TÉMA

Barack Obama

Návštěva Fialy v USA potvrdila sílu Česka, věří Lipavský. Podle Kobzy je odměnou za nákup F-35

Buď příznivě, anebo přinejmenším jako snahu o využití potenciálu hodnotí čeští politici návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) ve Washingtonu. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a poslankyně Fialovy strany Evy Decroix ukázala návštěva současnou politickou sílu Česka na světové scéně. Leccos si slibují i od toho, že hovořil s vlivnými členy amerického Kongresu v době, kdy se schylovalo ke klíčovému jednání o pomoci Ukrajině. I stínový ministr zahraničí opozičního ANO Jaroslav Bžoch považuje návštěvu, při níž Fiala jednal i s americkým prezidentem, za důkaz výborných vztahů. Podle bývalého diplomata a nynějšího poslance SPD Jiřího Kobzy je to ale hlavně „odměna“ za rozhodnutí o nákupu stíhaček F-35. Zástupci vládních a opozičních stran diskutovali v Událostech, komentářích.
17. 4. 2024|

Busty Lincolna i Trumana. Kurátorka Kalinovská popsala dekorace v Oválné pracovně

Příjezd premiéra Petra Fialy (ODS) do Bílého domu bude sledovat i početná česká komunita ve Spojených státech. ČT poskytla rozhovor kurátorka Milena Kalinovská, která emigrovala z Československa po sovětské okupaci v roce 1968. Do USA se přestěhovala na konci 80. let. Oválnou pracovnu i osobně navštívila. Uvedla, že současná hlava státu Joe Biden si přizpůsobil dekorace ve své kanceláři symbolicky – odkazy na prezidenty, k jejichž hodnotám se hlásí.
15. 4. 2024|

Celebrity dokáží mobilizovat voliče. Swiftová proto čelí útokům americké pravice

Před listopadovou volbou amerického prezidenta se spekuluje, jestli popová zpěvačka Taylor Swiftová podpoří současnou hlavu státu Joea Bidena. Americká krajní pravice proti ní kvůli tomu odstartovala cílenou kampaň. Největší potenciál podpory od celebrity v amerických předvolebních kampaních spočívá především v mobilizaci váhajících voličů. Moderátorka Oprah Winfreyová jich dokázala v roce 2008 přivést k urnám až milion. Odborníci však upozorňují, že známé osobnosti sice dokážou upoutat pozornost vysokého počtu lidí, ale mnohdy jim chybí potřebné znalosti, aby dokázaly o daných tématech zasvěceně hovořit.
22. 2. 2024|

Írán zkouší, kam až může zajít. Americké údery jsou odvetou za dlouhodobý teror, říká expert

Teherán na Blízkém východě dlouhodobě rozpoutává konflikty a zkouší, kam až se svým terorizováním amerických sil může zajít, proto bylo třeba ukázat, že zabití amerických vojáků je překročením červené linie. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Nastavit druhou tvář, jak si možná v tomto případě představovala Unie, podle něj není správnou cestou. Spojené státy útočily na proíránské milice dva dny po sobě a zasáhly desítky cílů. V pondělí se bude eskalací na Blízkém východě na popud Ruska zabývat Rada bezpečnosti OSN.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 20:02|

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 12:48|
Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

Biden vypovídal v rámci vyšetřování jeho zacházení s tajnými dokumenty

Americký prezident Joe Biden dobrovolně vypovídal v případě, ve kterém se vyšetřuje jeho zacházení s utajenými dokumenty. Oznámil to podle agentur Bílý dům. Biden odpovídal na otázky vyšetřovatelů v neděli a pondělí.
10. 10. 2023|

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Novinářka Foggattová: Předvolební Ameriku zcela pohltily Trumpovy soudy, neřeší se politika

Místo klíčových politických témat se ve Spojených státech před prezidentskými volbami řeší hlavně soudní líčení bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. V pořadu Události, komentáře to uvedla novinářka a editorka prestižního časopisu New Yorker Tyler Foggattová, která přednáší v Praze na mezinárodní letní škole žurnalistiky. Podle Foggattové panuje mezi Američany nedůvěra ohledně možných volebních podvodů. Dezinformace v této oblasti se dají očekávat i po hlasování v roce 2024, obává se novinářka.
8. 8. 2023|

Návrat Trumpa? Nevím, jestli chci, aby u toho byly moje děti, říká reportérka Ciglerová

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem v roce 2016 bylo jedním z důvodů, proč se novinářka Jana Ciglerová přestěhovala s rodinou na Floridu. Kvůli vyhlídce jeho návratu teď ale zvažuje přinejmenším přesun do jiného státu. „Amerika kolem mě, a zejména Florida, se stává sociálně velmi konzervativní zemí a někdy je to už v rozporu s našimi evropskými hodnotami,“ přiznává zahraniční reportérka Deníku N, která dříve psala pro prestižní britské noviny nebo vedla módní časopis Elle. „Občas se mi podaří zpracovat nějaké lifestylové téma a vždy u toho ožiju,“ vypráví v podcastu Background ČT24.
2. 8. 2023|

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

Americké námořnictvo zachytilo implozi ztracené ponorky už v neděli. Vyšetřování povede Kanada

Americké vojenské námořnictvo zřejmě zachytilo zvuk imploze ponorky Titan nedlouho poté, co v neděli zahájila svůj sestup k vraku Titanicu. Námořnictvo informaci sdílelo s americkou pobřežní stráží, která ji využila k zúžení oblasti hledání zmizelé ponorky, uvedli podle listu The Wall Street Journal američtí obranní činitelé. Ve čtvrtek pobřežní stráž uvedla, že se našly trosky ponorky a že všech pět členů posádky je téměř jistě po smrti. V pátek Kanadský úřad pro bezpečnost v dopravě (TSB) oznámil, že zahajuje vyšetřování osudu ponorky.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 22:14|

Je to vyznamenání, hodnotí americký senátor Graham zatykač, který na něj vydala Moskva

Jako vyznamenání vnímá vlivný americký senátor Lindsay Graham zatykač, který na něj vydalo Rusko kvůli jeho výrokům v Kyjevě. Není přitom prvním takovým Američanem. Jen tento měsíc Moskva zakázala vstup do země pěti stům jeho spoluobčanů v čele s exprezidentem Barackem Obamou.
30. 5. 2023|

Ukrajina je až na druhé koleji. DeSantis vidí jako hlavní problém rivalitu s Čínou, říká Anýž

Muž s pověstí buldozeru, guvernér Floridy Ron DeSantis, se hodlá postavit v republikánských primárkách svému někdejšímu mentorovi Donaldu Trumpovi. Podle redaktora Aktuálně.cz Daniela Anýže považuje DeSantis v zahraniční politice za největší problém soutěžení USA s Čínou, válka na Ukrajině i Evropa jsou v jeho očích až na druhé koleji.
26. 5. 2023|

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Pentagon blokuje podle NYT vydání důkazů o ruských zločinech Mezinárodnímu trestnímu soudu

Pentagon brání administrativě amerického prezidenta Joea Bidena sdílet s Mezinárodním trestním soudem (ICC) důkazy o ruských zločinech spáchaných na Ukrajině. Píše o tom list The New York Times (NYT) s odvoláním na současné i bývalé představitele amerického ministerstva obrany. Spojené státy projevovaly k Mezinárodnímu trestnímu soudu od jeho vzniku zdrženlivější postoj.
9. 3. 2023|

Kilicdaroglu je „turecký Obama“, přijatelný by mohl být i pro Kurdy, přibližuje zpravodaj ČT Erdoganova vyzyvatele

Opoziční kandidát na tureckého prezidenta Kemal Kilicdaroglu by mohl být přijatelný i pro kurdskou menšinu, sám pochází z náboženské minority alevitů. Pokud by byl zvolen, byl by to pro Turecko zlomový moment, uvádí zpravodaj ČT Václav Černohorský. Kilicdaroglu vyzve v květnových volbách téměř dvě dekády vládnoucího Recepa Tayyipa Erdogana.
7. 3. 2023|

Putin obvinil Západ z rozpoutání války a pozastavil účast Ruska v jaderné smlouvě Nový START

Ruský diktátor Vladimir Putin ve svém tradičním projevu ke členům obou parlamentních komor opět obvinil z rozpoutání konfliktu na Ukrajině Západ. Šéf Kremlu prohlásil, že se Západ snažil Rusko zničit mimo jiné ekonomickými sankcemi a že dodával Ukrajině zbraně, zatímco Moskva se snažila válku zastavit. Oznámil také, že Rusko pozastavuje účast ve smlouvě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Ruské ministerstvo zahraničí ale ve svém prohlášení uvedlo, že země bude v zájmu zachování stability i nadále dodržovat limity vymezené ve smlouvě.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 20:18|

FBI prohledávala Bidenův dům kvůli utajovaným dokumentům. Národní archiv nařídil exprezidentům všechny tajné listiny vrátit

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provedl prohlídku v prázdninovém domě prezidenta Joea Bidena, nenašel tam ale žádné další dokumenty označené jako tajné. Potvrdil to advokát hlavy státu Bob Bauer. Podle deníku The New York Times souvisí prohlídka s dřívějším nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři a jeho domě. Skandál s tajnými materiály se vedle Bidena týká i jeho předchůdce Donalda Trumpa a nově taky bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Americký Národní archiv proto požádal bývalé hlavy státu a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty, a případně je odevzdali.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:02|

Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.
24. 1. 2023|

Kerry v Davosu burcuje za odpovědný přístup ke klimatu. Doma však čelí odporu republikánů

Už v pátek končí tradiční ekonomické fórum ve švýcarském Davosu a jedním z klíčových témat je letos opět klimatická změna. Americký zástupce a někdejší ministr zahraničí ve vládě Baracka Obamy John Kerry, varoval, že čas na zmírnění jejích projevů rychle ubývá. Jeho vláda přitom čelí velkému odporu vůči svým ekologickým krokům doma ve Spojených státech.
19. 1. 2023|

Bidenovi spolupracovníci našli další tajné dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem

Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena našli další utajované dokumenty, které Biden neodevzdal Národnímu archivu. S odvoláním na svůj zdroj o tom ve středu informoval zpravodajský server televize NBC. Jde už o druhý podobný případ. V tom prvním se v Bidenově bývalé kanceláři ve Washingtonu našly tajné vládní dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem. Případ prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
11. 1. 2023|

„Tři přátelé“ Biden, Trudeau a Obrador jednali zejména o migraci a ekonomice

Posílit spolupráci zejména v ekonomických, migračních a bezpečnostních otázkách se zavázali prezidenti Mexika a Spojených států Andrés Manuel López Obrador a Joe Biden a kanadský premiér Justin Trudeau na dvoudenním summitu, který skončil v noci na středu v mexické metropoli. Tématy jednání byla i ochrana životního prostředí, boj proti obchodu s drogami a posílení role žen.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:28|

Současné systémy jsou podobné spíše papouškům než myslícím bytostem, říká šéfka programu umělých inteligencí v Bílém domě

V rozhovoru pro Českou televizi pochválila bývalá vedoucí amerického prezidentského programu umělých inteligencí to, jak dobře Evropská unie dokáže kontrolovat tyto systémy. Je podle ní ale současně příliš opatrná a nedostatečně kreativní.
7. 12. 2022|