TÉMA

Michal Šmarda

V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|

SOCDEM povede do evropských voleb exministr Zaorálek. Strana doufá v návrat na politické výsluní

Sociální demokraty povede do jarních voleb do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek. Podobu kandidátky představil předseda strany Michal Šmarda, který doufá, že s volbami do Evropského parlamentu začne postupný návrat někdejší vládní strany na politické výsluní.
12. 12. 2023|

Šmardovy stanovy neprošly. „Úprk“ delegátů zhatil závěr sjezdu Sociálních demokratů

Vedení Sociální demokracie (SOCDEM, dříve ČSSD) se na 45. sjezdu v Plzni nepodařilo prosadit celkovou změnu stranických stanov. Delegáti přijali jen některé dílčí úpravy označované za „záchranný balíček“. Schválili také zásady pro vnitrostranickou diskusi a pro přijímání sponzorských darů. Někteří straničtí předáci kritizovali delegáty, kteří sjezd opustili předčasně. Ten kvůli tomu v závěru nebyl usnášeníschopný.
11. 6. 2023|

ČSSD se přejmenuje na Sociální demokracii, rozhodl sjezd. Jejím šéfem zůstává Šmarda

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) změní po třiceti letech svůj název na Sociální demokracii se zkratkou SOCDEM. V sobotu o tom rozhodl sjezd v Plzni značnou většinou delegátů. Ti si do čela strany opět zvolili Michala Šmardu, který v tajné volbě porazil místopředsedu Břetislava Štefana a někdejšího místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Funkci prvního místopředsedy obhájil Igor Bruzl. Šmarda ve svém úvodním projevu prohlásil, že Sociální demokracie musí ukázat, že je prospěšná a není to parta „tlučhubů“. Straně se podle něj povedlo stabilizovat hospodaření a nyní se musí připravit na evropské, krajské a senátní volby.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 23:48|

ČSSD uvažuje o změně názvu, na sjezdu chce řešit další směřování strany

Na plánovaném sjezdu České strany sociálně demokratické (ČSSD) by měli delegáti mimo jiné probírat změnu názvu na Sociální demokracie se zkratkou soc.dem. O navrhované změně informuje server Novinky.cz s tím, že bývalá vládní strana chce během dvoudenního sněmu probrat hlavně své další směřování.
2. 6. 2023|

Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana

Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Odboráři protestovali před sídlem vlády. Připojil se i Babiš nebo Konečná

Odboráři se v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Na pódiu se střídali vedle odborářů i politici opozičních hnutí a mimosněmovních stran. Jako první vystoupili šéf poslanců SPD Radim Fiala a předseda ČSSD Michal Šmarda. Mluvili o minimální penzi, inflaci či cenách potravin. Kritizovali vládu. Následovala šéfka komunistů Kateřina Konečná a lídr ANO Andrej Babiš. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) demonstraci odborů do jisté míry zneužili představitelé politických stran, které nevyhrály minulé volby.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:14|

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|

Hladík se stal náměstkem na ministerstvu životního prostředí

Vicepremiér Marian Jurečka, který je dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, v pondělí jmenoval svým náměstkem kandidáta lidovců na ministra Petra Hladíka (oba KDU-ČSL), k němuž má výhrady prezident Miloš Zeman. Hladík po svém jmenování řekl, že získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka delegovat.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 18:27|

Petříčka nahradí ve funkci místopředsedy ČSSD Machovec

Předseda ČSSD Michal Šmarda chce voličům stranu prezentovat jako odpovědné řešení mezi pravicovou vládou a populistickou, nacionalistickou opozicí. Řekl to v sobotu delegátům 44. sjezdu sociálních demokratů v Brně. Novým místopředsedou této mimosněmovní strany se na sjezdu stal Karel Machovec, který byl v jejím vedení už v devadesátých letech. Nahradí Tomáše Petříčka, bývalého ministra zahraničí, který na stranickou funkci rezignoval z osobních důvodů.
7. 1. 2023|

Zeman má výhrady, není prý připraven jmenovat Hladíka ministrem

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu už dříve avizovala, že chce s nominantem vlády probrat všechny okolnosti, které provázejí jeho kandidaturu. Hladík po setkání se Zemanem na tiskové konferenci řekl, že má prezident k němu výhrady, do funkce ho tak zatím nejmenuje.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:10|

V Novém Městě na Moravě nahradí plyn olejem, změna má pomoci udržet ceny

Teplárna v Novém Městě na Moravě nahradí drahý zemní plyn levnějším olejem dováženým z Německa. Tato změna by měla pomoci udržet cenu tepla v nadcházející zimě zhruba na nynější úrovni. Používání alternativního paliva bude ale technicky náročnější než dosavadní provoz.
20. 11. 2022|

Česko si připomnělo 17. listopad. Pietami, koncerty i demonstrací proti vládě

Česko si připomnělo Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Veřejnost i vládní a opoziční politici a řada prezidentských kandidátů se zúčastnili vzpomínkových akcí. Tématy byly nejen události let 1989 a 1939, ale také například ruská válka proti Ukrajině a její dopady. Projevy zazněly u Hlávkovy koleje i na Albertově. Jen v hlavním městě policisté během čtvrtka dohlíželi na 21 shromáždění a pochodů. Večer v Národním divadle převzali protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny Paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 22:01|

Problémy tradiční levice pokračují. ČSSD i komunisté jsou po volbách dál na ústupu

Levicové politické strany se i po komunálních a senátních volbách potýkají s problémy. Nedaří se jim prosadit se ve volbách do zastupitelstev, kde bývaly silné, a ani v senátních volbách nezaznamenávají větší úspěchy. Jak si vedly ČSSD a KSČM?
25. 9. 2022|

ČSSD prodá Lannův palác. Bude tak moci splatit většinu dluhu

Sociální demokracie prodá za 201 milionů korun Lannův palác v centru Prahy dosavadnímu nájemci, kterým je společnost Finep. Agentuře ČTK to v pondělí sdělila mluvčí ČSSD Jitka Pavlíková. Bývalé vládní straně, která od loňských voleb chybí ve sněmovně, prodej podle ní v srpnu umožní splatit drtivou většinu dluhu. Na prodej upozornil server Novinky.cz.
18. 7. 2022|

Strany a hnutí dají letos za kampaň před volbami méně peněz. Voliče budou oslovovat osobně i na sítích

Řada politických stran a hnutí se chystá utratit za kampaň před podzimními senátními a komunálními volbami méně peněz než v minulosti. Rozhodování ovlivňují také rostoucí ceny propagačních materiálů a služeb. Také kvůli tomu se chtějí politici soustředit zejména na kontaktní kampaň mezi lidmi. Hlavními tématy by měly být zdražování či dostupnost bydlení.
13. 6. 2022|

Odbory žádají navýšení minimální mzdy. Podle Středuly má vzrůst o dva tisíce

Kvůli vysoké inflaci požadujeme mimořádné navýšení minimální mzdy o dva tisíce na 18 200 korun, řekl na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) předák Josef Středula. Sjezd největší odborové centrály se koná v Praze. Dvě stovky odborářů si rovněž volilo vedení na příští čtyři roky. Do čela opět podpořili Středulu. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že koalice příští týden stanoví termín zahájení vyjednávání vlády s odbory o minimální mzdě i platech.
29. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 21:58|

Hašek pozastavil členství v ČSSD. Chce se věnovat advokacii, řekl serveru Seznam Zprávy

Bývalý hejtman a poslanec Michal Hašek v rozhovoru pro server Seznam Zprávy uvedl, že přerušil své členství v ČSSD. Chce se prý věnovat své advokátní kanceláři a od politiky si dát pauzu.
27. 4. 2022|

Je třeba ukázat zuby, říká ke krizi na Ukrajině Žáček. Podle Kotena je konflikt mediálně nafouknutý

Ukrajinský prezident v pondělí večer oznámil, že slyšel o amerických zprávách o možném útoku Ruska na Ukrajinu za dva dny – a že středa bude dnem jednoty na Ukrajině. Američané zavírají ambasádu v Kyjevě a stěhují se do Lvova, podobně jako některé další zahraniční zastupitelské úřady. V pořadu Události, komentáře současnou krizi hodnotil senátor, poslanci i místopředsedkyně Evropského parlamentu.
14. 2. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Komunisté i sociální demokraté nabízejí nemovitosti. Kvůli volbám také propouštějí

ČSSD a KSČM po sněmovních volbách vyměnily předsedy. Dál hledají úspory. Kvůli říjnovému neúspěchu teď přicházejí o desítky milionů ročně.
30. 1. 2022|

KSČM a ČSSD po volebním neúspěchu šetří. Kvůli úsporám musí část zaměstnanců odejít

Strany, které po volbách přišly o zastoupení ve sněmovně, teď hledají způsoby, jak stabilizovat rozpočty. Kvůli ztrátě poslaneckých mandátů přicházejí o miliony korun. Třeba sociální demokraté chtějí uspořit propuštěním více než poloviny zaměstnanců. Část lidí musí odejít i ze služeb KSČM.
20. 12. 2021|

Rezignace Švejdara byla pro Rakušana překvapením. Není mu co vyčítat, myslí si Šmarda

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje neformální schůzku s policejním prezidentem Janem Švejdarem za nevhodnou. Znovu odmítl, že by Švejdara ke konci ve funkci tlačil, pouze mu sdělil výhrady k jeho práci. Nový šéf ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda přepokládá, že schůzka byla korektní a není důvod Švejdarovi vyčítat, že se rozhodl v čele policie skončit. O odchodu Švejdara diskutovali politici v Otázkách Václava Moravce. Policejní prezident ve čtvrtek večer na Twitteru oznámil, že podá v lednu žádost o odchod do civilu. Od policie plánuje odejít ke konci března.
19. 12. 2021Aktualizováno19. 12. 2021, 15:26|

Kdo má nějaký plán, měl by s ním přijít hned, vyzval Šmarda starou i novou vládu

Podle nově zvoleného předsedy ČSSD Michala Šmardy by měla vláda v demisi společně s kabinetem Petra Fialy (ODS) usilovně řešit kritickou situaci v České republice. Politikaření kritizuje i v případě sestavování nové vlády, vítá však prezidentovo rozhodnutí jmenovat ji jako celek. Bývalého předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka si váží i přes chyby, za které strana ve volbách zaplatila. Šmarda to řekl v pořadu Interview ČT24.
15. 12. 2021|