TÉMA

Pobřeží slonoviny

Fiala jednal v Pobřeží slonoviny. Investiční příležitosti vidí v dodávkách techniky

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pátek jednal s premiérem Pobřeží slonoviny Robertem Beugrém Mambém a viceprezidentem Tiémokem Koném, zahájil přitom v Abidžanu obchodní fórum. Český premiér vidí příležitosti v Pobřeží slonoviny například v dodávkách vyspělé zdravotnické techniky nebo zemědělských technologií. S Mambém podle svých slov hovořil také o dodávkách dopravních prvků, konkrétně autobusů.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 19:07|

Vojenská junta jmenovala novým nigerským premiérem bývalého ministra financí

Vojenská junta v Nigeru, která koncem července svrhla zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, v pondělí večer oznámila, že novým premiérem země byl jmenován ekonom a někdejší ministr financí Ali Lamine Zeine. Mezinárodní společenství mezitím hledá cesty, jak v zemi obnovit demokratické pořádky. Americký ministr zahraničí Antony Blinken stanici BBC řekl, že se nestability v Nigeru snaží využít ruská žoldnéřská Wagnerova skupina.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 18:17|

Francie dokončila evakuaci z Nigeru, kde opět vyšli do ulic stoupenci převratu

Francie dokončila evakuaci svých občanů a dalších Evropanů z Nigeru. Jde celkem o 1079 lidí, uvedla francouzská diplomacie. V hlavním městě Nigeru, Niamey, se mezitím shromáždily stovky stoupenců vojenské junty, přičemž řada z nich si přinesla velké ruské vlajky. S odvoláním na své zpravodaje na místě to napsala agentura AFP. Minulý týden provedla v Nigeru armáda převrat a svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 15:28|

Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Vladimira Putina

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského vůdce Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Rusko zatykač považuje za nepřijatelný a pobuřující.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 18:58|

Macron odjel do Afriky. Slíbil snížení počtu francouzských vojáků a opuštění přístupu „snadného zisku“

Francie hledá nový přístup k Africe. Prezident Emmanuel Macron ve středu odstartoval v Gabonu pětidenní turné po zemích ve středu kontinentu. Zamíří také do Angoly, Konga a Demokratické republiky Kongo. Paříž se tak snaží chytit ujíždějící vlak, který k dominanci na kontinentu veze Rusko a Čínu, ale i korigovat historická selhání.
1. 3. 2023|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

Trosky nekontrolovatelné čínské rakety dopadly do oceánu poblíž Malediv, uvádí Peking

Trosky nekontrolovaně sestupující čínské rakety Dlouhý pochod 5B dopadly v neděli ve 4:24 SELČ do Indického oceánu západně od souostroví Maledivy. Podle agentury Reuters to oznámila čínská státní média, podle nichž většina stroje shořela při vstupu do atmosféry. Zatím nejsou zprávy o tom, že by trosky rakety dopadly do obydlených oblastí.
9. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 14:00|

Sloni jsou v Pobřeží slonoviny na pokraji vyhynutí. Místní vykáceli víc než 90 procent stromů

Ministerstvo lesů a vod v Pobřeží slonoviny oznámilo, že sloni jsou v tomto státě na pokraji vyhynutí. Počty velkých savců, kvůli nimž dostala tato západoafrická země i své jméno, se za posledních třicet let snížily o více než polovinu. Na vině je kombinace odlesňování a pytláctví, napsala agentura AFP.
29. 4. 2021|

Mezinárodní soud definitivně zprostil exprezidenta Gbagba viny, zločiny proti lidskosti prý nespáchal

Mezinárodní trestní soud (ICC) ve středu potvrdil zproštění viny bývalého prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba. Ten byl společně s ministrem Charlesem Blé Goudém souzen za zločiny proti lidskosti, kterých se podle obžaloby dopustil v letech 2010 a 2011. Verdikt je definitivní, Gbagbovi stoupenci ho slavili před budovou soudu v Haagu.
31. 3. 2021|

Covidem-19 se poprvé nakazily gorily v zoo. Zatím mají mírný průběh

Zoologická zahrada v San Diegu oznámila, že se covidem-19 nakazilo několik goril, o které se stará – a to přes přísná hygienická opatření, která zavedla.
12. 1. 2021|

Vědci našli v přírodě šimpanze nakažené leprou. Netuší, jak se na ně nemoc mohla přenést

Vědci poprvé popsali, že divoce žijící šimpanzi se v Africe nakazili leprou. Nikdo neví, jak se na ně mohla přenést a co bylo jejím zdrojem.
16. 11. 2020|

Italská armáda bude kontrolovat azylové tábory

Italská vláda po útěku tří set běženců ze dvou azylových táborů posílá na Sicílii armádu, aby kontrolovala tamní zařízení. K ostrovu Lampedusa, kde se od středy vylodilo tisíc migrantů, vysílá také loď, na kterou budou umístěni do karantény kvůli obavám z koronaviru. Na Lampeduse je nyní téměř devět set lidí mířících za snesitelnějšími životními podmínkami, ačkoli tamní zařízení má kapacitu jen pro 95 osob.
29. 7. 2020|

Pandemie nemoci COVID-19 může ohrozit i gorily, šimpanze a orangutany, obávají se experti

Pandemie nemoci COVID-19 by mohla dopadnout i na ohrožené populace goril, šimpanzů a orangutanů, varovali experti na primáty. Lidské viry totiž mohou tato zvířata kvůli genetické blízkosti napadat.
25. 3. 2020|

Český stavební zákon stagnuje. Levné řešení mohou představovat mobilní domy

Trend alternativního bydlení může představovat východisko z nesnází se sháněním hypotéky nebo stavebního povolení. Nemovitosti jsou v Česku stále rekordně drahé a vyřízení staveb trvá dlouho. Trhem zároveň otřásají nové zákony, rozhodnutí centrální banky, ale i přísnější ekologické normy. Tématu se věnoval pořad Byznys ČT24.
29. 2. 2020|
Reportéři ČT

Odvrácená tvář kakaového průmyslu. Na afrických plantážích vládne chudoba a dětská práce

Dělníci a pěstitelé, pracující v africkém kakaovém průmyslu, se nachází pod hranicí chudoby. V oblasti jihozápadní Afriky, odkud pochází sedmdesát procent světového kakaa, totiž vládnou nízké mzdy a strádání. Ústřední roli zde také hraje obchod s lidmi nebo dětská práce. A ačkoliv proces pěstování kakaa může působit na první pohled idylicky, ve skutečnosti připomíná hororový scénář. V Pobřeží slonoviny natáčel Jakub Freiwald z týmu Reportéři ČT.
26. 2. 2020|

Konec provizorních táborů na okraji Paříže. Evakuovali šestnáct set lidí

Francouzští policisté evakuovali přistěhovalce včetně žadatelů o azyl z provizorních táborů na severovýchodě Paříže a v departementu Seine-Saint-Denis. Do nových příbytků podle úřadů převezli šestnáct set lidí. Město na operaci vyčlenilo šest stovek policistů, část z nich na místech zůstane, aby zabránila obnovení táborů. Agentura AFP hovoří o největší evakuační akci v metropoli za poslední rok.
7. 11. 2019Aktualizováno7. 11. 2019, 11:32|

Migraci by omezila dohoda s africkými zeměmi, navrhl autor smlouvy s Tureckem

Před třemi lety pomohl ukončit migrační krizi, když vymyslel princip migračního paktu s Tureckem. Nyní šéf berlínského think tanku ESI Gerald Knaus přemýšlí, jak přimět africké země, aby přijímaly zpět své běžence. Až jim evropské země nabídnou určitý počet pracovních víz a stipendií, migrace z Afriky ustane, řekl Knaus v rozhovoru pro ČT.
21. 9. 2019|

Itálie musí odškodnit Američanku odsouzenou za vraždu spolubydlící, kterou nespáchala

Itálie musí zaplatit Američance Amandě Knoxové odškodnění ve výši 18 tisíc eur (necelých 463 tisíc korun). Ve čtvrtek o tom rozhodl Evropský soud pro lidská práva. Italské úřady podle něho porušily vícero práv této mladé ženy, která byla v minulosti odsouzena za vraždu své britské spolubydlící, později ji však soud viny zprostil.
24. 1. 2019|
Uprchlická krize

Češi chystají s Italy projekt na pomoc migrantům v Pobřeží slonoviny

Česká republika a Itálie chystají společný projekt, ve kterém by mohly společně pomáhat migrantům v Pobřeží slonoviny. Po setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim to na tiskové konferenci řekl český předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko by mělo do projektu přispět zhruba milionem eur (přibližně 26,14 milionu korun) a pomoci jím ke zlepšení životních podmínek lidí, kteří byli do Pobřeží slonoviny například vráceni z jiných zemí.
7. 9. 2017|

Z farmářů zlatokopové. Pobřeží slonoviny trápí ilegální doly

V Pobřeží slonoviny propukla zlatá horečka. Ilegální těžba je v západoafrické zemi silně rozšířená a začíná přinášet problémy. Za hledáním cenného kovu se totiž vydává čím dál více lidí, i těch, kteří dříve obhospodařovali tamní farmy.
12. 8. 2017|