Indické Dillí má znovu problémy se znečištěným vzduchem. Někteří lidé se radši chtějí odstěhovat

Horizont ČT24: Zhoršující se kvalita vzduchu v Dillí (zdroj: ČT24)

Indická metropole Dillí se znovu potýká se silným znečištěním vzduchu. Hodnoty některých škodlivin naměřili statistici až desetinásobně vyšší. V oblasti se drží nečistoty ze spalovacích motorů, průmyslu, prachu ze stavenišť nebo kouř z pálení odpadů. Studený a mírný podzimní vítr je nerozfoukal. Vzniká zdraví velmi škodlivá směs, která podle lékařských studií zkracuje obyvatelům hlavního města život v průměru až o deset let.

I v pravé poledne je megalopole zahalená šedivým smogem. Potíže jsou podle odborníků dlouhodobé, s nastupující zimou se ještě umocňují. Úřady oficiálně varovaly obyvatele města, aby neopouštěli své domovy, pokud opravdu nemusí. Nedoporučují ani větrání.

Ti z místních, kteří si to mohou dovolit, se připravují na stěhování. Předpokládají, že se v nejbližších letech znečištění vzduchu nezlepší, spíš naopak. „Není to jen nezdravé a děsivé, mám za to, že to není ani spravedlivé k našim dětem,“ líčí obyvatelka Dillí Riša. „Když tu zůstaneme, nebudou vyrůstat ve zdravém prostředí.“

Její dcery, dvanáctiletá Najša a devítiletá Taniša, matku prosí, aby mohly chodit do parku a hrát si venku. Zároveň ale trpí chronickými dýchacími obtížemi, inhalátory a čističky vzduchu jim pomáhají jen omezeně. Matka je proto ven nepouští, svolí maximálně k jízdě na kole po garáži.

S nečistým vzduchem se snaží vypořádat třeba nošením respirátorů nebo velkým množstvím rostlin po domě, snaží se hledat i další cesty. „Jakmile někdo přijde s nějakým nápadem, okamžitě ho uskutečníme a doufáme, že budeme žít ve zdravějším prostředí,“ pokračuje Riša.

Do ulic Dillí dobrovolně vyráží jen pár lidí. Mezi ně patří třeba bratři Guptovi, jejich velkou vášní je běhání. Za posledních sedm let uběhli pětadvacet ultramaratonů, dvacítku klasických maratonských tratí a další desítky kratších závodů. Trénují i za enormně znečištěného vzduchu, pobyt venku ale zkracují a snaží se negativním dopadům na zdraví předcházet. I přesto je oba často trápí kašel.

„Pijeme vlažnou vodu, jíme třtinový cukr, máme roušky a neustále si vyplachujeme oči,“ popsal své zkušenosti jeden z bratrů Šijam.

Znečištění postupuje na sever Indie

Velmi špatná situace ale není jen v samotném Dillí. Znečištění ovzduší je v současnosti extrémní v dlouhém pásu od Pákistánského Láhauru, táhne se přes Indii a Nepál až do Bangladéše. V oblasti žije na půl miliardy lidí.

Znečištěné pásmo na severu Indie
Zdroj: ČT24

V Láhauru je vzduch už tak špatný, že úřady vyhlásily čtyřdenní lockdown. Zavřeny zůstaly školy, restaurace i většina firem, ani toto razantní řešení však nepřispělo k rychlému zlepšení ovzduší.