TÉMA

Pardubický kraj

Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|

Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda

Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|

Bouřka lámala v Brně stromy a ničila střechy. Na desítkách míst v Česku padly teplotní rekordy

Na východě země hrozily do půlnoci silné bouřky s přívalovým deštěm a nárazy větru, informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silná bouřka se okolo šesté večer přehnala přes Brno. Vyvracela stromy, zničila několik střech a zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. Bouře se vytvořila také na Znojemsku. V celém Česku nadále platí výstraha před vysokými teplotami. Ty se v úterý opět vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia. Nejtepleji, a to 35,6 stupně, bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Na desítkách míst padly teplotní rekordy.
22. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 00:00|

Hrozí silné bouřky s nárazy větru a kroupami, výjimkou je severozápad

V Česku s výjimkou severních a severozápadních Čech hrozí odpoledne silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Pardubického kraje. V těchto oblastech může bouřku místy provázet vítr o rychlosti až devadesát kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer by měly bouřky od západu postupně slábnout.
21. 7. 2023|

Silnice nižších tříd jsou často plné děr a výmolů, na opravy podle krajů chybí peníze

Zatímco hlavní silniční tahy jsou v Česku celkem v pořádku, komunikace nižších tříd vyžadují velké opravy. Problém ještě zvýraznila zima. Kraje ale tvrdí, že mají na opravy málo peněz. Situaci alespoň částečně zlepšují přímé platby ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), letos by měly vzrůst proti minulým letům o polovinu, a to na šest miliard. Vnitřní dluh na údržbě silnic je ovšem podle krajů násobně větší.
12. 2. 2023|

Praha v půlce měsíce uzavře centrum pro uprchlíky. Fiala chce s Hřibem ještě jednat

Praha k 15. červnu uzavře Krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Po jednání krizového štábu hlavního města to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vzhledem k nedostatku ubytovacích kapacit podle něj nemá smysl, aby se v metropoli registrovali další běženci. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) varoval, že pokud Praha k ohlášenému kroku skutečně přistoupí, své centrum zavře i Pardubický kraj. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu večer řekl, že je ochotný s Hřibem o situaci uprchlíků v hlavním městě jednat za přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 21:36|

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do konce června

Vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu vyhlášeného kvůli vlně migrace z Ukrajiny o třicet dnů. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu. Bez prodloužení by opatření skončilo 31. května. Sněmovna návrh posoudí ve čtvrtek na mimořádné schůzi.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:53|

Kvůli spalovně u opatovické elektrárny bude zřejmě další referendum

Plánovaná spalovna směsného komunálního odpadu, kterou chce na Pardubicku vybudovat elektrárna Opatovice, by měla vzniknout přímo za vjezdem do jejího areálu. Podle zveřejněné dokumentace vlivu zařízení na životní prostředí (EIA) je záměr v souladu s územním plánem obce Čeperka, na jejímž katastrálním území se tato část nachází. Obec chce vyhlásit místní referendum.
12. 4. 2022|

Nezaměstnanost v únoru mírně klesla na 3,5 procenta

V únoru v Česku nezaměstnanost oproti předchozímu měsíci klesla o jednu desetinu procentního bodu na celkem 3,5 procenta. Bez práce bylo 263 433 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 3600 méně než v lednu. Naopak volných pracovních míst je více, zaměstnavatelé jich v únoru nabízeli 363 917, v lednu to bylo asi o 12 200 méně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 12:10|

Vláda v demisi podpořila zmrazení platů politiků. Chce také umožnit očkování u zubaře či v lékárně

Končící vláda Andreje Babiše (ANO) dala souhlasné stanovisko k návrhu poslanců opoziční SPD, aby platy ústavních činitelů byly zmrazeny do konce roku 2025, řekla po jednání kabinetu vicepremiérka a ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). Vláda v demisi také schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Negativně se zato ministři postavili k senátnímu návrhu na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 20:19|

Testy prokázaly 18 tisíc nových případů covidu. Pražské nemocnice přebírají pacienty z Moravy, samy ruší operace

Testy ve středu potvrdily 18 004 případů onemocnění covid-19 v Česku. Je to nejvyšší středeční hodnota od začátku epidemie. O týden dříve, kdy však byl státní svátek, byl denní přírůstek nižší o 3859 případů. V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. V těžkém stavu je 848 z nich, což je nejvíc za posledních sedm měsíců. Přibývá nemocnic, které kvůli počtu covidových pacientů omezují operace, od čtvrtka k nim patří i pražská Bulovka a Krč, v pondělí přibude Motol. Pražské nemocnice se navíc musí postarat o pacienty z Brna, kde již zdravotnickým zařízením dochází volná kapacita. Vláda vyhlásila nouzový stav.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 23:32|

V pátek může sněžit i v nížinách. ČHMÚ zvažuje pro část Česka výstrahu

První výraznější projevy zimy přijdou do Česka v pátek. Zatímco na horách sníh ležel už kolem 10. října, v nížinách se letos objeví první vločky o pět týdnů později. Napadnout by mohlo až deset centimetrů, a proto Český hydrometeorologický ústav zvažuje vydání výstrahy pro Moravu, Slezsko, Vysočinu a Pardubický kraj.
23. 11. 2021|

Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla

Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|

Predikce vývoje covidu: šíření bude zrychlovat dva až tři týdny, kapacita nemocnic už se plní

Nejnovější predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky uvádí, že šíření nákazy covidem-19 bude v Česku zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. V nemocnicích přibývá nakažených pacientů, v některých městech už kvůli péči o ně museli přistoupit k omezení plánovaných zákroků. Pro další týdny bude klíčové, kolik lidí bude potřebovat pomoc na jednotkách intenzivní péče.
4. 11. 2021|

Taliban chodí dům od domu a hledá spolupracovníky cizích armád, řekla šéfka spolku Vlčí máky

Předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková v pořadu 90' ČT24 řekla, že bojovníci Talibanu aktivně hledají spolupracovníky cizích vojáků. Uvedla, že v Kábulu je momentálně osm rodin, o kterých spolek ví, že potřebují pomoc. Dostat se na kábulské letiště je prý stále větší problém. Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Ondřeje Veselého (ČSSD) by měla Česká republika zachránit zhruba stovku lidí.
17. 8. 2021|

Stíhání společností ze skupiny BusLine končí. Policie prý nepřinesla důkazy o vzniklé škodě

Státní zastupitelství zrušilo v kauze autobusových dopravců, kteří působí v Libereckém kraji, trestní stíhání společností ze skupiny BusLine, uvedla MF Dnes s odkazem na vyjádření státního zástupce Martina Feřta. Podle něj se žádný trestný čin nestal, protože policie nepřinesla důkazy o tom, že by vznikla nějaká škoda. Policie měla za to, že se dopravce v roce 2017 dohodl s firmou ČSAD Liberec na společném postupu vůči kraji poté, co vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o výrazném zvýšení platů řidičům autobusů.
13. 8. 2021|

Česko zasáhnou silné bouřky, na Moravě bude až 34 stupňů

Ve čtvrtek teploty na Moravě překročí 34 stupňů Celsia, ojediněle může teploměr na jihovýchodě země ukázat až 37 stupňů. Naopak na západě budou maxima jen něco přes 20 stupňů. Kvůli horkému a suchému počasí v posledních dnech platí ve čtyřech moravských krajích také varování před vznikem požárů. V celé republice se mohou od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána vyskytnout bouřky s přívalovým deštěm, nárazovým větrem a krupobitím.
7. 7. 2021|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|

Od Antarktidy se odlomila nová největší kra na světě, je velká jako Pardubický kraj

Od Antarktidy se odlomil obrovský kus ledu a vznikla tak největší kra na světě, informovala Evropská kosmická agentura (ESA) na základě satelitních snímků. Vědci ji označili jako A-76, ve Weddellově moři ji zachytila evropská družice Sentinel-1. Obří kus ledu je 170 kilometrů dlouhý a 25 kilometrů široký.
20. 5. 2021|

Hejtmani neměli na výběr, řekl k žádosti o vyhlášení nouzového stavu Netolický

Vláda schválila návrh pandemického zákona. Šlo o jednu z podmínek hejtmanů, kteří požádali o prodloužení nouzového stavu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v Interview ČT24 řekl, že do této situace se s kolegy vůbec dostat nechtěl.
15. 2. 2021|

Skóre PES zůstává na 90 bodech. Nemocnice rozšiřují covidová oddělení

Rizikový index protiepidemického systému PES se druhý den drží na 90 bodech, dosud na nejvyšší úrovni. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti zůstává čtvrtý den za sebou. Laboratoře v pátek odhalily 3441 případů nákazy. Očkování proti covidu-19 začalo na Vysočině, zahájila ho i Fakultní nemocnice Hradec Králové. Kvůli zhoršené epidemické situaci nemocnice v krajích rozšiřují covidová oddělení.
2. 1. 2021Aktualizováno2. 1. 2021, 20:09|

Testovat návštěvy budou domovy pro seniory asi povinně, připraveny na to nejsou, varují hejtmani

Vláda bude podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO) v pondělí jednat o tom, že testovat návštěvy na covid-19 budou domovy pro seniory povinně přímo na místě, uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dosud mohly žádat, aby si lidé zajistili test odjinud. Hejtmani Martin Netolický (ČSSD) z Pardubického kraje a Jan Grolich (KDU-ČSL) z Jihomoravského kraje novou povinnost kritizovali. Návštěvy jsou od pátku povolené lidem, kteří budou mít respirátor a negativní test.
6. 12. 2020|

ROZCESTNÍK: Aktuálně platná opatření proti koronaviru v Česku

Opatření proti šíření koronaviru se v Česku průběžně mění. Lišit se mohou v závislosti na krajích, okresech či obcích, rozdílná pravidla platí také pro různé typy provozoven a obchodů. V tomto rozcestníku naleznete odkazy na aktuálně platná nařízení. Jelikož se podmínky v různých regionech mohou měnit, doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví a také stránky krajských hygienických stanic.
19. 8. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 08:27|