TÉMA

Jan Bauer

Návrh profesí, jež by mohly jít dřív do penze, je téměř hotový. Projedná ho tripartita

Už brzy by mohlo být jasnější, které náročné profese by mohly jít dříve do důchodu. Ve čtvrtek se setkají zástupci ministerstev práce a zdravotnictví se zaměstnavateli a odbory. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) by chtěl, aby se návrh projednal s chystanou důchodovou reformou.
18. 2. 2024|

Příspěvky na péči by se měly od příštího července zvýšit, uvedl Jurečka. Zvažuje růst až o desetinu

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje nejpozději od příštího léta zvýšit příspěvek na péči. Jednotlivé dávky by mohly vzrůst zhruba o desetinu. Na potřebu zvýšení příspěvku upozorňuje i opozice. Vlastní návrh připravili jak zástupci ANO, tak SPD.
26. 10. 2023|

Na prachatické, písecké a dalších radnicích se dohodli na vytvoření koalic

V Prachaticích bude vládnout koalice ODS a TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL, s podporou hnutí Pro Prachatice. V Písku vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. Starostou se stane Michal Čapek (ANO). Povolební vyjednávání jsou u konce i v Kroměříži, Třebíči, Jablonci, Mladé Boleslavi, Přerově nebo Třinci.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 20:57|

Domovům pro seniory docházejí peníze, někde už začalo omezování služeb

Domovy pro seniory jsou v nouzi. Poskytovatelé sociálních služeb stále nevědí, kolik peněz jim stát doplatí na provoz a péči. Kvůli vysoké inflaci a cenám energií části z nich dochází prostředky a musí tak některé činnosti omezovat.
9. 7. 2022|

Zaměstnanci budou mít nadále zaplacené první tři dny nemoci. Vláda neplánuje obnovit karenční dobu

Vládní koalice neplánuje obnovit karenční dobu. Zaměstnanci tak budou nadále dostávat náhradu mzdy i za první tři dny nemoci. Strany současného kabinetu přitom dříve považovaly karenční dobu za důležitý zdroj úspor a kritizovaly její zrušení předchozí vládou Andreje Babiše (ANO). Náklady od té doby stouply i firmám.
4. 7. 2022|

Poslanci schválili příspěvek pět tisíc na dítě, pozměňovací návrhy opozice zamítli

Vyplacení příspěvku pět tisíc korun na dítě do 18 let rodinám s nejvýše milionovým hrubým příjmem sněmovna schválila beze změn. Poslanci opozičních ANO a SPD neprosadili rozšíření okruhu příjemců podpory ani její pravidelné vyplácení po několik měsíců. Příspěvkem na dítě chce kabinet zmírnit dopady současného zdražování. Rozpočtové náklady mají činit zhruba 7,8 miliardy korun.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 21:38|

Na zvyšování důchodů má každá strana jiný recept. Politici se shodnou hlavně na stropu pro odchod do penze

O tom, že by měly důchody růst, není sice mezi politiky sporu, ale to je ve věci penzí takřka to jediné, na čem se shodnou. V předvolební debatě sedmi lídrů kandidátek v Jihočeském kraji zaznělo sedm různých představ, jak získat na důchody peníze. Převážně se shodli pouze na tom, že by se neměl věk odchodu do penze zvyšovat nad 65 let. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|

Lídři z Jihočeského kraje hovořili o hospodaření státu. Na případném zvyšování daní se neshodli

Lídři politických stran, hnutí a uskupení v Jihočeském kraji diskutovali v předvolební debatě České televize o hospodaření státu a deficitu státního rozpočtu. Hovořili také o případných změnách v daních, kdyby se po volbách dostali do vlády. Shodu na tom nenašli. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|

Spolupráci s Ruskem na vyšetřování výbuchu ve Vrběticích lídři na jihu Čech většinou neočekávají

Debatou lídrů z Jihočeského kraje pokračovaly předvolební diskuse České televize, prvním tématem byla kauza výbuchů ve Vrběticích. Došetření kauzy ve spolupráci českých a ruských úřadů neočekávají. Hosty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD). Debatu moderovala Světlana Witowská.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 22:00|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

Prosazení změny bodového systému zbude až na dalšího ministra. Podle opozice Havlíček dopravu zanedbal

Změnit bodový systém bude úkol až pro nového ministra dopravy. Že nestihne změnu prosadit, přiznal nynější ministr Karel Havlíček (za ANO). Opozice považuje za viníka právě jeho. Tvrdí, že nezvládá vést dva resorty zároveň – současně je ještě ministrem průmyslu a obchodu – a že dopravu opomíjí.
1. 8. 2021|

Vláda je se zprovozněním sta kilometrů dálnic za volební období spokojená. Nedostatečné, zní z opozice

Sto pět kilometrů nových dálnic zprovoznili nebo ještě zprovozní silničáři během současného volebního období. To je o pět kilometrů méně, než si dal kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) za cíl ve svém programovém prohlášení. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) pokládá čísla za úspěch. Podle části sněmovní opozice ale současné tempo výstavby dostatečné není a stát by měl v budování přidat.
10. 7. 2021|

ČSSD chce upravit důchodový systém. ANO a části opozice se návrh nelíbí

Strana ČSSD navrhla úpravy penzijního systému, a to formou pozměňovacích návrhů k předloze, která navyšuje důchody o dalších tři sta korun nad rámec zákonné valorizace. Sociální demokraté se ale na změnách nedohodli se svým větším koaličním partnerem, hnutím ANO. Záměr přitom kritizuje i část opozice.
28. 6. 2021|

Poslanci schválili nový stavební zákon, slibují si od něj snazší výstavbu

Sněmovna ve středu schválila nový stavební zákon. Má nahradit ten dosavadní z roku 2006 a má zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od něj mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt. Cílem resortu také je, aby občan díky digitalizaci nemusel na úřad chodit.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:48|

Sněmovna schválila pravidla kurzarbeitu, zaměstnanec dostane za neodpracovanou dobu 80 procent výdělku

Sněmovna schválila pravidla kurzarbeitu podle návrhu ANO, ČSSD a KSČM. Předloha předpokládá, že zaměstnavatelé by pracovníkům platili za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by navíc mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše rok. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Účinná by mohla být dle předpokladů od července.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 20:02|

Havlíček chce poslat změny bodového systému do sněmovny. Podle poslanců se nestihnou schválit

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) chce poslat do Poslanecké sněmovny připravenou reformu trestů za dopravní přestupky – pokut a bodového systému. Ministerstvo ji připravuje od roku 2015, ale podle oslovených poslanců na její přijetí do voleb již není dost času. Novela by měla zavést řadu novinek, kromě pevně stanovených blokových pokut i řidičské průkazy na zkoušku pro začínající řidiče.
7. 5. 2021|

Seniorky mají podle návrhu změn v důchodech dostávat pětistovku za každé vychované dítě

Pět set korun za každé vychované dítě pro současné i budoucí důchodkyně či důchodce. Takový návrh na změnu důchodového systému předloží vládě ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Bonus by se mohl týkat až jednoho a půl milionu lidí – v případě, že by se o potomka staral dominantně muž, měl by nárok on. Do důchodu by také mohli odcházet dříve lidé z náročných profesí.
5. 4. 2021|

Rodiče s malými dětmi doma by mohli mít vyšší ošetřovné. Poslanci novelu schválili, míří do Senátu

Zákonodárci zrychleně už v prvním čtení schválili zvýšení ošetřovného kvůli zavřeným školám na 80 procent redukovaného výdělku, což je o deset procentních bodů více, než bylo dosud. Rodiče podle novely dostanou více peněz zpětně od začátku března, předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 17:35|

Poslanci podpořili přeměnu dětských skupin na jesle, řešili i zvýšení přídavků na děti

Vládní návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle s přísnějšími pravidly míří ve sněmovně do závěrečného schvalování. Dětské skupiny by podle vlády měly přestat existovat do konce srpna 2024. Poslanci také projednali zvýšení přídavku na děti, podle vládní novely by měly vzrůst o 26 procent, neshodli se ale na tom, které rodiny by měly na dávky nárok. Sněmovna se ještě předtím odpoledne sešla na řádné schůzi, hlasování o pokutách podnikatelům za porušování protikoronavirových restrikcí ale opět odložila.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 20:13|

Zvýšení přídavků na děti bude ve sněmovně čelit obtížím. Opozici hlavně vadí rozšíření okruhu příjemců

Kabinet zatím ve sněmovně nemá zajištěnou podporu pro svůj návrh na zvýšení přídavků na děti. Stranám vadí hlavně záměr rozšířit přídavky pro další desítky tisíc rodin. S růstem dávky o 26 procent naopak většina souhlasí. Plán na vyšší přídavky by vyšel na čtyři miliardy ročně.
10. 1. 2021|

Když nestihnou poslanci do půlky března schválit stavbu dálnice formou PPP, bude to problém, varuje ředitel stavební firmy

Zda zbylou část dálnice D4 na Příbramsku a Písecku postaví během příštích tří let sdružení firem, které ji potom bude také na účet státu provozovat, nebo jestli se příprava dostavby vrátí o mnoho kroků zpět, je čistě na rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Při debatě v Událostech, komentářích se na tom shodli poslanci i ředitel jedné z firem stavebního konsorcia. Zákonodárci se však obávají, že pokud budou – tak jako před Vánoci – časté mimořádné schůze, možná se k potřebnému zákonu nedostanou včas.
7. 1. 2021|

Restauratéři a hospodští žádají stát o pomoc. Navrhli Národní program pro gastronomii

Se žádostí o pomoc restauracím a hospodám se na stát obrátila Asociace malých a středních podniků a Český svaz pivovarů a sladoven. Společně navrhly Národní program pro gastronomii, který zahrnuje například nižší daň, dotace či legalizaci spropitného. Ministři už o tom začali jednat.
6. 10. 2020|

Bodový systém už funguje čtrnáct let. Vláda by se v pondělí měla zabývat jeho úpravou

Překročení rychlosti patří mezi nejčastější přestupky. Ministerstvo dopravy chce, aby se postih těch nejvážnějších zvětšil. Vládě proto poslalo úpravu bodového systému a výši pokut – kabinet by se měl předlohou zabývat v pondělí. Systém nyní funguje čtrnáct let, z toho posledních pět let se chystá jeho změna.
15. 8. 2020|

Policie obvinila dva lidi kvůli IT zakázkám na ministerstvu práce

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí. Oznámil to žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Obvinění souvisí se zásahem na ministerstvu, o kterém informoval server Lidovky.cz.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 17:00|