Češi chystají s Italy projekt na pomoc migrantům v Pobřeží slonoviny

Události: Jednání českého a italského premiéra (zdroj: ČT24)

Česká republika a Itálie chystají společný projekt, ve kterém by mohly společně pomáhat migrantům v Pobřeží slonoviny. Po setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim to na tiskové konferenci řekl český předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko by mělo do projektu přispět zhruba milionem eur (přibližně 26,14 milionu korun) a pomoci jím ke zlepšení životních podmínek lidí, kteří byli do Pobřeží slonoviny například vráceni z jiných zemí.

Sobotka s Gentilonim připustili, že v otázce migrační krize mají země rozdílné názory. Česko je proti přerozdělování uprchlíků, řešit problém chce především v zemích, odkud přicházejí. „Já jsem informoval pana premiéra o aktivitách, které realizuje Česká republika na Blízkém východě či v severní Africe,“ připomněl Sobotka alternativní způsoby, kterými chce Česko řešit migrační krizi.

Zmínil také současný projekt výcviku libyjské pobřežní stráže. „Já to pokládám za velmi dobrou cestu, která může pomoci snížit migrační tlaky z Libye směrem do Itálie,“ řekl Sobotka. V novém projektu, který chystají ministerstva, by pak měly peníze pomáhat začlenit do společnosti lidi vrácené do Pobřeží slonoviny z jiných afrických zemí, kudy směřovali do Evropy.

V africké zemi je podle Sobotky také několik set tisíc lidí bez státního občanství. „Pobřeží slonoviny je jednou z významných zdrojových zemí, pokud jde o migraci,“ uvedl Sobotka. Ve spolupráci s Itálií by měly peníze uprchlíkům pomáhat zajišťovat ubytování, zdravotní péči, pitnou vodu a zlepšovat jejich vyhlídky na začlenění do společnosti.

Migrační proud
Zdroj: ČT24

V migrační krizi je Itálie společně s Řeckem nejvíce zatíženou evropskou zemí, protože velká část uprchlíků po plavbě přes Středozemní moře skončí právě u italských břehů. Kvůli zlepšení situace v obou zemích před dvěma lety vznikly kvóty na počet uprchlíků, kteří by se mezi jednotlivé členské země měli rozdělit.

Česko kvóty odmítá jako nefunkční, vláda ale zároveň nesouhlasí s kritikou, že je Praha s ostatními státy EU v otázce migrace nesolidární. Sobotka opakovaně zdůraznil, že Česko pomáhá zlepšovat podmínky uprchlíků v zemích, odkud přicházejí, a zasazuje se i o ochranu vnější hranice Unie.

Gentiloni: Zamítnutí žaloby na kvóty je třeba respektovat

Gentiloni již na předchozí návštěvě Slovinska uvedl, že všechny členské státy EU musí respektovat středeční rozhodnutí Evropského soudního dvora, který zamítl žalobu na systém přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Tu podalo Slovensko a Maďarsko.

„Rozhodnutí Evropského soudního dvora je důležité, protože potvrzuje dva principy. Prvním je, že rozhodnutí soudu je třeba respektovat, a druhým je, že princip solidarity, který stál za rozhodnutím o přerozdělení, soud potvrdil,“ řekl Gentiloni. Rozhodnutí podle něj musí být závazná pro všechny členské země EU.

Brífink po jednání českého a italského premiéra (zdroj: ČT24)

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu EU zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli údajným procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy rovněž hlasovaly proti.

Soud EU ale potvrdil platnost programu přerozdělování. Konstatoval, že nebylo nutné, aby rozhodnutí o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků bylo přijato jednomyslně, a odmítl i další námitky Bratislavy a Budapešti. Například to, že přerozdělování podle kvót nebylo k řešení migrační krize nezbytné.

Slovensku a Maďarsku se rozhodnutí soudu nelíbí. Zatímco Bratislava oznámila, že rozsudek respektuje, ale s kvótami nadále nesouhlasí, Budapešť rozsudek označila za zcela nepřijatelný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Gentiloni rovněž řekl, že se Itálii podařilo výrazně snížit počet nově příchozích migrantů, ale je zapotřebí migrační politiku sjednotit a „co nejvíce poevropštit“. „Dopad na imigraci je zjevný, snížil se počet nově příchozích migrantů a celkově se na trasách zpomalil tok migrantů, což je výsledkem naší politiky a podpory ze strany EU,“ dodal italský premiér.

Počet nově příchozích migrantů se v Itálii v srpnu snížil o 82 procent, mimo jiné v důsledku dohody mezi Itálií a Libyí, podle níž Itálie poskytuje Libyi technickou podporu v boji proti pašerákům lidí.