtížemi tam lze získat rezervaci a část personálu jídlo připravovala až do loňského října zadarmo. Stačil jim hodnotný „zářez“ do CV, jenž pak otevíral dveře do týmů restaurací celého světa.
28. 1. 2023|

Vláda chce stíhat šiřitele dezinformací či podpořit nezávislá média, píše Deník N

Pracovníci Úřadu vlády a ministerstva vnitra vypracovali plán na boj s dezinformacemi. Stát by mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout takové weby od reklamy státních institucí nebo desítkami milionů korun podporovat média a organizace, které se snaží dezinformace potírat. Současný vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma by se pak mohl stát národním gestorem této politiky a určovat způsob, jak se lživým obsahem bojovat. Klíma to potvrdil Deníku N.
27. 12. 2022|

Exministr Vondruška dostal podmínku za rozdávání voucherů známým, píší Hospodářské noviny

Bývalý ministr pro místní rozvoj z let 2009 až 2010 Rostislav Vondruška byl pravomocně odsouzen za to, že jako generální ředitel agentury CzechTourism rozdával dárkové poukázky v hodnotě několika set tisíc korun k podpoře cestovního ruchu a zneužil je k osobnímu prospěchu. Soud mu minulý týden uložil roční podmíněný trest, uvedly Hospodářské noviny. Exministr zváží, zda podá dovolání.
17. 10. 2022|

Podnikatelé vyčíslili škody po požáru v Českém Švýcarsku na půl miliardy, kraj chystá vouchery

Škody v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku a omezením turistického ruchu vyčíslili podnikatelé na téměř půl miliardy korun. Koncepční podpora ze strany státu zatím nevznikla, uvedl Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Návštěvnost národního parku kvůli uzavření soutěsek v Hřensku a cesty na Pravčickou bránu po požáru výrazně klesla. Ústecký kraj připravuje na podporu podnikatelů vouchery. Turisté, kteří se ubytují v oblasti na delší dobu, zřejmě také získají zdarma jízdenku na dopravu v celém kraji.
6. 9. 2022|

Státní zástupkyně potvrdila odložení kauzy exministryně Dostálové

Státní zástupkyně akceptovala odložení vedlejší části kauzy dotací v agentuře CzechTourism, ve které policie prověřovala bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO). Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Kauza se původně týkala jen dotací ve zmíněné agentuře, při jejich prověřování však policisté narazili i na údajný nákup auta pro manžela Dostálové z peněz Poslanecké sněmovny. I tento případ ale odložili, nemohli totiž použít klíčový důkaz.
29. 8. 2022|

Kontrola NKÚ ukázala chyby v tendrech za skoro sto milionů. Bartoš nařídil změny a audity

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy MMR vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 12:04|

Zájem o letní dovolené je obrovský. Češi se chystají do tuzemských destinací i za hranice

S koncem školního roku příští týden začne hlavní sezona dovolených. Po slabších covidových letech ji vyhlížejí hoteliéři i cestovní kanceláře. Zájem klientů je proti loňsku enormní. I když stále nižší než v roce 2019. Už tento víkend se zaplnila letiště a hlavní silniční tahy k moři. Zájem o cestování překvapil hlavně evropská letiště a aerolinky. V minulých dvou letech propustily desítky tisíc zaměstnanců a teď jich mají málo.
26. 6. 2022|

V Dolní Moravě se otevřel nejdelší visutý most pro pěší na světě. Ochránci přírody ho kritizují

Lávka Sky Bridge je dlouhá 721 metrů a spojuje dva horské hřebeny Králického Sněžníku - Slamník a Chlum. Zátěžová zkouška lávky, která je v nadmořské výšce 1110 metrů, skončila v neděli, první turisté mostem projdou v pátek 13. května, vstupenky si musí koupit on-line. Agentura CzechTourism očekává, že unitkátní stavba přiláká do lokality návštěvníky z celého světa. Podle ochránců přírody je projekt problematický, nepříznivě ovlivní ráz krajiny.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 14:28|

Filmové pobídky v provizoriu nefungují. Dopadá to i na cestovní ruch, varuje CzechTourism

Zastavení příjmu žádostí o registraci filmových pobídek kvůli rozpočtovému provizoriu podle státní agentury CzechTourism a pražských hoteliérů negativně dopadne i na cestovních ruch. Působení filmových štábů znamená příjmy pro hotely, restaurace, cateringové služby či prádelny. V době nejpřísnějších protiepidemických opatření byli filmaři pro některé hotely prakticky jediným zdrojem tržeb.
23. 1. 2022|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr, pomůže lidem rychleji přivolat pomoc

Aplikace Záchranka nově nabízí s modulem Horská služba i elektronickou knihu túr. Umožní zadání naplánované trasy a v případě, že turista nedorazí do cíle ve stanovenou dobu, sama odešle upozornění horské službě. Ve spolupráci s Horskou službou ČR funguje aplikace Záchranka od roku 2018.
14. 7. 2021|

Jednotná jízdenka platí i v komerčních vlacích, lze také pořídit místenku

Jednotnou jízdenku, se kterou mohou lidé absolvovat svou cestu na železnici bez ohledu na dopravce, už lze využít téměř na všechny vlaky v zemi. Od čtvrtka platí i v komerčních spojích. Dopravci se přidají postupně, aktuálně je akceptují České dráhy a RegioJet. Cestující si zároveň mohou s jednotnou jízdenkou objednávat i místenky. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Za první půlrok provozu systému si jednotnou jízdenku, která dosud platila ve státem či kraji objednávaných spojích, koupilo 350 tisíc cestujících.
1. 7. 2021|

Hygienici musí podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé po návratu z rizikových zemí přišli na test

Hygienici mají podle ministra zdravotnictví hlídat dodržování opatření u lidí vracejících se z ciziny. Zamezit se tak má zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Hlavní hygienička počítá s cílenou kontrolou všech, kteří nepřijdou v termínu na test. V praxi je teď dohled spíš namátkový. Epidemiologové doporučují zaměřit se navíc i na dodržování samoizolace.
22. 6. 2021|

Tři čtvrtiny Čechů letos plánují dovolenou v tuzemsku, táhnou hlavně jižní Čechy a Morava

Strávit dovolenou v tuzemsku letos podle průzkumu státní agentury CzechTourism plánuje 76 procent Čechů. Nejčastěji se chystají do Jihočeského kraje a na jižní Moravu, naopak nejméně domácích turistů plánuje dovolenou prožít v Praze a Pardubickém kraji. Pobyt bude trvat v průměru třináct dní a penziony vedou před kempy.
21. 6. 2021|