TÉMA

Břeclav

Státu připadly desítky tisíc pozemků a staveb

Státu s novým rokem připadly desítky tisíc pozemků a staveb. Jedná se o ty nemovitosti, které neměly správně zapsaného vlastníka. Skončila totiž desetiletá lhůta, během které stát hledal jejich majitele. Většinou jde o zemědělskou půdu nebo lesy.
3. 1. 2024|

Archeologové našli u Břeclavi výjimečný bronzový artefakt. Naznačuje existenci neznámého pohanského kultu, který uctíval draka

Brněnští vědci objevili opaskovou sponu, kterou pak s pomocí zahraničních archeologů a špičkových technologií analyzovali. Objev vypráví nový příběh o době asi sto let před vznikem Velké Moravy, tedy o časech, o nichž existuje jen minimum informací.
8. 12. 2023|

Lichtenštejnům se majetek na jihu Moravy nevrátí, potvrdil odvolací soud

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:45|

Začala výluka mezi Lanžhotem a Slovenskem. Cestování se prodlouží až o hodinu

Kvůli rekonstrukci železniční tratě mezi Lanžhotem a Slovenskem nepojedou až do 25. října vlaky přes Lanžhot, ale odklonem přes hraniční přechod Hodonín–Holíč. Lidé by měli počítat se zhruba čtyřiceti- až padesátiminutovým prodloužením cesty.
13. 10. 2023|

Převaděč, který loni havaroval s migranty u Břeclavi, půjde do vězení

Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu pro převaděče za to, že loni v říjnu ujížděl policii v dodávce s třiceti migranty a havaroval. Do věznice s ostrahou půjde na šest let a devět měsíců. Uhradit má také stovky tisíc korun jako náhradu škody. Při manévrech a havárii dodávky se zranilo šest migrantů.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 11:52|

Most nad dálnicí D2 nikomu nepatří a stále chátrá. Silničáři slíbili jeho opravu během září

Téměř dva roky mělo ŘSD na to, aby opravilo kritické části nadjezdu nad D2 na Břeclavsku. Doteď ale zábradlí chátrá a podle odborníků ohrožuje provoz na dálnici. Silničáři slibují, že se most dočká oprav ještě v září. O majiteli nadjezdu, který doteď není známý, by měl v budoucnu rozhodnout soud.
12. 9. 2023|

Ministerstvo zahájilo proces k vyhlášení CHKO v oblasti soutoku Moravy a Dyje

Lokalita Soutok na jihu Moravy se může dočkat vyššího stupně ochrany. Ministerstvo životního prostředí zahájilo proces vyhlášení Chráněné krajinné oblasti. Devadesát dnů bude sbírat připomínky a pak je vyhodnotí. CHKO následně musí vyhlásit vláda. Završily by se tím desetiletí trvající snahy o komplexnější ochranu lužních lesů, které jsou v českém měřítku unikátní.
25. 8. 2023|

Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem

Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|

Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:21|

Na Znojemsku se srazil vlak s nákladním autem. Strojvedoucí se lehce zranil

Na přejezdu u Božic na Znojemsku se v pondělí kolem 6:15 srazil vlak s nákladním autem. Vlak následně vykolejil, železniční doprava v místě stojí. Záchranáři ošetřili strojvedoucího, který měl lehká poranění. Cestující by měli být v pořádku. Okolnosti nehody vyšetřují policisté. Drážní inspekce vyčíslila škodu téměř na 6,8 milionu korun.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 15:23|

Obce na Břeclavsku po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.
3. 7. 2023|

Ostuda, na děti to má neblahý vliv, shodli se trenér a rozhodčí o nadávkách při žákovském fotbale

Ve hře nadávky dokáže rozhodčí ukočírovat, rozdá žluté karty, co se týká diváků, tam to neovlivní, řekl v Událostech, komentářích fotbalový rozhodčí Přemysl Kulíšek, který se v polovině května stal terčem nadávek rodičů při utkání starších žáků. Zmínil, že děti se mají učit respektu už odmala. Trenér mládeže FK Šumperk Petr Strnad, který byl fotbalovou asociací oceněn jako nejlepší trenér mládeže, podotkl, že podobný exces viděl v této kategorii „snad poprvé“. „Rodiče dokážou hodně v dnešní době. A je to podle mě velká chyba, velká ostuda fotbalu,“ dodal s tím, že na děti to má neblahý vliv.
25. 5. 2023|

Dálnice D2 byla u Slovenska neprůjezdná. Uzavřela ji nehoda několika aut

Dálnici D2 u hranic se Slovenskem uzavřela ve středu ráno v obou směrech na pět hodin nehoda dvou nákladních a jednoho osobního auta. Dálnici se podařilo znovu zprůjezdnit po deváté hodině, řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Auta se srazila v místě, kde je doprava omezená a dálnice se opravuje. Podle mluvčí záchranné služby Michaely Bothové se zranil jeden člověk.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 09:36|

Pošta nabídne po zrušení poboček k odkupu asi tři stovky nemovitostí. Utržit může zhruba miliardu

Česká pošta nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky. Z tří set rušených pošt jich čtvrtina sídlí v objektech pošty, zbytek je v nájmu, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už dříve pošta informovala, že z prodeje nemovitostí očekává zhruba miliardu korun. Kraje a obce se také snažily poštu přesvědčit, aby některé pobočky nerušila, v několika případech se výjimky podařilo dojednat.
12. 5. 2023|

Dálnice D2 je po nehodě kamionů za Břeclaví směrem na Slovensko znovu průjezdná

Dálnice D2 je po nehodě tří kamionů za Břeclaví na padesátém kilometru ve směru na Slovensko znovu průjezdná, kolona se rozjíždí. Je třeba počítat se zdržením. Policie eviduje jedno lehké zranění.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 15:25|

Hlavní příčinou loňského úhynu ryb v Dyji byly znečištěné povrchové vody a nedostatek kyslíku

Za loňský úhyn ryb v Dyji pod Novomlýnskými nádržemi na jihu Moravy mohly podle Biologického centra Akademie věd znečištěné povrchové vody a vyčerpání kyslíku. Podle závěrů vědců úhyn nezpůsobil provoz malé vodní elektrárny, o čemž se v době události spekulovalo. Rybáři a hasiči minulý rok v červenci zlikvidovali asi dvaačtyřicet tun uhynulých ryb na jezu v Bulharech a v Břeclavi. Procesy odehrávající se v Dyji budou odborníci dále zkoumat.
14. 3. 2023|

Teplo Břeclav vrátí nakonec lidem na přeplatcích přes patnáct milionů korun

Městská teplárna Teplo Břeclav, která loni na podzim kvůli výpovědi smlouvy ze strany dodavatele plynu pětinásobně zdražila, bude lidem vracet na přeplatcích 15,5 milionu korun. Důvodem je mírná zima, klesající cena plynu i úsporná opatření.
1. 3. 2023|

Věřitelé povolili společnosti NWT reorganizaci, chce prodat budovy a využít úvěr

Věřitelé inovační společnosti NWT z Hulína na Kroměřížsku, která je v úpadku, povolili vyřešit insolvenci reorganizací. Podrobný reorganizační plán zatím není hotov, společnost ale hodlá prodat nemovitosti a využít úvěr od investičního fondu Ifis. Pro reorganizaci hlasovala většina přítomných věřitelů, jejichž pohledávky jsou takzvaně nezajištěné, a nebudou tedy uspokojeny v plné výši. Přezkumné jednání i schůze věřitelů se v pátek konaly u Krajského soudu v Brně.
20. 1. 2023|

Výluka na mostě přes Svratku v Brně skončila. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená

Výluka na železničním mostě přes Svratku v Brně v pátek večer skončila. Provoz na koridoru mezi Brnem a Břeclaví je díky tomu bez omezení. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic (SŽ). Provoz na mostě je omezený od čtvrtečního večera kvůli narušeným pilířům a klenbě. Provizorní přemostění řeky začali dělníci budovat ve čtvrtek. Ještě kolem pátečního poledne plánoval správce železniční sítě dokončit práce v sobotu.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 21:59|

Dělníci při stavbě protipovodňových opatření v Brně poškodili železniční most. Provoz se omezí

Při stavbě protipovodňových opatření v Brně porušili stavbaři pilíře a klenbu železničního mostu přes řeku Svratku. Provoz vlaků tak bude muset být omezen. Správa železnic (SŽ) bude instalovat od čtvrtečního večera do Štědrého dne mostní provizorium, aby mohl být provoz obnoven, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Jan Nevola. Do 20:30 bude podle něj provoz po mostě možný. Výluka bude poté na koleji pro vlaky z hlavního nádraží do Jihlavy a na jedné ze dvou kolejí z hlavního nádraží na Břeclav. Investorem protipovodňových opatření je město Brno.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 13:36|

Soud potrestal traviče dravců a divokých zvířat, který do návnad vstřikoval zakázaný karbofuran

Třiasedmdesátiletý muž z Milovic na Břeclavsku trávil dravé ptáky a další živočichy nervovým jedem karbofuranem, soud v Břeclavi mu za to uložil podmíněný trest. Je to podruhé, co byl v Česku někdo odsouzen za trávení volně žijících zvířat. V tiskové zprávě to ve středu uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO).
21. 12. 2022|

Skauti během soboty rozvezli po celém Česku betlémské světlo

Skautští kurýři v sobotu rozvezli po České republice betlémské světlo, které před týdnem přivezli z Rakouska. Na nádražích plamínek přebrali místní skauti nebo dobrovolníci a šířili jej i tam, kam koleje nevedou. Na pražské hlavní nádraží přijel vlak se světlem zažehnutým v Betlémě krátce před 10:00 a odpoledne ho skauti až do 19:00 rozváželi historickými tramvajemi.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 20:06|

Nehody na přejezdu u Moravského Písku zastavily na devět hodin provoz na koridoru z Břeclavi do Ostravy

Dvě nehody na železničním přejezdu u Moravského Písku zastavily ráno provoz na mezinárodním koridoru mezi Rakouskem a Polskem. Jeden člověk zemřel. České dráhy nahrazovaly regionální spoje autobusovou dopravou z Hodonína do Moravského Písku. Zejména mezinárodní vlaky nabíraly velká zpoždění. Momentálně už soupravy jezdí po jedné koleji, uvedly České dráhy.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 16:54|

Rakouská stávka ochromila železniční dopravu, týká se to i spojů do Česka

Rakouští železničáři vstoupili o půlnoci z neděle na pondělí do jednodenní stávky. Zasaženy jsou i mezinárodní spoje včetně těch mezi Rakouskem a Českou republikou či Německem. Stávka se projevuje i zvýšeným provozem na rakouských silnicích. V Linci situaci ještě dál zkomplikovala akce klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří se přilepili k vozovce na jednom z dálničních přivaděčů.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 20:01|