TÉMA

Tanzanie

Pravěcí předkové lidí se snažili vytvářet dokonalé platonské koule. Vědci našli těchto artefaktů stovky

Záhadné kamenné koule, které pravěcí předkové lidí tvořili na samotném úsvitu lidského druhu, vznikaly s konkrétním záměrem. A zřejmě právě proto, aby se výsledný artefakt co nejvíce podobal dokonalé platonské kouli. Naznačuje to nová studie, která vyšla v odborném časopise Royal Society Open Science.
7. 9. 2023|

Česky vychází Ráj nobelisty Gurnaha. Příběh z koloniální Afriky má do edenu daleko

K českým čtenářům se poprvé dostává v překladu tvorba Abdulrazaka Gurnaha, který v roce 2021 obdržel Nobelovu cenu za literaturu jako první autor tmavé pleti z Afriky po téměř třech desetiletích. Gurnah je rodákem ze Zanzibaru, nicméně žije ve Velké Británii a píše anglicky. Jeho tématem je koloniální minulost. Do ní je zasazen i příběh otroka Júsufa, hrdiny románu Ráj, jímž si Gurnah získal na literární scéně pozornost. Odehrává se na počátku dvacátého století v Tanzanii, kterou ničí kolonialismus a násilí.
3. 9. 2023|

Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.
24. 7. 2023|

Denisované měli čich na med. Ukázal to výzkum pravěkých lidí

Neandertálci sice měli výraznější nosy než dnešní lidé, jejich čichové schopnosti na tom ale o nic lépe než naše nebyly. Vymřelí denisované se od obou těchto pralidí lišili mnohem výrazněji.
9. 1. 2023|

Předkové lidí se naučili chodit v korunách stromů, nikoliv na zemi, říká nová teorie

Předkové dnešních lidí patrně začali chodit po dvou končetinách při hledání potravy v korunách stromů – nikoliv kvůli tomu, že se tak adaptovali na trávení více času na zemi. Tvrdí to nová studie britských antropologů.
20. 12. 2022|

Přes 40 procent lidí na světě věří ve zlé čarodějnice, ukázala studie

Čtyři z deseti obyvatel světa věří, že existují čarodějnice a čarodějové, kteří mohou svými nadpřirozenými schopnostmi škodit ostatním. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném magazínu PLOS One.
24. 11. 2022|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|

V Tanzanii havarovalo dopravní letadlo. Zemřelo 19 lidí

Při nedělní nehodě dopravního letadla místních aerolinií v Tanzanii zemřelo 19 lidí. Podle médií to oznámil tanzanský premiér Kassim Majaliva. Počet obětí se tak zvýšil z původně oznámených tří. Stroj patrně kvůli špatnému počasí minul letiště ve městě Bukoba a skončil ve Viktoriině jezeře. Na palubě bylo 43 lidí.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 16:47|
Doporučujeme

Rodičovština je téměř univerzální jazyk, liší se jen v detailech. Vědci zkoumají její pravidla

Některé rysy žvatlání dospělých na malá miminka, jako je výška tónu či melodie, jsou si velmi podobné ve většině světových jazyků. Popsali to vědci ve studii, která podle autorů ukazuje, jak děti chápou jazyk a také to, jak se kojenci v rozumových schopnostech zlepšují.
17. 10. 2022|

Zřejmě největší dinosaurus Evropy se našel na portugalské zahrádce

Vědci odkryli na zahradě v Portugalsku kosti, které by mohly patřit největšímu nalezenému dinosaurovi v Evropě. Zkamenělá žebra podle vědců patří brachiosaurovi a jejich velikost naznačuje, že jejich majitel mohl mít 25 metrů na délku a 12 metrů na výšku.
29. 8. 2022|

Vědci vystopovali autory záhadných otisků z východní Afriky. Před 3,6 milionu let je tam zanechali hominidé

Paleontologové vysvětlili, komu patřily stopy, jež po sobě před 3,6 milionu let zanechal v dnešní severní Tanzanii doposud neznámý tvor. Ve studii, kterou publikoval odborný časopis Science, vyvrátili předchozí domněnky, že by stopy patřily medvědům. Pomocí moderních metod přišel tým Jeremyho DeSilvy na to, že otisky patří hominidům, kteří experimentovali s chůzí po zadních.
4. 12. 2021|

Safari v Keni je masový hon na divoká zvířata, poškozuje hlavně predátory, upozorňuje BBC

Africké národní parky mohou vypadat jako zvířecí ráj. Ve skutečnosti tam ale řada zvířecích druhů trpí masivním turistickým ruchem, týká se to zejména dravců, popisuje britská stanice BBC.
18. 10. 2021|

Vědci našli na Krétě humanoidní otisky nohou z dob před šesti miliony let. Jsou nejstarší na světě

Mezinárodní vědecký tým našel na ostrově Kréta ve Středozemním moři stopy primáta, který chodil po dvou zadních končetinách. Jsou staré nejméně šest milionů let, tvrdí výzkumníci, jejichž práce vyšla v odborném časopise Scientific Reports.
17. 10. 2021|

Nobelovu cenu za literaturu získal Abdulrazak Gurnah z Tanzanie. Upozorňuje na dopad kolonialismu

Nobelovu cenu za literaturu převezme Abdulrazak Gurnah. Romanopisec pocházející z Tanzanie žije v Anglii a píše anglicky. Laureáta za rok 2021 oznámila Švédská akademie. Předseda Nobelova výboru pro literaturu Anders Olsson označil Gurnaha za „jednoho z nejpřednějších postkoloniálních spisovatelů“.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 17:28|

Keňa poráží pytláky. Populace zdejších slonů se rozrostla o čtyři tisíce

V Keni žije v současné době ve volné přírodě 36 280 slonů, tedy o dvanáct procent víc než v roce 2014. Podle keňské vlády může za nárůst sloní populace úspěšný boj proti pytláctví. Vyplývá to z nové vládní zprávy z dosud největšího sčítání divokých zvířat, jaké tato africká země uskutečnila. Nejméně pět druhů zvířat je však kriticky ohrožených, zejména kvůli zásahům lidí do jejich přirozeného prostředí a přeměně půdy na hospodářskou.
2. 9. 2021|

Pandemie ve světě: V EU už naočkovali polovinu obyvatel. Izrael zpřísňuje pravidla vstupu

V Evropské unii už má kompletní očkování více než polovina obyvatel. Největší procento má Malta. Ve Spojených státech dostalo aspoň jednu dávku už sedmdesát procent dospělých. Izrael mezitím znovu přitvrzuje v pravidlech cestování do země. Cestující z Česka, Německa, Francie, USA a dalších zemí tam budou od šestého srpna muset do karantény.
3. 8. 2021|

Z útoku na tanker obvinil izraelský premiér Írán. Teherán obvinění odmítl jako nepodložené

Írán je podle izraelského premiéra Naftaliho Bennetta za útokem na tanker provozovaný společností, která má izraelského vlastníka. Teherán nicméně popřel, že by nesl za útok provedený zřejmě bezpilotním letounem vinu. Při útoku zahynuli dva členové posádky, do přístavu potom doprovodily tanker Mercer Street americké válečné lodě.
1. 8. 2021|

Na vyhledávání nášlapných min nasazuje Kambodža vycvičené krysy

Kambodža byla poznamenána desetiletími občanské války. Pozůstatkem této historie jsou tisíce aktivních položených min po celé zemi. Odhaduje se, že výbušniny jsou rozloženy na ploše více než jeden tisíc kilometrů čtverečních. Armáda má pro vyhledávání min zajímavého pomocníka, a to krysu. Z Tanzanie, kde hlodavci prodělali intenzivní výcvik, bylo nedávno dovezeno dvacet afrických obřích krys. „Se všemi se snadno pracuje a je jim jedno, kdo se stane jejich krysovodem,“ uvedla instruktorka So Malen během cvičení pro sedm nových krysovodů. So Malen dodala, že „nejdůležitější je, že tito tvorové jsou inteligentní a nekoušou“.
16. 6. 2021|

Před sto lety se objevila agresivní plíseň, která téměř vyhubila kávu. Vědci ji teď oživili

Experti z Oxfordské univerzity a londýnské Imperial College laboratorně oživili plíseň, která ve dvacátém století způsobila dvě epidemie vadnutí kávy a poznamenala trh s touto plodinou. Nový výzkum ukazuje, že plíseň v průběhu let pravděpodobně zvýšila svou schopnost infikovat kávovník tím, že získala geny od blízce příbuzné plísně, která způsobuje vadnutí celé řady plodin. Studie vyšla v časopise BMC Genomics.
6. 6. 2021|

Od příštího pondělí se otevřou kadeřnictví či manikúry, o obchodech se rozhodne ve čtvrtek

Od pondělí 3. května se definitivně otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, ale také lázeňská rehabilitační péče, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O obchodech se podle něj rozhodne ve čtvrtek. Ve službách bude nutné se prokázat profesionálně provedeným testem na covid-19. Znamená to, že nebude stačit test ze zaměstnání nebo domácí samotest. Antigenní test bude platit 72 hodin, PCR test 7 dní, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 23:40|

Česko zakazuje cesty na Zanzibar. Turistický ráj, kde covid „neexistoval“, vyvolal nebývalý zájem

Vláda od pátku zakazuje všem občanům Česka i cizincům, kteří tu bydlí, cestovat do několika zemí. Zdůvodňuje to extrémním rizikem nákazy novými variantami koronaviru. Na seznamu je kromě Brazílie či Jihoafrické republiky například i Tanzánie, jejíž součástí je populární ostrov Zanzibar.
25. 2. 2021|

Francie vydá tribunálu OSN Rwanďana obviněného z financování genocidy

Félicien Kabuga, který čelí obvinění z financování pachatelů rwandské genocidy z 90. let, může být vydán tribunálu OSN. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí francouzského kasačního soudu, který zamítl žádost Kabugových právníků, aby byl jejich klient souzen ve Francii. Informovala o tom agentura AFP. Kabugu zatkli nedaleko Paříže v květnu po 25 letech na útěku.
30. 9. 2020|

USA chtějí vyřadit Súdán ze seznamu sponzorů terorismu. Rodiny obětí 11. září nesouhlasí

Rodiny obětí 11. září vyzvaly Kongres, aby nevyřazoval Súdán ze seznamu států, které sponzorují terorismus. Zemi totiž viní ze spoluúčasti na plánování teroristických útoků z roku 2001, kdy teroristé s letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra. Americká vláda odmítá, že by chtěla bránit pozůstalým v jejich boji za spravedlnost.
20. 8. 2020|

Pytláci zabili v Keni dvě vzácné bílé žirafy. Možná žije už jen jediná na světě

Pytláci v severovýchodní Keni zabili dvě velmi vzácné bílé žirafy. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Žirafy měly takzvaný leucismus, který způsobuje ztrátu všech typů kožních pigmentů. Na rozdíl od albínů ale takto postižená zvířata nadále produkují pigment v jiných tkáních, což vysvětluje například i hnědé zbarvení jejich očí.
11. 3. 2020|