TÉMA

Uganda

Šimpanzí samice procházejí menopauzou

Šimpanzí samice ve volné přírodě procházejí menopauzou, ukázala nová studie v odborném časopise Science. Po ní žijí dál normální život, včetně respektu ostatních členů tlupy.
2. 11. 2023|

Uganda zakázala dovoz obnošeného oblečení, chce tak podpořit domácí výrobu. Experti jsou skeptičtí

Obnošené oblečení, které lidé darují na charitu, může skončit až na tržnici v ugandské Kampale. Ze second handu se stal ve východní Africe výnosný byznys, který ale stojí v cestě rozvoji vlastního textilního průmyslu. Uganda se proto rozhodla, že dovoz starého oblečení zakáže. Učinila tak navzdory nátlaku Spojených států i tomu, že na vlastní výrobu jí chybí peníze.
17. 10. 2023|

Válka na Ukrajině škodí celému světu, řekli afričtí lídři Putinovi

Delegace sedmi afrických zemí se snaží zprostředkovat mírové rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem. V pátek se jejich zástupci setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, v sobotu mluvili v Petrohradě s ruským vládcem Vladimirem Putinem. Řekli mu, že Ruskem vyvolaná agrese tvrdě dopadá na řadu zemí světa a představili svůj desetibodový mírový plán. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že Moskva základní postoje sdílí, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně uvedl, že plán by bylo složité realizovat. Putin ale prý o iniciativu projevil zájem.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 21:36|

Islamisté v Ugandě přepadli školu, zahynuly čtyři desítky lidí. Útočníci vzali rukojmí, pronásledují je vojáci

Na střední školu v ugandském městě Mpondwe zaútočili v pátek ozbrojenci napojení na takzvaný Islámský stát. Jejich útok nepřežilo kolem čtyřiceti lidí, část obětí jsou studenti. Teroristé je nechali uhořet v internátu, který zapálili. Útočníci vzali také rukojmí, s nimiž se snaží uprchnout před ugandskými vojáky, kteří je pronásledují. Ugandská armáda uvedla, že z útoku podezírá asi pět členů islamistické skupiny Sjednocené demokratické síly (ADF).
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 16:07|

Afričtí prezidenti přijeli do Kyjeva s mírovým návrhem. Rusko vyslalo na Ukrajinu rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Ukrajinou šest nadzvukových balistických střel Kinžal a šest střel s plochou dráhou letu Kalibr, uvedly kolem poledne podle agentury Unian ukrajinské vzdušné síly. Letecký poplach byl kvůli ruským střelám vyhlášen postupně prakticky po celé Ukrajině včetně Kyjeva, jehož starosta Vitalij Klyčko informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra. Do Kyjevské oblasti dorazila delegace afrických lídrů, mezi nimiž jsou prezidenti Jihoafrické republiky, Senegalu a Zambie, a jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:21|

Uganda přitvrzuje v tažení proti homosexuálům. Inspirovat se chce u ní i Ghana

Uganda schválila zákon, který zpřísňuje tresty pro homosexuály a další členy komunity LGBT+. Za sex s lidmi stejného pohlaví, kteří jsou mladší osmnácti let, nebo s HIV pozitivním člověkem, bude v zemi hrozit až trest smrti. Dvacetiletým vězením norma postihuje „propagaci homosexuality“. Zatímco někteří Uganďané už uprchli do Keni, drakonický zákon inspiroval politiky v Ghaně.
31. 5. 2023|

Záplavy si na východě Konga vyžádaly nejméně 176 obětí

Nejméně 176 mrtvých záchranáři nalezli ve dvou vesnicích na východě Demokratické republiky Kongo, které byly ve čtvrtek zaplaveny, uvedl v pátek Théo Ngwabidje Kasi, guvernér provincie Jižní Kivu, kterou ve čtvrtek zasáhly přívalové deště. Počet obětí následných povodní tak stoupl o více než sto.
5. 5. 2023|

Záplavy a sesuvy půdy ve Rwandě a Ugandě mají přes sto obětí

Záplavy a sesuvy půdy si ve Rwandě a Ugandě vyžádaly nejméně 135 obětí. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na místní média a činitele. Rwandská státní televize zvýšila počet obětí na 129 poté, co záchranáři intenzivně pátrali po přeživších v Západní a Severní provincii. Nadprůměrné srážky tuto východoafrickou zemi podle místních meteorologů čekají celý květen. O úmrtí šesti lidí v sousední Ugandě informoval Červený kříž.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 18:27|

Počet obětí keňské hladovějící sekty stoupl na 109, většina jsou děti

Počet potvrzených obětí keňské sekty, jejíž členové hladověli, protože věřili, že se tak dostanou do nebe, vystoupil na sto devět. Většina obětí jsou děti a zemřelo také mnoho žen, mužů je minimum, uvedl v pátek podle agentury Reuters keňský ministr vnitra Kithure Kindiki. Někteří stoupenci sekty neumřeli hladem, dodal.
28. 4. 2023|

Festival Jeden svět vyúčtoval Cenu bezpečí. Platí ji devítiletý voják z Ugandy i novinář Kuciak

Přes sedmdesát celovečerních dokumentů a navíc deset snímků ve virtuální realitě zařadil do letošního programu festival Jeden svět. Do všech se promítá téma „Cena bezpečí“. Diváky chce vést k zamyšlení nad různými projevy strachu a k vzájemnému respektu. Přehlídka filmů o lidských právech oslavuje letos čtvrtstoletí. Od 22. března do 2. dubna se postupně uskuteční v téměř třicítce měst po celém Česku.
22. 3. 2023|

První vakcína proti viru marburg uspěla. Výsledky jsou slibné, tvrdí autoři

Jedna z nejnebezpečnějších nemocí, jaké lidstvo zná, až doposud odolávala snahám lékařů. Za šedesát let, co o viru marbug vědí, se jim nepodařilo najít proti němu vakcínu – až doteď.
1. 2. 2023|

Antimalarika přestávají fungovat, varuje WHO. Přišla proto s novou strategií

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před tím, že základní přípravky používané proti malárii přestávají fungovat. Přišla proto s novou strategií boje proti této nebezpečné nemoci.
21. 11. 2022|

Uganda se obává eboly. V zemi se šíří varianta, proti níž nemusí fungovat vakcína

Uganda zaznamenala po třech letech první případy eboly. Nákazu úřady potvrdily u víc než tří desítek pacientů, z nichž pět zemřelo. Šíření krvácivé horečky vyvolává ve východoafrické zemi obavy i proto, že jde o kmen, proti kterému není potvrzená účinnost vakcíny. Preventivními opatřeními na hranicích zareagovala i sousední Keňa. „Riziko v regionech východní Afriky existuje dlouhodobě a trvale,“ uvedl lékař a expert z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce František Stejskal.
30. 9. 2022|

Rwanda mizející gorily zachránila a vydělala na tom. Přineslo to však i konflikt

Rwandě se díky účinné péči a luxusním programům pro turisty podařilo na svém území obnovit mizející populaci gorily horské. A to natolik, že se začaly pouštět do konfliktů s lidmi, popsal situaci list Le Monde.
31. 8. 2022|

Cena robusty zřejmě poroste, ve Vietnamu klesají zásoby kávových zrn

Obrovské zásoby kávových zrn ve Vietnamu se snižují a podle odhadu obchodníků do konce září klesnou na polovinu. Místní ceny kávy robusta už vyskočily na rekordní úroveň, a vzhůru tak zřejmě zamíří i světové ceny, uvedla agentura Bloomberg. Vietnam je největším vývozcem kávy robusta na světě a druhým největším producentem kávy.
24. 8. 2022|

Šimpanzi využívají hlasovou komunikaci k efektivnějšímu zabíjení

Stejně jako lidé používají i šimpanzi hlasovou komunikaci ke koordinaci spolupráce. Když vydávají zvuky podobné štěkotu, přilákají ke společnému lovu více členů tlupy a lépe se jim daří chytit kořist. Vyplývá to ze studie vědců z Curyšské univerzity, o které informoval server Science Daily.
2. 8. 2022|

Přijmout Moskvu natruc Západu. Lavrov se v Africe snaží posílit ochablá spojenectví

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestuje po Africe, kde se snaží nalézt pozůstatky dávných přátelství. Děje se tak v nelehké době, kdy na kontinent dopadá celosvětová potravinová krize vyvolaná invazí Moskvy na Ukrajinu. A jak poznamenává list The Financial Times, několik vztahů tam skutečně navázal.
26. 7. 2022|

Do Afriky odletěla česká vědecká expedice. Bude zkoumat savce s pandemickým potenciálem

Skupina vědců z několika českých ústavů začne v Ugandě zkoumat biodiverzitu malých savců. Výsledky mohou mimo jiné pomoci v epidemiologickém výzkumu. Osmičlenný tým, který do Ugandy vyrazil, tvoří vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd, Jihočeské univerzity nebo Masarykovy univerzity.
12. 10. 2021|

Vědci poprvé pozorovali bílé šimpanzí mládě, tlupa ho během pár dní utýrala

Mezinárodní vědecký tým poprvé ve volné přírodě pozoroval šimpanze s albinismem. Během jeho pozorování v pralesech Ugandy se ukázalo, že přinejmenším v tomto případě bílé mládě nedokázalo přežít. Smečka se proti němu a jeho matce obrátila a krutým útokem ho zabila.Přírodovědci výjimečnou situaci zdokumentovali a popsali v odborném časopise American Journal of Primatology.
21. 7. 2021|

Krutost války vystřídal krutý hlad. Jižní Súdán prožil těžkou dekádu nezávislosti

Dny nezávislosti obyčejně provází oslavy. V pátek by svou první dekádu samostatnosti měl slavit Jižní Súdán, nejmladší stát světa. Důvodů k veselení ale tamní obyvatelé příliš mnoho nemají. Krutá občanská válka mezi etnickými skupinami sice už skončila, je ale velkou otázkou, zda vydrží velmi křehký mír. Dvěma třetinám populace hrozí hladomor a zemi sužuje i nepřízeň živlů.
9. 7. 2021|

Čína zakáže novou funkci Applu, která chrání soukromí uživatelů

Společnost Apple na své výroční konferenci vývojářů představila vedle nových verzí operačních systémů i řadu opatření na ochranu soukromí. Zahrnují i funkci „private relay“, která skrývá chování uživatele na internetu před Applem, poskytovateli internetu a inzerenty. Tato novinka ale nebude kvůli regulačním opatřením dostupná uživatelům v Číně, která je pro Apple jedním z nejdůležitějších trhů, upozornila agentura Reuters i některá další média.
8. 6. 2021|

Safari Park Dvůr Králové proslul nejen chovem nosorožců či žiraf. Za 75 let přispěl k záchraně mnoha afrických druhů

Ze skromného královédvorského zookoutku na ploše 6,5 hektaru se za sedmdesát pět let stal safari park světového významu. V současnosti má k dispozici dvanáctinásobně větší plochu než v době svého vzniku a vedle proslulých chovů nosorožců, žiraf, psů hyenových či antilop se stále také věnuje reintrodukci zvířat zpět do Afriky. Především díky aktivitám svého legendárního ředitele Josefa Vágnera patří Safari Park Dvůr Králové nad Labem podle současného šéfa Přemysla Rabase k „nejvýznamnějším hráčům na poli záchrany afrických druhů mezi světovými zoo“.
9. 5. 2021|

USA chtějí uvolnit vakcinační patenty, EU to zvažuje. Dle firem tím naruší produkci

Spojené státy v rámci boje proti pandemii covidu-19 podporují uvolnění patentů na vakcíny proti tomuto onemocnění. Iniciativu už podpořil prezident Joe Biden. Dle Bílého domu Washington podporuje ochranu duševního vlastnictví, globální pandemie ale žádá výjimečné kroky. Evropská unie je připravena o uvolnění patentů jednat, podporují ho francouzští, němečtí či jihoafričtí politici, proti jsou naopak farmaceutické firmy.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 14:49|

Nejprve oběť, poté sám válečný zločinec. Ugandský velitel Ongwen stráví 25 let za mřížemi

Mezinárodní trestní soud v Haagu vyměřil bývalému veliteli ugandské povstalecké skupiny Dominiku Ongwenovi trest 25 let vězení, žaloba navrhovala dvacet let. Soud Ongwena již na začátku února usvědčil z 61 trestných činů, včetně válečných zločinů, zločinů proti lidskosti, znásilnění, vynuceného sňatku a těhotenství a používání dětských vojáků.
6. 5. 2021|