TÉMA

Namibie

Tři z dvaceti gepardů převezených z Afriky do Indie uhynuli, projekt vyvolává otázky

Plán Indie na návrat gepardů do volné přírody desítky let poté, co byli v zemi vyhubeni, vzbuzuje pochybnosti. Tři z dvaceti gepardů, kteří byli převezeni z Afriky, totiž v posledních týdnech uhynuli. Kritici projektu tvrdí, že nové prostředí je pro tyto šelmy nevhodné, píše deník The Guardian.
23. 5. 2023|

Konference odmítla rozvolnění pravidel obchodu se slonovinou. Rozhodla i o lepší ochraně pěti set druhů

Konference v Panamě dojednala zpřísnění ochrany více než pěti stovek ohrožených druhů, lépe chráněni budou i žraloci a tropické dřeviny. Shodly se na tom signatářské země Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Podařilo se také zamítnout návrh, který by mohl vést ke znovunastartování obchodu se slonovinou nebo rohy nosorožců.
29. 11. 2022|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|

Léčba covidu v zahraničí zatěžuje pojišťovny. Komplikovaný průběh stojí miliony, karanténa desetitisíce

Komplikované případy onemocnění covidem v exotických zemích a repatriační lety do České republiky stály pojišťovny v loňském roce desítky milionů korun. První milionové případy už se objevily i letos. České televizi to potvrdily největší tuzemské pojišťovny. Zdražovat pojistné ale zatím neplánují.
25. 1. 2022|

V úterý testy odhalily 19 482 nakažených covidem. Potvrdil se druhý případ varianty omikron

V úterý v Česku přibylo 19 482 potvrzených případů covidu-19, o dva a půl tisíce méně než před týdnem. Bylo to pošesté v řadě, kdy počet nových případů v mezitýdenním srovnání klesl. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných – k úterý jich v nemocnicích leželo téměř 6700. Vysoké zůstávají počty úmrtí. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo více než 34 tisíc pacientů s covidem. V Česku se ve středu oficiálně potvrdil druhý případ varianty omikron.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 17:48|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Test potvrdil nákazu variantou omikron u ženy z Liberce

Žena z Liberce, která se vrátila z jižní Afriky s nákazou koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu v pondělí oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ této varianty v republice. Hygienici pro lidi, kteří s ní byli v rizikovém kontaktu, zajišťují mobilní odběrové týmy. O potvrzení nákazy byly informovány evropské varovné systémy.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 13:53|

Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:27|

Pandemie ve světě: Slovensko má přetížené nemocnice. EU zastaví lety z jihu Afriky. Panují obavy z omikronu

V Německu během čtvrtka přibylo víc než 76 tisíc nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je dosud největší přírůstek od začátku pandemie. Na Slovensku přírůstek případů mírně klesl. Evropské země zakážou vstup do země lidem přicházejícím z Jihoafrické republiky a sousedních afrických zemí. Belgie už zaznamenala nákazu novou variantou B.1.1.529. WHO jí přiřadila název omikron, je to první případ jejího výskytu v Evropě. Evropské i americké akcie v pátek prudce oslabily.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:14|

Transport nosorožců hlavou dolů nebo korupce obézních politiků. Vědci si rozdělili humoristické Ig Nobelovy ceny

Otázky kolem přepravy nosorožců vzhůru nohama, bakterie ve žvýkačkách vyplivnutých na chodnících v různých částech světa nebo úlohu vousů zkoumali čerství nositelé humoristických Nobelových cen (Ig Nobel Prize). Ocenění převzali ve čtvrtek večer při ceremoniálu, jenž se už druhý rok konal jen prostřednictvím on-line přenosu.
10. 9. 2021|

Otevření Humboldtova fóra znovu rozdmýchalo diskusi o kruté koloniální minulosti Německa

Působení Humboldtova fóra, které bylo v červenci otevřeno v Berlíně, doprovází řada kontroverzí. Někteří experti mu vyčítají, že obsahuje umělecká díla a předměty, které se do německých muzeí dostaly díky násilným událostem. V nich často hrál významnou roli kolonialismus a mocenská hegemonie tehdejšího Německa.
7. 8. 2021|

Německo uznalo odpovědnost za koloniální masakry v Namibii

Německo uznalo odpovědnost za masakry domorodých obyvatel ve své někdejší africké kolonii na území dnešní Namibie. Ministr zahraničí Heiko Maas oznámil, že Berlín po dlouhých vyjednáváních uzavřel s namibijskou vládou dohodu, v níž zabíjení domorodých obyvatel označil slovem genocida a slíbil v západoafrické zemi během třiceti let investovat do rozvoje 1,1 miliardy eur (28 miliard korun).
28. 5. 2021|

Ostatní primáti nechápou geometrii, lidé ano. A nepotřebují k tomu ani vzdělání, ukázal pokus

Schopnost člověka rozlišovat geometrické útvary je možná něco, co ho odlišuje od ostatních primátů, kteří si nejsou schopni tento systém symbolů osvojit. Naznačuje to studie francouzských výzkumníků na poli neurovědy, kteří porovnávali geometrické vnímání u lidí a paviánů.
12. 5. 2021|

Přírodovědci nafilmovali zakrslou žirafu. Krátké nohy si vynahrazuje delším krkem

Když skupina přírodovědců zkoumala v jednom ugandském národním parku tamní žirafy, narazila na něco neobvyklého. Jedno ze zvířat vypadalo na první pohled jinak: mělo výrazně kratší končetiny, než je normální. Při dalším průzkumu v Namibii pak objevili druhou divokou žirafu s podobnými morfologickými abnormalitami.
7. 1. 2021|

O Okavango mají zájem těžaři ropy. V oblasti chtějí vybudovat stovky vrtů

Ochránci přírody z Namibie a Botswany varují před nevratným poškozením oblasti řeky Okavango. Kanadská společnost ReconAfrica zde totiž chce těžit ropu a plyn. Podle ekologů by to mohlo ohrozit nejen vzácný ekosystém, ale také přístup k vodě pro tisíce místních lidí.
4. 11. 2020|

V Namibii masově hynou lachtani. Ochránci přírody našli už tisíce mrtvých těl

Země na západním pobřeží jižní Afriky čelí masivnímu umírání lachtanů. Přírodovědci nacházejí na plážích Namibie zejména mrtvá těla hubených samic, ale také tisícovky potracených plodů.
26. 10. 2020|

Namibie odmítla německou nabídku odškodnění za koloniální masakry. Říkejte tomu reparace, vyzval prezident

Namibie odmítla jako nedostatečnou nabídku německé vlády na odškodnění za masakry domorodých obyvatel v době, kdy byla tato africká země kolonií Německé říše. Na Twitteru to uvedl namibijský prezident Hage Geingob. Berlín nabídl odškodnění deset milionů eur (262 milionů Kč), informovala agentura DPA. Geingob věří, že dojde k revizi návrhu, vadí mu například, že Německo odmítá použít slovo „reparace“.
12. 8. 2020|

Zemřel „skvělý státník a oddaný diplomat“. Bývalý šéf OSN Cuéllar usmiřoval Turky s Řeky i Střední Ameriku

Ve věku sto let ve středu zemřel někdejší peruánský diplomat a bývalý generální tajemník OSN Javier Pérez de Cuéllar. Informovala o tom agentura AFP. Podle mnohých OSN vděčí Cuéllarovi za obnovení své pověsti, kterou po druhé světové válce poznamenalo zmrazení vztahů mezi Východem a Západem.
5. 3. 2020|

První lidé žili na území současné severní Botswany, tvrdí genetikové

Vědcům se podařilo určit oblast v Africe, kde před 200 tisíci lety pravděpodobně žili předkové moderního člověka, než začali migrovat do dalších míst na zeměkouli. Podle studie publikované v časopise Nature pobývali první lidé na území dnešní severní Botswany v místech, kde jsou nyní solné pláně. Podle serveru BBC však závěry studie někteří vědci zpochybňují.
29. 10. 2019|

Tajfun Hagibis se prohnal Japonskem a nechal za sebou desítky mrtvých

Nejméně 48 mrtvých, kolem stovky zraněných a 17 pohřešovaných za sebou zanechal ničivý tajfun Hagibis, který se přehnal přes největší japonský ostrov Honšú. Informovala o tom agentura Kjódó. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Živel už opustil japonské ostrovy.
13. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 13:23|

Botswana povolila lov slonů. Zvířata prý příliš škodí lidem

Botswana zrušila zákaz lovu slonů, hlavním důvodem jsou podle prezidenta země stále častější konflikty mezi slony a lidmi, jimž tato zvířata ničí úrodu.
24. 5. 2019|

Pouštní lvi z Namibie se naučili nový trik, zabíjí teď tuleně

Původně pouštní lvi z extrémně nehostinné oblasti Afriky se dokázali přizpůsobit pytlákům, změnám klimatu i  nedostatku potravy – přešli na mořskou stravu, která se skládá z plameňáků i tuleňů.
31. 1. 2019|

Německo míří k soudu kvůli genocidě. Před 110 lety vyvraždilo namibijské kmeny

Dlouhá desetiletí zůstávala genocida, které se německé jednotky dopustily na namibijských kmenech Hererů a Namů, ve stínu holocaustu. Nyní ve čtvrtek ale případ namibijské genocidy projedná za účasti Německa soud v New Yorku. Potomci namibijských kmenů chtějí peníze a respekt a tvrdí, že rozvojová pomoc, kterou Německo do Namibie posílá, nestačí.
25. 1. 2018|