TÉMA

Nepál

V Nepálu začaly oslavy měsíc trvajícího festivalu Swasthani Brata Katha

V nepálském městě Bhaktapur začal celoměsíční hinduistický festival Swasthani Brata Katha. Každý den v měsíci se čte kapitola z knihy se stejnojmenným názvem. Svátek je rituálem třicetidenního půstu, který vrcholí na konci měsíce oslavami. Součástí půstu je například brzké ranní vstávání, koupel v řece Salinadi či konzumace pokrmu bez soli.
29. 1. 2024|

Zájem o zájezdy do Himálaje byl letos rekordní. Vysokohorským turistům je nejčastěji okolo padesáti let

Na zájezdy do Himáláje jezdí rekordní počty turistů, zájem strmě stoupá u klientů ve věku okolo 50 let. České televizi to potvrdily oslovené cestovní kanceláře, které zájezdy pořádají. Podle nich si starší klienti nejčastěji plní své dětské sny. S vyšším počtem cestovatelů roste i počet zranění. Některé pojišťovny tak řeší nárůst případů zranění z vysokohorské turistiky právě v Himálaji i o více než polovinu ročně. Výjimkou pak nejsou ani ty smrtelné.
27. 12. 2023|

Nepálský šerpa zkolaboval v Himaláji. Česká výprava mu pomohla

Je to příběh o záchraně lidského života v drsných podmínkách. Česká výprava pomohla nepálskému šerpovi, který zkolaboval při výstupu na horu Ama Dablam v Himálaji. Horský průvodce přežil díky rychlé odborné pomoci a přivolání vrtulníku. Ten jej transportoval do nemocnice.
19. 11. 2023|

Indické Dillí má znovu problémy se znečištěným vzduchem. Někteří lidé se radši chtějí odstěhovat

Indická metropole Dillí se znovu potýká se silným znečištěním vzduchu. Hodnoty některých škodlivin naměřili statistici až desetinásobně vyšší. V oblasti se drží nečistoty ze spalovacích motorů, průmyslu, prachu ze stavenišť nebo kouř z pálení odpadů. Studený a mírný podzimní vítr je nerozfoukal. Vzniká zdraví velmi škodlivá směs, která podle lékařských studií zkracuje obyvatelům hlavního města život v průměru až o deset let.
10. 11. 2023|

Zemětřesení v Nepálu má přes 150 obětí, mnoho lidí zůstává v sutinách

Přes sto lidí zahynulo po zemětřesení, které v noci na sobotu zasáhlo Nepál. Zatím bylo nalezeno 157 obětí, ale záchranáři prohledávají sutiny a úřady předpokládají, že další mrtvé ještě najdou. Podle českého ministerstva zahraničí bylo zemětřesení mimo turistickou oblast a mezi oběťmi nejsou čeští občané.
4. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 14:59|

Izrael hlásí přes sedm set obětí útoků Hamásu, na jihu země se stále bojuje

Izraelská armáda pokračuje na jihu země v boji s teroristy z hnutí Hamás. Počet obětí palestinských ozbrojenců už podle izraelské vlády překonal sedm stovek. Palestinské úřady v Pásmu Gazy oznámily, že počet obětí po izraelských náletech stoupl na 413. Na obou stranách jsou také tisíce zraněných. Izraelský kabinet hlásí přes sto unesených lidí. Izraelská armáda chce do 24 hodin napadené pohraniční obce evakuovat. Libanonské hnutí Hizballáh ostřelovalo sever židovského státu, ten reagoval protiútokem dělostřelectva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jeho země se vydává do dlouhé a těžké války.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 22:51|

Hrachor může nasytit lidstvo. Je výživný a snáší sucho, vědci jen musí vyšlechtit odrůdu bez toxických účinků

Hrachor setý je rostlina známá tím, že roste v nehostinných a suchých oblastech a je bohatým zdrojem bílkovin. Tato odolná a výživná plodina ale zároveň obsahuje jedovatou látku, která může způsobit nezvratnou paralýzu, především u lidí, kteří již trpí podvýživou. Vědci by však už brzy mohli vyšlechtit odrůdu bez vedlejších toxických účinků.
10. 8. 2023|
Doporučujeme

Himálajských ledovců rapidně ubývá. Tání může připravit o vodu téměř dvě miliardy lidí

Ledovce v pohořích Hindúkuš a Himálaj by do konce století mohly ztratit až 75 procent svého objemu, pokud nebudou výrazně omezeny emise skleníkových plynů. Tání může zvýšit pravděpodobnost nebezpečných záplav a sesuvů lavin a postupně omezit dostupnost pitné vody pro takřka dvě miliardy lidí, varuje zpráva Mezinárodního střediska pro integrovaný rozvoj horských oblastí (ICIMOD).
21. 6. 2023|

„Úžasný výkon“ nepálského šerpy na Everestu. Horolezce snesl na zádech z takzvané zóny smrti

Další nepálský šerpa se zapsal do historie dobývání Mount Everestu. Těsně pod vrcholem nejvyšší hory světa přerušil výstup a na svých zádech snesl zpět osamělého a zcela vyčerpaného horolezce. Zachráněný Malajec by jinak nejspíš zemřel. Podle slavného českého horolezce Radka Jaroše je to „úžasný výkon“.
1. 6. 2023|

Na svátek Hólí hinduisté přivítali jaro a oslavili barvy

Hinduisté v Indii a Nepálu oslavili svátek Hólí. Ten začíná při úplňku měsíce a oslavuje příchod jara a barev. Svátek tradičně hýřil všemi barvami, oslavující nadšenci házeli do vzduchu barevný prach. Hólí začíná zapálením hranice večer před úplňkem.
8. 3. 2023|

Příčinu pádu letadla v Nepálu pomohou objasnit černé skříňky. Záchranáři dále pátrají po přeživších

Pravděpodobnost, že na místě nedělní nehody dopravního letadla v Nepálu se najdou přeživší, je nízká, řekl stanici BBC mluvčí nepálské policie Tek Prasád Rai. Asi tři sta záchranářů však pokračuje v pátrání po možných přeživších a obětech v ohořelých troskách zříceného stroje. Nepálské letecké úřady oznámily, že se nalezly černé skříňky z letadla.
16. 1. 2023|

Nejméně 69 lidí zemřelo při havárii letadla v Nepálu

Letadlo se 72 lidmi na palubě v neděli ráno havarovalo v Nepálu. Informuje o tom server The Kathmandu Post, podle něhož stroj se 68 pasažéry a čtyřmi členy posádky společnosti Yeti Airlines směřoval z metropole Káthmándú do města Pokhara. Neštěstí si podle aerolinek vyžádalo nejméně 69 lidských životů. Počty uváděné různými zdroji se ale liší, nepálský úřad pro civilní letectví informoval o 68 mrtvých. Příčina katastrofy zatím není jasná.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 23:35|

V Nepálu našli trosky letadla, které se v neděli zřítilo s 22 lidmi na palubě

Záchranáři již našli všech dvaadvacet těl obětí letecké nehody, která se stala v neděli v Nepálu. Informovala o tom agentura Reuters. Soukromé letadlo se zřítilo v odlehlé oblasti na severozápadě země.
30. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 05:00|

V nepálských horách zmizel letoun s 22 lidmi na palubě, pátrání ztěžuje počasí

V nepálských horách zmizelo z radarů letadlo soukromé letecké společnosti s 22 lidmi na palubě. Stroj mířil z města Pokhara, které leží asi 200 kilometrů severozápadně od hlavního města Káthmándú a které je vyhledávanou turistickou destinací, na severozápad do města Jomsom. Pátrání po letadle komplikuje špatné počasí, záchranné týmy ale později vyrazily na místo, kde místní zaznamenali požár, informovala agentura Reuters.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:32|

Stovky Nepálců se střetly s policisty. Nelíbí se jim zamýšlený americký dar

V nepálské metropoli Káthmándú v neděli protestovaly stovky lidí proti americké pomoci, o níž začali jednat tamější zákonodárci. Demonstranti se s policisty střetli před budovou parlamentu a snažili se dostat přes zátarasy z ostnatého drátu. Pořádkové síly, včetně nasazených těžkooděnců, je zastavovaly slzným plynem, vodními děly a bambusovými tyčemi. Podle agentury AP bylo několik zraněných na obou stranách.
21. 2. 2022|

Himálajské ledovce tají stále rychleji. Ohrožuje to zásobování vodou milionů lidí v Asii

V posledních desetiletích himálajské ledovce ztrácejí led desetkrát rychleji než v minulosti. Vědci z univerzity v Leedsu to prozkoumali za dobu sedmi set let.
21. 12. 2021|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

Hinduisté na nepálském festivalu uctívají své psy barvami, věnci nebo pamlsky

Zbožní hinduisté považují psa za posla boha smrti Jamy a věří, že uctívání tohoto zvířete činí božstvo spokojeným. Proto v Nepálu, kde hinduismus vyznává přibližně osmdesát procent obyvatel, o svátku Tihár věnují jeden den oslav právě nejlepšímu příteli člověka. Obvykle velebí své psy koupelemi, květinovými věnci nebo speciálními pamlsky. Nepálská policie při této příležitosti uspořádala přehlídku, na které se psy předvedla vyhledávání narkotik, zločinců nebo ukrytých výbušnin.
3. 11. 2021|

Nepálci se oblékají jako bozi. Hinduistický festival je o tanci, maskách a kostýmech

Korály, ozdoby a masky neodmyslitelně patří k festivalu Šikali Jatra, který se koná po dobu pěti dnů v nepálském Pátanu. Místní obyvatelé na sebe po dobu slavností oblékají kostýmy a šperky, které mají připomínat různé hinduistické bohy a bohyně. Jednou z nejvíce uctívaných entit je během oslav Kálí, spojovaná se smrtí a zánikem. Náboženský festival, který provází hudba a tanec, v jednom z největších měst v Nepálu trvá do 16. října.
14. 10. 2021|

Koronaviry podobnými covidu se od netopýrů může ročně nakazit až 400 tisíc lidí, ukazuje studie

Lidé se v současné době setkávají s netopýry tak často, že se dostanou do kontaktu i s jejich viry a mnohdy se jimi také nakazí. Vědci v nové studii uvádějí, že nejrizikovější oblastí kontaktu je jihovýchodní Asie, a poprvé vyčíslují, že ročně může jít až o čtyři sta tisíc případů - jen s tím rozdílem, že přenášené koronaviry nejsou tak snadno adaptovatelné na člověka, jako je SARS-CoV-2.
16. 9. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko zřídí na hranicích pruhy pro očkované, Německo mírní cestovní omezení

Slovenská policie po zintenzivnění kontrol dodržování karanténních povinností zřídí zejména na velkých hraničních přechodech zvláštní jízdní pruh pro cestující, jež byli očkováni proti covidu-19. Od nadcházejícího pátku bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od neočkovaných lidí. Německo nově zmírňuje omezení pro cestující z několika zemí včetně Velké Británie či Portugalska.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:57|

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých, nejmenších prasat na světě. Snaží se tím zvýšit počet divoce žijících exemplářů tohoto druhu, který už byl v minulosti považován za vyhynulý. V budoucnu by jich v přírodním parku Manas chtěli vypustit dalších šedesát, napsala agentura AFP.
28. 6. 2021|

Himálaj zaplavily monzunové deště, v Nepálu způsobily povodeň

Silné monzunové deště, které se v úterý přehnaly nad Bhútánem, vzaly život nejméně deseti lidem a jejich následky tvrdě zasáhly i nedaleký Nepál. Srážky rozvodnily řeky v nepálském regionu Sindhupalchok, pohřešováno je sedm osob, s evakuací zde musely pomáhat vrtulníky a do odlehlé oblasti míří ozbrojené síly.
17. 6. 2021|

Koronavirus se dostal i do základního tábora Mount Everestu. Nepálská vláda ho přesto odmítá zavřít

Nepálská vláda dál popírá, že by se v základním táboře Mount Everestu šířila epidemie covidu-19. Rakouský horský vůdce přitom mluví až o stovce nakažených. Úřady přesto odmítají místo uzavřít – už druhý rok po sobě by Nepál přišel o zásadní zdroj příjmů.
25. 5. 2021|