TÉMA

Národní galerie

Víc než hezké krajinky. Národní galerie vystavuje akvarel mezi Prahou a Vídní

Hlavní podzimní výstava Národní galerie Praha se změřila na akvarel. Výtvarná technika založená na práci s vodou ředitelnými barvami dosáhla největšího rozkvětu v devatenáctém století, ambicí autorů výstavy Akvarel mezi Prahou a Vídní je představit ho jako klíčové výtvarné médium své doby s vlivem na architekturu nebo fotografii. Prezentace staví na pracích českých a rakouských mistrů.
22. 9. 2023|

Bývalý šéf komunistů Filip se omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Fajtovi za výrok o dluzích

Spor bývalého předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a někdejšího ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta po téměř čtyřech letech končí. Filip se v únoru omluvil Fajtovi za výrok, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Smír pravomocně schválil Městský soud v Praze. Muži se soudili i kvůli Filipově výroku, že Fajt jako šéf galerie uzavřel smlouvu sám se sebou. Soud dal ale bývalému poslanci za pravdu.
7. 3. 2023|

Rus, nebo Ukrajinec? Muzea revidovala národnost malířů Maleviče či Repina

Městské muzeum Amsterdam (Stedelijk Museum) nebude nadále prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina, Archipa Kuindžiho a Ivana Ajvazovského.
3. 3. 2023|

Národní galerie Praha plánuje na rok 2023 Konec černobílé doby. Vystaví také Květinovou unii, Mánesa či Brandla

Prezentace českého umění je leitmotivem výstavní sezony 2023 v Národní galerii Praha. V letošním roce otevře novou stálou expozici mapující dějiny od vyhlášení protektorátu Čechy a Morava až téměř do současnosti. Samostatné výstavy slibují novátorský pohled na osobnosti, jakými byli Josef Mánes a Petr Brandl. V projektu Květinová unie, dílu Mileny Dopitové a bienále architektury je zastoupeno současné tuzemské umění prezentované v zahraničí. „Přirovnávám to ke kaleidoskopu, který dává statickým věcem zcela novou podobu,“ uvedla k dramaturgickému plánu generální ředitelka NGP Alicja Knast.
17. 1. 2023|

Aktivisté v Postupimi vylili na Monetův obraz bramborovou kaši, ochránilo ho ale sklo

Dva aktivisté v neděli vylili v muzeu Barberini v německé Postupimi řídkou bramborovou kaši na obraz známého francouzského malíře Claudea Moneta. Chtěli tím protestovat proti využívání fosilních paliv. K činu se přihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Poslední generace). Muzeum později informovalo, že akce dílo nepoškodila, uvedla agentura AP.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 21:28|

Aktivistky v Británii vychrstly na obraz van Gogha polévku. Dílo podle galerie nepoškodily

Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v pátek v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku, informují britská média. Obě ženy později zatkla policie. Obraz podle galerie chránilo sklo, takže nebyl poničen, mírně byl však poškozen rám.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 21:40|

V kroužcích dýmu proti společenským pravidlům. Národní galerie nachystala nové výstavy

Třemi různými výstavami ve Veletržním paláci zahájí Národní galerie Praha svou podzimní sezonu. Návštěvníkům budou přístupné od pátku. Výstava V kroužcích dýmu představí portréty a autoportréty moderních umělců, kteří jsou zachyceni jako kuřáci cigaret, milovníci doutníků a dýmek. Otevře se také přehlídka letošních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let a jedna z hlavních výstav festivalu Fotograf.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:33|

30 let zpět: Nejistá budoucnost galerie moderního umění ve Veletržním paláci

Československo v roce 1992 stále nemělo samostatnou galerii moderního umění. Už mnoho let se uvažovalo o tom, že by měla vzniknout v pražském Veletržním paláci, v budově, jež v roce 1974 kompletně vyhořela a od roku 1987 procházela zdlouhavou rekonstrukcí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 8. 2022|

Poezie všednosti v maximálně očištěném prostoru. Markéta Othová ve Veletržním paláci ukazuje tři dekády práce

Národní galerie ve Veletržním paláci představuje odkládanou výstavu Markéty Othové s ironickým názvem Již brzy. Ohlédnutí za třicetiletou kariéru umělkyně přináší v neobvyklé formě a zároveň poprvé představí soubor barevných fotografií určených speciálně pro funkcionalistický prostor galerie. Fotografie Othové nejsou v Národní galerii k vidění poprvé.
5. 5. 2022|

Veletržní palác v Praze je po havárii vody uzavřený

Veletržní palác, jedno ze sídel Národní galerie Praha, který slouží i jako depozitář, bude po pondělní havárii vody uzavřen. Uvedla to mluvčí galerie Eva Sochorová. Uzavřena je i prodejna a zrušeny jsou i doprovodné programy. Lehce poškozeno bylo při havárii podle mluvčí jen jedno dílo.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 10:34|

Jak ochránit památky před útokem, řeší na Ukrajině i v Česku. Existují plány evakuace

Ukrajinské úřady a instituce, které mají na starosti kulturní dědictví, upozorňují, že ruští vojáci cíleně ničí památky a významné budovy. Česko nabídlo pomoc s ochranou významných staveb i děl. Ministerstvo kultury má plán i pro případ, že by se v ohrožení ocitly české památky.
7. 4. 2022|

Klečící adorující anděl se dostal do Národní galerie, zloději mu usekli paži

Mnoho ukradených uměleckých děl se nikdy nenajde, socha Klečícího adorujícího anděla z kostela na Plzeňsku je ten šťastnější případ. Barokní dílo od Ignáce Františka Platzera se podařilo navrátit trvale do Česka. Nově se stalo součástí sbírek starého umění Národní galerie Praha.
17. 12. 2021|

Originál, nebo padělek? Národní galerie vystavuje vedle obrazů i jejich falzifikáty

V pražském Šternberském paláci jsou vystaveny české i zahraniční falzifikáty z období od patnáctého až do poloviny dvacátého století. Nová výstava Národní galerie tematizuje, jak se dá originál obrazu rozeznat od svého padělku. Expozice je výsledkem zkoumání, do kterého se zapojili kromě pracovníků Národní galerie i specialisté z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd a Kriminalistického ústavu Policie České republiky.
20. 11. 2021|

Nové výstavy Národní galerie ukazují, bez čeho se lidé neobejdou: displej a empatii

Národní galerie Praha (NG) otevírá ve Veletržním paláci dvě nové výstavy. Digitální blízkost si všímá propojení intimity a odcizení, které vyplývá z všudypřítomných komunikačních technologií. Cena Empatie přibližuje práce laureátek nově vzniklého ocenění Romany Drdové a Lenky Záhorkové. Sezonní otevírání více výstav je zvykem NG, obě nové instalace může veřejnost zhlédnout od 11. listopadu. Začátkem měsíce také ředitelka galerie Alicja Knastová zveřejnila, čeho by přední tuzemská výtvarná instituce pod jejím vedením měla dosáhnout. Přilákat chce ročně milion lidí.
10. 11. 2021|

Klaus se omluví Fajtovi za výrok o milionových dluzích. Uzavřeli smír

Bývalý prezident Václav Klaus se omluví někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za výrok, že kvůli němu zdědil Pražský hrad milionové dluhy. Muži uzavřeli smír, který ve čtvrtek pravomocně schválil pražský městský soud. Spor se týkal výstavy o umění v době Karla IV.
26. 8. 2021|

Podle kritika je škoda mít bílé zdi. Výstavy se připravují i tři roky, hájí se ředitelka Národní galerie

Část výtvarníků kritizuje Národní galerii. Podle nich se snižuje její kvalita a nová ředitelka Alicja Knastová, která dříve působila jako šéfka Slezského muzea v Katovicích, nekomunikuje s umělci. Nedávno do pražského Veletržního paláce přinesly dvě desítky umělců vlastní díla a vystavily je tam. Vedení galerie kritiku odmítá. V Událostech, komentářích o situaci debatovali Knastová a vedoucí kulturni redakce týdeníku Respekt Jan H. Vitvar.
12. 7. 2021|

Pivovarov v Národní galerii i umělec, který nedává rozhovory. Na jaké výstavy v Praze vyrazit?

Rozsáhlou retrospektivní výstavu děl Viktora Pivovarova nabízí Národní galerie, v DOXu zase můžete vidět tvorbu Siegfrieda Herze, jenž žije více než deset let v izolaci, či Epose 257, který se vyjadřuje k informační přesycenosti. Čím vším chtějí aktuálně pražské galerie zaujmout?
25. 5. 2021|

Růžencová slavnost Albrechta Dürera měla své mouchy

Rovných pět set padesát let uplynulo 21. května od narození Albrechta Dürera. Mistr německé renesance vytvořil stovky rytin, kreseb i maleb a mimo jiné patřil v Německu k prvním tvůrcům, kteří se pustili do aktů podle živých modelů. Jeden z jeho nejhodnotnějších obrazů – Růžencová slavnost – visí v Národní galerii v Praze. Sám Dürer o něm po dokončení v roce 1506 napsal, že lepšího obrazu podle něho v celé zemi není.
21. 5. 2021|

Vzácný portrét od Botticelliho se prodal za 92,2 milionu dolarů, u tohoto umělce jde o rekordní částku

Vzácný portrét od italského renesančního malíře Sandra Botticelliho se v dražbě aukční síně Sotheby’s v New Yorku prodal za 92,2 milionu dolarů (více než 1,9 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž je to dosud nejvyšší částka, za kterou bylo kdy dílo tohoto umělce vydraženo. Botticelli je jednou z klíčových postav florentské renesance. Krása, šarm a elegance jeho obrazů s melancholickým nádechem z něj udělaly ikonu zlatého věku vlády šlechtického rodu Medicejů.
28. 1. 2021|

Jazzman Armstrong přivezl do Československa Ameriku. Nyní na kulturní diplomacii vsadila Čína

Umění a kultura mohou být mocnou zbraní diplomacie. Česká centra spouští osvětový projekt s názvem Jazzman versus špioni, který představuje opomíjenou, ale důležitou roli umění ve 20. století, zejména během studené války. Kultura jako diplomatická zbraň se ale používá dodnes.
25. 1. 2021|

Před 130 lety zemřel Theo van Gogh. Bez něj by Vincenta nebylo

Theodor van Gogh měl dobrý čich na umění. Obchodník s obrazy hrál zásadní roli v představení moderních impresionistů dnes už zvučných jmen. K tvorbě řady mistrovských děl však sám nepřímo přispěl. Byl to totiž právě on, kdo poradil svému staršímu bratrovi, aby opustil dráhu kazatele a věnoval se umění. Vincenta odjakživa obdivoval a byl jedním z mála lidí, kteří jeho složité osobnosti skutečně rozuměli. Přes řadu excesů se mohl rozervaný malíř vždy spolehnout na jeho podporu, často vyjadřovanou v dopisech, do kterých kromě řádků nezřídka vkládal také peníze. Po bratru pojmenoval i svého syna. Když Vincent tragicky zemřel, Theo jej nedlouho poté, 25. ledna 1891, následoval.
25. 1. 2021|

Filipovo tvrzení o smlouvě Jiřího Fajta bylo pravdivé, rozhodl odvolací soud

Kvůli výroku, že když byl Jiří Fajt ředitelem Národní galerie, uzavřel smlouvu sám se sebou, se předseda KSČM Vojtěch Filip nemusí omluvit. Pravomocně tak rozhodl pražský městský soud, ke kterému se Filip odvolal po původním rozhodnutí obvodního soudu. Kunsthistorik žaloval předsedu komunistů i kvůli dalším jeho výrokům. Ty vrátil městský soud k novému projednání.
21. 1. 2021|

Národní galerie prodlouží výstavu Rembrandta až do března

Národní galerie prodlouží výstavu Rembrandt: Portrét člověka. Expozice v paláci Kinských se měla původně uzavřít na konci ledna. Národní galerii se nyní ale podařilo vyjednat, že díla v Praze zůstanou až do 21. března.
20. 1. 2021|

Nové depozitáře Národní galerie budou „neviditelné“ a z vepřovic

Národní galerie v Praze představila podobu nového depozitáře. Moderní areál by měl vyrůst postupně v průběhu sedmi let v pražských Jinonicích. Budova za 1,3 miliardy nebude fungovat jen jako sklad, ale také jako dílna a prostor pro veřejnost.
20. 1. 2021|