Vojenská junta jmenovala novým nigerským premiérem bývalého ministra financí

Vojenská junta v Nigeru, která koncem července svrhla zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, v pondělí večer oznámila, že novým premiérem země byl jmenován ekonom a někdejší ministr financí Ali Lamine Zeine. Mezinárodní společenství mezitím hledá cesty, jak v zemi obnovit demokratické pořádky. Americký ministr zahraničí Antony Blinken stanici BBC řekl, že se nestability v Nigeru snaží využít ruská žoldnéřská Wagnerova skupina.

Osmapadesátiletý Zeine byl ministrem financí za vlády někdejšího prezidenta Mamadoua Tandji od roku 2002 až do roku 2010, kdy v této západoafrické zemi proběhl další z řady vojenských převratů. V současnosti Zeine působí v Africké rozvojové bance jako manažer pro Čad, dříve zastával tento post také pro Pobřeží slonoviny a Gabon.

Studoval na vysoké škole administrativy v Niamey a získal také diplom v Centru pro finanční, ekonomická a bankovní studia v Marseille a Paříži.

Jmenování Zeineho přišlo necelý den po vypršení ultimáta, které dalo pučistům Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) na to, aby vrátili do úřadu svrženého prezidenta Bazouma, jenž je od převratu izolován ve své soukromé rezidenci. V případě nesplnění požadavků nevyloučil ECOWAS použití síly, nicméně v této otázce není blok zemí jednotný a na čtvrtek svolal mimořádný summit.

S představiteli vojenské junty, kteří oznámili jméno nového premiéra formou komuniké přečteného ve vysílání státní televize, v pondělí večer jednala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Vyzvala je k návratu k demokratickému pořádku a nabídla jim v tomto směru pomoc Spojených států.

Zároveň upozornila, co je ve hře, pokud se tak nestane. Washington už Nigeru pozastavil zahraniční pomoc ve výši sto milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Podle Nulandové představitelé junty, se kterými jednala, také rozumějí tomu, že by pozvání Wagnerovy skupiny do Nigeru ohrozilo jeho suverenitu.

Blinken: Situace se snaží využít wagnerovci

Americký ministr zahraničí Blinken rozhlasové stanici RFI řekl, že nejlepší cestou k řešení situace v Nigeru je diplomacie. Odmítl se však vyjádřit k možnému stažení zhruba tisícovky amerických vojáků, kteří se v této bývalé francouzské kolonii podíleli na výcviku vládních jednotek.

Stanici BBC Blinken řekl, že se nestability v Nigeru snaží využít ruská žoldnéřská Wagnerova skupina. Blinken si nemyslí, že by tato skupina převrat v Nigeru zosnovala, avšak USA mají obavy z toho, aby se tam nezačala angažovat. „Myslím, že to, co se stalo a co se stále děje v Nigeru, nebylo vyvoláno Ruskem ani Wagnerovou skupinou, ale… snažili se toho využít. Všude, kam se Wagnerova skupina dostala, následovala smrt, ničení a vykořisťování.“

Předpokládá se, že Wagnerova skupina má tisíce bojovníků ve Středoafrické republice a Mali, kde má obchodní zájmy. Posiluje ale také diplomatické a ekonomické vztahy těchto států s Ruskem, píše BBC. Příslušníci této skupiny byli obviněni z rozsáhlého porušování lidských práv v několika afrických zemích. Zároveň se objevily spekulace, že nigerská armáda požádala Wagnerovu skupinu o pomoc kvůli obavám z vojenské intervence.

Státní převrat v Nigeru se už podepsal i na finanční situaci země. Podle úterního sdělení západoafrické dluhové agentury UMOA-Titres Niger nesplatil státní dluhopisy za 2,341 miliardy západoafrických franků, což je ekvivalent 3,76 milionu dolarů (asi 83 milionů korun). Splatné byly k datu 31. července.