TÉMA

Valašské Meziříčí

Prahou i Brnem prošly pochody za klima, kritizovaly politiky i podnikatele. Konaly se i protivládní protesty

Den boje za svobodu a demokracii nebyl jen dnem vzpomínání na roky 1939 a 1989, ale také dnem aktivních protestů. Prahou i Brnem prošly pochody za klima. Uskutečnily se i protivládní protesty – na Staroměstském náměstí v Praze i před Janáčkovým divadlem v Brně. Ve Valašském Meziříčí se sešli lidé k demonstraci za spravedlivé vyšetření otravy Bečvy.
17. 11. 2023|

Otravu Bečvy způsobila dle soudu firma Energoaqua, trest ale nedostala. Havelka byl zproštěn

Okresní soud ve Vsetíně zprostil ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku obžaloby z otravy řeky Bečvy. Vinu odmítal. Otravu řeky podle soudu způsobila společnost Energoaqua, trest jí však neuložil. Právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jiří Sachr už sdělil, že se proti zprošťujícímu verdiktu pro Havelku odvolá. Podá také stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 23:09|

Zmocněnec firmy Energoaqua v závěrečné řeči odmítl vinu za otravu Bečvy

Zmocněnec firmy Energoaqua Vladimír Kurka ve své závěrečné řeči u Okresního soudu ve Vsetíně odmítl, že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Spolu s podnikem je v případu obžalovaný také jeho ředitel Oldřich Havelka. Soud nemůže podle Kurky u obou obžalovaných rozhodnout jinak než o zproštění obžaloby. Podle státního zástupce řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
19. 10. 2023|

V kauze otravy Bečvy navrhl žalobce pokutu firmě Energoaqua, řediteli podmínku

Státní zástupce navrhl ve středu u vsetínského soudu uložit firmě Energoaqua obžalované v případu otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 peněžitý trest 21 milionů korun. Pro ředitele firmy Oldřicha Havelku, který je v kauze také obžalovaný, žádá podmíněný trest a pokutu milion korun. Havelka i zmocněnec podniku Vladimír Kurka vinu opakovaně odmítli. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 12:00|

Soud skončil dokazování v kauze otravy Bečvy. Rozsudek by mohl padnout za měsíc

Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek by podle ní mohl soud vynést 23. října. V kauze jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
21. 9. 2023|

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude dalších 35 let AGEL

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude nadále skupina AGEL. Zastupitelé města v pondělí schválili, že ji bude provozovat dalších 35 let, pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Majitelem nemocničního areálu je město, AGEL má nemocnici s třemi stovkami lůžek pronajatou od roku 2004, smlouva platila do konce letošního roku. AGEL byl jediným zájemcem na provozování nemocnice od ledna příštího roku.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 11:01|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Voda z Bečvy po otravě nepředstavovala nebezpečí pro lidské zdraví, uvedl znalec

Voda z řeky Bečvy nepředstavovala po její otravě ze září 2020 nebezpečí pro lidské zdraví. U vsetínského okresního soudu, který případ projednává, to ve středu řekl znalec z oboru zdravotnictví a toxikologie Zdeněk Dvořák. Při vypracování posudku vycházel z rozborů vzorků vody, které různé orgány z několika úseků řeky po havárii odebraly. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom, které do ní unikly z firmy Energoaqua. V kauze je obžalovaná jak společnost, tak i její ředitel Oldřich Havelka. Vinu odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka.
12. 7. 2023|

Zdrojem znečištění v Bečvě mohla být Energoaqua, řekl u soudu bývalý zaměstnanec firmy

Svědek Jiří Los, bývalý pracovník firmy Energoaqua, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, podnik podezírá z možného zavinění havárie. U vsetínského okresního soudu, který kauzu projednává, však uvedl, že v době otravy už ve společnosti nepracoval. Připustil též, že technologii čistírny odpadních vod firmy, odkud podle obžaloby znečištění do řeky uniklo, nezná. V čistírně nikdy nepracoval. Spolu se společností Energoaqua je obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 15:22|

Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi

Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 20:11|

Firma Energoaqua před otravou Bečvy závadnou vodu nevypustila, řekl u soudu svědek

Společnost Energoaqua, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy ze září 2020, při noční směně před havárií žádnou závadnou odpadní vodu nevypustila. U vsetínského okresního soudu, který se případem zabývá, to řekl pracovník velínu čistírny odpadních vod podniku Ivo Petříček. Sloužil noční směnu od 18:00 v sobotu 19. září do 06:00 v neděli 20. září 2020, první ryby začaly v řece hynout v neděli dopoledne. Kromě firmy Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec společnosti Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
7. 6. 2023|

ŘSD zahájilo stavbu Palačovské spojky, má ulevit dopravě u Valašského Meziříčí

Začala výstavba takzvané Palačovské spojky. Pětikilometrová silnice propojí Valašsko a s ním i Zlínský kraj s dálnicí D48. Předpokládaná cena stavby je přes dvě miliardy korun. Spojka by měla začít sloužit řidičům za tři roky, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Ulevit tak má dopravě v okolí Valašského Meziříčí.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 16:20|

K žádné havárii v čističce nedošlo, řekl u soudu bývalý ekolog rožnovské firmy Energoaqua

Bývalý ekolog firmy Energoaqua Martin Klos u vsetínského okresního soudu odmítl, že by se v čistírně odpadních vod (ČOV), kterou podnik provozuje, stala za dobu jeho působení havárie. Ve firmě, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, pracoval mezi lety 1993 až 2021. Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky. Kromě společnosti je obžalovaný i její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
12. 4. 2023|

Pod výustí chemičky Deza byly den po otravě Bečvy živé ryby, řekl u soudu inspektor

Pod výustí odvádějící odpadní vody z lagun valašskomeziříčské chemičky Deza byly den po otravě řeky Bečvy živé ryby. Proto inspektoři České inspekce životního prostředí podnik jako možného viníka havárie vyloučili, uvedl u vsetínského okresního soudu pracovník brněnského pracoviště inspekce Zdeněk Tesař. Výusť firmy Deza je blíže místu nálezu prvních leklých ryb než výusť společnosti Energoaqua, která podle obžaloby havárii z neděle 20. září 2020 způsobila. Obžalovaný je také její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec společnosti Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 15:19|

Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů

Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|

Vzorky odebrané dva dny po havárii byly v pořádku, řekl u soudu technolog firmy Energoaqua

Technolog čistírny odpadních vod (ČOV) společnosti Energoaqua Radek Vetyška odmítl, že by podnik způsobil havárii na řece Bečvě. Uvedl, že dva dny po otravě ze září 2020, ze které je firma spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou obžalovaná, odebral u výpusti firmy i v provozu čistírny vzorky vody a předal je do laboratoře podniku. Laboranti podle něj ve vodě zjišťovali množství kyanidů a pH. „Vzorky byly v pořádku, byly pod limitem, byly nízké,“ řekl Vetyška u vsetínského okresního soudu, který ekologickou havárii projednává.
15. 3. 2023|

Ve Valašském Meziříčí podle policie násilně zemřeli matka, otec a jejich dospělá dcera

Podle zjištění policie, která případ prověřuje od úterního odpoledne, v bytě ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku násilně zemřela sedmapadesátiletá matka s pětadvacetiletou dcerou a také šedesátiletý otec. Případ kriminalisté předběžně kvalifikovali jako vícenásobnou vraždu a sebevraždu.
8. 3. 2023|

Kriminalisté na Vsetínsku vyšetřují násilnou smrt tří lidí

Kriminalisté vyšetřují násilnou smrt tří dospělých lidí v bytě ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, oznámila v úterý večer policie na Twitteru. Zřejmě jde o dvě vraždy a sebevraždu v rodině.
8. 3. 2023|

Ryby v Bečvě nemohl otrávit kyanid, barva jejich žaber tomu nenasvědčovala, řekl u soudu rybář

Barva žaber uhynulých ryb z řeky Bečvy v den havárie nenasvědčovala otravě kyanidem. U vsetínského okresního soudu, který otravu z neděle 20. září 2020 projednává, to uvedl rybář Stanislav Pernický. V den havárie se u řeky pohyboval. Je přesvědčený, že zdroj otravy byl podstatně níže, než je výpust firmy Energoaqua, která je spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou v případu obžalovaná. Podle žalobce způsobila znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem, a to minimálně na 37 kilometrech řeky.
22. 2. 2023|

Pozemky ve Valašském Meziříčí mohou v aukci kupovat i firmy. Radnice upravila podmínky

Prodat pozemky pro stavbu rodinných domů se dál snaží Valašské Meziříčí na Vsetínsku. Vloni se do dvou elektronických aukcí nikdo nepřihlásil. Radnice nyní podmínky prodeje znovu upravila, aby zájem podpořila. Nově se například mohou hlásit i firmy.
9. 2. 2023|

Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský soud projednávat na konci ledna

Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský soud projednávat 30. ledna příštího roku. Na hlavní líčení si vyčlenil 39 jednacích dní, nařízené je až do prosince 2023,  uvádí justiční databáze. Obžalobě v případu čelí společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 12:14|

Znalec Klicpera musí zaplatit pokutu kvůli mediálním výrokům v kauze Bečva

Znalec Jiří Klicpera musí zaplatit devět tisíc korun kvůli svým mediálním výrokům v kauze otravy řeky Bečvy. Ministerstvo spravedlnosti mu uložilo pokutu kvůli porušení mlčenlivosti, řekl ČT mluvčí resortu Vladimír Řepka. Klicpera s pokutou nesouhlasí, odvolávat se proti ní ale nebude. Ministerstvo znalci vyčítalo, že v médiích naznačoval, kdo je nebo není viník havárie.
26. 10. 2022|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

Otrava Bečvy se vrací ke vsetínskému soudu

Případ otravy řeky Bečvy v roce 2020, při kterém uhynuly desítky tun ryb, se vrací k Okresnímu soudu ve Vsetíně. Krajský soud v Olomouci vyhověl stížnosti státního zástupce proti vrácení případu k došetření. Vyplývá to z údajů dostupných v databázi Infosoud. Případ dozoruje žalobce Jiří Sachr, který v březnu obžaloval společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku.
21. 10. 2022|