V Národní galerii vyjeli „na led“ výtvarníci, mezi nimi i Ivan Hlinka

Národní galerie Praha pohlíží na český národní sport skrze výtvarné umění. Historii ledního hokeje a bruslení u nás přibližuje prostřednictvím maleb, fotografií a také soch. Výstava s názvem Na led! potrvá do října.

Ještě než česká reprezentace v Naganu „přepsala dějiny“ ledního hokeje, začaly se psát v Nizozemsku v 17. a 18. století. První bruslaře na zmrzlých jezerech a řekách už tehdy zachycovali štětcem barokní mistři. „Na jejich obrazech nacházíme první hokejky, protože bruslaři je používali jak k opěře, tak ke hře, která vlastně svými pravidly byla předchůdcem dnešního hokeje,“ uvedla kurátorka Anna Strnadlová.

V historii Československa hokej svým významem překročil hranice sportu. Třeba po událostech z roku 1968. „Na výstavě uvidíte plakát k mistrovství z roku 1969, které se nakonec v Praze neudálo vlivem politických událostí a hostitelství se ujal Stockholm,“ připomněla kurátorka. Tam československý tým sice skončil třetí, Čechoslováci doma však oslavovali dvě výhry nad Sovětským svazem jako pomstu za srpnovou invazi.

Hokej a bruslení tématem výstavy v Národní galerii (zdroj: ČT24)

Právě společenský nebo politický rozměr hokejového sportu zachycuje také současné umění. „To, co se odehrává na sportovištích, mnohdy může evokovat to, co se dělo kdysi dávno třeba při náboženských rituálech. Síla toho, jak sportovní výkon nebo hokejisti ovládnou davy, je v něčem fascinující i zrůdně dokonalá,“ míní výtvarnice Paulina Skavová.

Mezi vystavenými obrazy dokládajícími současné umění se najde i obraz od trenéra českého týmu z Nagana a příležitostného malíře Ivana Hlinky. Na malbě Smutný klaun zachytil sám sebe v hokejové šatně. „Dával tím najevo, jaký je úděl hokejisty, který po zápase svlékne dres a vystoupí ze své role,“ dodala kurátorka.

Výstava začíná krátce před zahájením mistrovství světa v ledním v hokeji, které letos bude hostit právě Česko.