TÉMA

90‘ ČT24

90' ČT24 je interaktivní zpravodajský pořad, který se vysílá každý všední den od 20:05 na ČT24. Moderátoři se v Devadesátce zaměřují na aktuální události a hlavní témata dne, která probírají s jejich aktéry. Pořad současně nabízí divákům možnost zapojit se prostřednictvím dotazů přímo do vysílání. Posílat je můžou přes webovou stránku pořadu, Facebook, Twitter nebo Instagram. Devadesáti minutovým pořadem provázejí jím moderátoři Tomáš Drahoňovský, Jiří Václavek, Roman Fojta a Zuzana Tvarůžková.
Ceny energií dál porostou. Adresná pomoc od vlády je dobrou cestou, míní odborníci na energetiku
Vláda řeší pomoc lidem a firmám zasaženým rostoucími cenami energií. Opozice ji za to ale kritizuje a ani někteří podnikatelé vládní plány příliš nevítají. O tom, jak v současné situaci pomoci domácnostem a firmám zasaženým rapidním zvyšováním cen energií, diskutovali odborníci v Devadesátce ČT24.
18. 2. 2022|
Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci
Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|
Zavést lockdown pro neočkované? Odborníci a politici se neshodnou
Kvůli sílící epidemii vláda v demisi schválila další testování ve školách. S dalšími protiepidemickými opatřeními chce počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Odborníci a politici se ale na takovém kroku neshodují, stejně jako na povinném očkování. Diskutovali o tom v Devadesátce ČT24.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:42|
90‘ ČT24
Zástupci kultury: Vládní omezení vyvolávají nejistotu, lidé se bojí koupit vstupenky
Od pondělí 5. října začnou spolu s nouzovým stavem platit nová omezení a zákazy dotýkající se i kultury. Následujících čtrnáct dní se například nemohou odehrát muzikálová a operní představení i koncerty, při nichž se zpívá. Podle zástupců umělecké branže, které oslovil pořad 90' ČT24, jsou provozovatelé, publikum i umělci unaveni z neustále se měnící situace v kultuře. Nejistota zasahuje velké i malé scény a má prý za následek, že se lidé obávají do divadel či hudebních klubů chodit.
1. 10. 2020|
90‘ ČT24
Budeme-li rychle testovat, nemoc se z ohnisek nerozšíří, věří epidemiolog. Na Kutnohorsku jsou zpátky roušky
Česko registruje několik lokálních ohnisek koronaviru. Nejhorší zůstává situace na Karvinsku, primátor okresního města Jan Wolf (ČSSD) zdůrazňuje, že je potřeba konat, nikoliv o situaci diskutovat. Hlavní hygienička Jarmila Rážová věří, že situace je pod kontrolou. Optimistický je také epidemiolog Jiří Beran, pakliže hygienici zvládnou rychle vyhodnocovat vzorky a dohledávat kontakty. Lokálním ohniskům a opatřením proti dalšímu šíření covidu-19 se věnovala Devadesátka ČT24.
9. 7. 2020|
90‘ ČT24
Návrh zavést povinný podíl českých potravin v obchodech vyvolává velké spory
Poslanecká sněmovna by měla ve třetím čtení projednat novelu zákona o potravinách. Velký ohlas vzbuzuje pozměňovací návrh, který předpokládá zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od příštího roku. Následně by se měl tento podíl zvyšovat o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent. Tématu se věnoval i pořad Devadesátka ČT24.
29. 5. 2020|
90‘ ČT24
Demokratické primárky ukázaly slabost kandidátů a posun strany do středu, říká Tomáš Klvaňa
Výsledek demokratických primárek v Iowě a poté v New Hampshiru ukázal velmi slabou pozici dvou současných favoritů Bernieho Sanderse a Peta Buttigiega. Jako hlavní sdělení dosavadního vývoje to vnímá Tomáš Klvaňa z New York University Prague. Roman Joch z Občanského Institutu považuje za překvapení dosavadních demokratických primárek posun Sanderse i v celoamerických průzkumech a Buttigiegův vzestup těsně za něj.
14. 2. 2020|
90‘ ČT24
Zpřísnění reklamy na alkohol by bylo žádoucí, soudí adiktolog. Regulace je už dostatečná, tvrdí marketér
Regulace reklamy na alkohol má vliv na jeho užívání zejména u mladých lidí a smysl tedy určitě má, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 adiktolog Miroslav Barták. Marketingový expert Zdeněk Hašek naopak upozornil, že neplatí rovnice, že vyšší investice do reklamy způsobují vyšší konzumaci alkoholu.
1. 12. 2019|
90‘ ČT24
Jaké slevy stát vymyslel, takové má. Drahé jízdné ve špičkách bylo již před nimi, poukázal ředitel Leo Expressu
Dopravci budou od státu jako kompenzanci za 75procentní slevu pro děti, studenty a seniory od příštího roku dostávat pevně stanovenou maximální částku. Například na trase Praha–Ostrava stát proplatí slevu v plném rozsahu pouze tehdy, když základní jízdné nepřesáhne 518 korun – jinak bude dopravce zbytek rozdílu doplácet ze svého. Ministerstvo dopravy ohlásilo zastropování svého příspěvku krátce poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil o údajném zneužívání systému. Ředitel kritizovaného dopravce Leo Express ale poukázal, že firma tvoří ceny stále stejně, jako to činila již před zavedením slev. Otázkám kolem slev na jízdném se věnovalo pátečních 90' ČT24.
2. 11. 2019|
90‘ ČT24
Ptáče emotivní a nadčasové, nikoliv historické. Před diváky předstupuji obnažený, říká režisér Marhoul
V Benátkách na filmovém festivalu soutěží o přízeň porotců i Nabarvané ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Ten natočil snímek brutální, násilí v něm ale není prvoplánové, vysvětluje v pořadu 90' ČT24. Kameramanu Vladimíru Smutnému trvalo, než se s drsností knižní předlohy smířil, historik Maciej Ruczaj ale upozorňuje, že oproti realitě je kniha značně teatrální.
30. 8. 2019|
90‘ ČT24
Lidé utíkají od řemesla. Zedníka najdu za kasou, když dostane stejné peníze, říká ředitel odborné školy
Řemeslníků je nedostatek a lidé nejčastěji shánějí truhláře, tesaře nebo podlaháře. Podle ředitele Střední školy polytechnické Brno Andrzeje Bartośe závisí zájem o řemeslné obory na tom, jak jsou prezentované a lukrativní. Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání vidí roli i ve vývoji populace; počty žáků podle něj už nesvedou nahradit lidi, kteří odcházejí do důchodu. O tématu se bavili v pořadu 90' ČT24.
14. 8. 2019|
90‘ ČT24
Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“
Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|
90‘ ČT24
Co se změnami klimatu? Zapojit se musí každý, konzumní Západ to ale bude víc bolet
Klimatická změna a boj proti jejím dopadům je jedním z nejskloňovanějších témat dneška. Politické pře o to, zda a jak se zapojit do boje proti oteplování, se v poslední době dostávají do kontrastu s protesty mladých lidí, kteří požadují, aby volení zástupci vyslyšeli varování vědců a proti změnám klimatu začali něco dělat okamžitě. Jak se ale shodli hosté pořadu Devadesátka ČT24, změny bude muset ve svém životě udělat každý jednotlivec. A celá západní společnost bude zároveň čelit výzvě začít žít z gruntu jinak.
24. 7. 2019|
90‘ ČT24
Za odvolání Fajta by měl Staněk dostat vyznamenání, soudí Knížák
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by neměl být vyhozen z vlády, ale za odvolání Jiřího Fajta z čela Národní galerie (NG) by měl být vyznamenán. V Devadesátce ČT24 to řekl bývalý ředitel NG, výtvarník a umělec Milan Knížák.
28. 6. 2019|
90‘ ČT24
Z aut jsme zoufalí, říká starosta Prahy 6. Chce omezit vjezd nerezidentům, pro místní plánuje víc fontán
Život v Praze 6 není tak příjemný, jak by mohl být. Podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) jsou místní ohrožováni dopady klimatických změn, kvůli množství aut se cítí zoufalí a v nouzi. Městská část proto bude tlačit na metropoli, aby zrychlila přípravu výstavby parkovišť i městských okruhů. Jinak hodlá šestá pražská část omezovat řidiče, kteří přes ni pojedou. Kolář to řekl v pořadu 90' ČT24.
15. 6. 2019|
90‘ ČT24
Dycky Most? Jak pro koho, lidé odcházejí za lepším. Ještě hůř je na tom Jeseník
I když obyvatel v Česku celkově průběžně přibývá – a to hlavně díky migraci, nikoli přirozeně – nepřibývají lidé rovnoměrně v celé republice. Lidé se navíc stěhují i v rámci Česka, některým krajům ubývají obyvatelé již dlouhá léta a nedaří se to zastavit. Na odchody obyvatel si stěžují hlavně malé obce, které opouštějí mladí lidé, aby vystudovali, a pak se již nevracejí.
13. 6. 2019|
Vláda našla peníze na platy v sociálních službách. Složí se na ně ministerstva práce a financí
Miliardu korun na platy v sociálních službách pošlou krajům půl na půl ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstvo financí. Dohodly se na tom ministryně Jana Maláčová (ČSSD), Alena Schillerová (za ANO) a předsedkyně Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Regiony dostanou dále peníze z evropských fondů, k dispozici je 1,5 miliardy korun na tři roky. Ministerstvo práce na vybrané sociální služby poskytne ještě 447 milionů. Kraje požadovaly na sociální služby dvě miliardy.
7. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 21:35|
90‘ ČT24
Do hlavní role ve sporu o Staňka nastupuje premiér. Měl by ale sílu k podání žaloby? ptají se experti
Odmítnutí demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) je podle politologa Stanislava Balíka dalším dějstvím v dlouhodobém tažení nynějšího prezidenta Miloš Zemana proti sociální demokracii, která ho kdysi ponížila, když poprvé neúspěšně kandidoval do čela státu. Právní expert Jan Wintr ujistil, že pokud premiér navrhne Staňkovo odvolání, již nezbude prezidentovi manévrovací prostor. Podle politologa ale může Zeman využít toho, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nejspíše nebude ochoten podat kvůli Staňkovi kompetenční žalobu. Komentáře expertů ke kauze kolem ministra Staňka zazněly v pořadu 90' ČT24.
30. 5. 2019|
Spalničkami onemocnělo už 530 lidí. Očkovat se opět mohou i dospělí
Od začátku roku onemocnělo spalničkami už 530 lidí. Za poslední týden přibylo devět nových případů, minulý týden bylo nově nemocných 18. České televizi to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví. Od příštího týdne má být v České republice opět dostatek vakcín proti spalničkám pro dospělé zájemce. Dodávky vakcíny do Česka byly v polovině března přerušeny kvůli velké celosvětové poptávce.
18. 5. 2019|Michaela Lišková, Aneta Rybová
90‘ ČT24
Politické špičky o výročí vstupu do EU: Už jsem i Evropan, říká slovenský expremiér Dzurinda
Česko i Evropská unie byly na rozšíření v roce 2004 solidně připraveny. Zaznělo to v pořadu 90', kde k výročí této události debatovali bývalí premiéři Mikuláš Dzurinda, Vladimír Špidla a Mirek Topolánek, bývalý eurokomisař Štefan Füle a bývalá pracovnice Světové banky Jana Matesová. Hovořili také o českém předsednictví Rady EU v roce 2009, evropské identitě, brexitu nebo dotacích.
29. 4. 2019|
90‘ ČT24
Vysoké školy dostanou miliardy na opravu kolejí a menz. „Nesmíme šetřit ani na lidských zdrojích,“ zdůraznil ministr
Vysoké školy se mohou v příštích letech těšit na miliardy navíc. Ministr školství Robert Plaga (ANO) slíbil na zasedání České konference rektorů dodatečné finance na vzdělávání i vědu a výzkum a také ohlásil dotační program, ze kterého budou školy dostávat prostředky na opravy kolejí a menz. Financováním vysokého školství se zabýval i pořad 90' ČT24.
25. 4. 2019|
Na chybující strojvedoucí by měla dohlížet technika, zavedení nového zabezpečovače však potrvá ještě dlouho
Strojvedoucí se po sérii mimořádných událostí na železnici ocitli ve středu pozornosti politiků i odborné veřejnosti. Chystá se pro ně zpřísnění podmínek, avšak generální ředitel Správy železniční dopravní cesty připustil, že nelze vše házet jenom na ně. Problém je i na straně infrastruktury, která stále nemá nejnovější evropský zabezpečovací systém. Sami strojvedoucí si pak stěžují i na pracovní podmínky, podle předsedy jejich odborů bývá obvyklou obětí zpoždění vlaků jejich přestávka. Dění na české železnici se věnovalo úterní Interview ČT24 i pořad 90' ČT24 se zástupci SŽDC, Drážního úřadu, Drážní inspekce i odborů.
7. 3. 2019|
90‘ ČT24
Prostituce versus zákon. I v zemích, kde je legální, většina prostitutek zůstává v šedé zóně, upozornil sexuolog
Zákonné ošetření čili reglementace prostituce v Česku, o které začali hovořit poslanci, by většinu lidí, kteří za úplatu poskytují sexuální služby, z šedé zóny nevyvedlo. Je o tom přesvědčen sexuolog a bývalý politik Jaroslav Zvěřina, který s odvoláním na zkušenosti z jiných zemí očekává, že se zákonným pravidlům podvolí sotva třetina prostitutek. Stoupenci změny si však mnoho slibují od toho, že by prostituce byla zařazena ke svobodným povoláním a nebyla by od prostitutek vyžadována registrace. Návrhu na regulaci prostituce se věnoval pořad 90' ČT24.
21. 2. 2019|
90‘ ČT24
Tvrdší bodový systém? Řidiči už se nebojí tak jako na začátku, říká expert
Trestání za dopravní přestupky se změní. Přísnější bude například k řidičům pod vlivem drog, také začínajícím řidičům a také těm, kteří za jízdy telefonují, za některé přestupky naopak budou tresty mírnější. Ministerstvo dopravy ovšem ohlásilo změnu již poněkolikáté za poslední roky. Podle vedoucího ministerského oddělení BESIP Tomáše Neřolda je to proto, že se o změnách důkladně diskutuje v odborných kruzích. Poslanci ale již začínají být nervózní, že dosud o konkrétní podobě změn nic nevědí. Hrozí i tím, že ministerstvo předběhnou a změnu připraví sami. Ohlášeným změnám silničního zákona se věnoval pořad 90' ČT24.
11. 1. 2019|
90' ČT24 je interaktivní zpravodajský pořad, který se vysílá každý všední den od 20:05 na ČT24. Moderátoři se v Devadesátce zaměřují na aktuální události a hlavní témata dne, která probírají s jejich aktéry. Pořad současně nabízí divákům možnost zapojit se prostřednictvím dotazů přímo do vysílání. Posílat je můžou přes webovou stránku pořadu, Facebook, Twitter nebo Instagram. Devadesáti minutovým pořadem provázejí jím moderátoři Tomáš Drahoňovský, Jiří Václavek, Roman Fojta a Zuzana Tvarůžková.