Rusové mají u Avdijivky 40 tisíc vojáků, Ukrajinci chtějí odříznout okupovaný Bachmut od zásobování

Na východě Ukrajiny pokračují nejtvrdší boje u Bachmutu a také Avdijivky, kde Rusové nasadili podle zpravodajky ČT v zemi asi 40 tisíc vojáků. Na jihu se podle ruských proválečných blogerů ukrajinským silám daří držet předmostí na okupovaném levém břehu Dněpru. Ruské síly během nočních náletů zasáhly v Kremenčuku v centrální části země ropnou rafinerii, uvedl šéf regionální správy Filip Pronin. Požár se už podařilo zlikvidovat, podnik ale zastavil provoz.

Dohromady Rusové na Ukrajinu vyslali podle Ukrajinců během noci dvacet dronů Šáhed íránské konstrukce, ukrajinská protivzdušná obrana hlásí, že jich 18 sestřelila, stejně jako jednu řízenou střelu Ch-59. Během noci byly podle listu Ukrajinska pravda slyšet výbuchy i v Poltavské a Chmelnycké oblasti, kde protivzdušná obrana zasahovala proti skupinám dronů letících na západ.

V Nikopolu na jihu Ukrajiny zemřela ve středu ráno při útoku dronu žena a dalších šest lidí utrpělo zranění, informoval na Telegramu šéf oblastní správy Serhij Lysak. Nálet podle něj poškodil mimo jiné pětipatrový bytový dům. Další oběť na životě a zranění dvou lidí si ráno vyžádalo ruské ostřelování Chersonu, sdělil velitel městské vojenské správy Roman Mročko.

Ukrajinci na levém břehu

Podle ruských proválečných blogerů se ukrajinští vojáci dál drží na pozicích na levém břehu Dněpru u obce Krynky a u Antonivského železničního mostu, napsal americký Institut pro studium války (ISW). Obě jmenovaná místa leží na opačném břehu řeky než město Cherson, z něhož se loni na podzim Rusové stáhli.

ISW před týdnem napsal, že podle tvrzení nejmenovaného ruského válečného komentátora Ukrajinci ovládli část silnice spojující vesnice Pojma, Kozači Laheri a Krynky. U Krynek stejně jako u Antonivského železničního mostu se bojuje, uvádějí nyní podle ISW ruští blogeři. Ukrajinci se podle těchto zdrojů pokusili prorazit ruskou obranu u obcí Pojma a Piščanivka.

Britské ministerstvo obrany v úterý upozornilo, že Rusové se v bojích u řeky Dněpr dostávají pod tlak ukrajinských vojsk. Podotklo, že udržení levobřežní části Chersonské oblasti je přitom jedním z hlavních cílů ruské armády na Ukrajině.

Doněck

Při úterním ostřelování okupovaného Doněcka ukrajinskou armádou vzplály cisterny s pohonnými hmotami, oznámila ruská a ukrajinská média s odvoláním na záběry na sociálních sítích. Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin tvrdí, že ostřelování si vyžádalo dva mrtvé, včetně jednoho záchranáře, a zranění utrpělo 12 civilistů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

O výbuchu cisteren informoval také ruský list Izvestija, který tvrdí, že jeho reportéři se také dostali pod palbu a zranily je střepiny. Podle Pušilina jsou mezi zmíněnými 12 zraněnými civilisty tři novináři z uvedeného média. BBC podotkla, že ve válečných podmínkách nemůže potvrdit správnost tvrzení znepřátelených stran.

Cisterny v Doněcku po ukrajinském zásahu
Zdroj: Reuters

Strategická Avdijivka centrem bojů

Pokračují také intenzivní boje o východoukrajinské město Avdijivka, které se Rusové snaží obklíčit. V oblasti je nasazeno přes 40 tisíc ruských vojáků. Frontová linie zde přitom má jen dvacet kilometrů, informovala zpravodajka ČT Darja Stomatová. Kyjev tvrdí, že za poslední tři týdny zničil u Avdijivky sto ruských tanků.

Z města vedou dvě důležité trasy – na Kosťantynivku a Pokrovsk. „Rusům by se tak otevřela cesta na Dněpropetrovskou oblast a také lepší manévrovací prostor v případě přesunu na jih a na východ,“ konstatovala zpravodajka. Avdijivka také leží v těsném sousedství města Doněck.

Pokračují také boje kolem Bachmutu, který ovládají Rusové. Ti nedávno přešli z obrany do útoku. „Oproti Avdijivce má Bachmut spíše symbolický význam, ale nic, co se děje na frontě, není zanedbatelné. Ukrajinští experti zmiňují, že se bojuje v oblasti obce Kliščijivka a Andrijivka jižně od Bachmutu. Kdyby se Ukrajincům podařilo dostat se dál, tak už se dostanou na zásobovací trasu do Bachmutu, což by mohlo trochu zkomplikovat Rusům obranu,“ uvedla Stomatová. 

Provinilci v první linii

Rusové využívají u Bachmutu takzvané štrafnyje bataliony. „Je to pojem známý už z dob Sovětského svazu. Jsou to jednotky, které čítají sto až sto dvacet členů a jsou převážně tvořeny vojáky, kteří se nějak disciplinárně provinili, třeba že neuposlechli rozkaz nebo byli nachytáni při konzumaci alkoholu, nebo také bývalí vězni. Jsou to jednotky prvního nasazení, které mají největší ztráty,“ popisuje Stomatová.

Studio 6: Zpravodajka ČT Stomatová o aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusové tlačí na ukrajinské obránce také na severovýchodě Charkovské oblasti ve směru na Kupjansk. „Nepřítel nemá na kupjanské frontě žádné strategické úspěchy. Cíl Rusů je jasný – chtějí město znovu obsadit,“ řekl velitel ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj. Obranné síly podle něj kladou vážný odpor a maří ruské pokusy o postup.

Posuny na frontě jsou ale celkově minimální, poznamenala zpravodajka. V zimě Kyjev očekává další ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Ukrajinci už ale mají zkušenosti, umí využívat generátory a náhradní zdroje, sdělila Stomatová.

Poplach na Krymu

Ruská strana ve středu oznámila noční útoky dronů na své území. Ruská protivzdušná obrana oznámila, že před půlnocí sestřelila dva ukrajinské drony nad Kurskou oblastí, hraničící s Ukrajinou, uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax.

Letecký poplach byl ve středu ráno vyhlášen i v Sevastopolu na Ruskem anektovaném Krymu, píše Ukrajinska pravda. Ruskem dosazený šéf správy města Michail Razvožajev na Telegramu připustil, že u Sevastupolu stoupá dým, a vysvětlil ho použitím maskovacích prostředků ruskými vojsky. Podle místních médií se na čas zastavila městská hromadná doprava a také byl přerušen provoz po Krymském mostu, který spojuje poloostrov s Ruskem.