Po vypršení příměří v Súdánu zesílily boje

V súdánské metropoli Chartúmu v neděli znovu zesílily boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž další násilnosti postihly také oblast Severního Dárfúru, kde zemřelo nejméně čtyřicet lidí.

Příměří mezi oběma znesvářenými stranami, které bylo uzavřeno 22. května, vypršelo v sobotu večer poté, co rozhovory o jeho prodloužení nepřinesly žádný výsledek.

„V jižním Chartúmu žijeme v hrůze z bombardování, zvuku protiletadlových děl a výpadků proudu,“ popsala aktuální situaci Reuters jedna z místních obyvatelek. „Jsme ve skutečném pekle,“ poznamenala také.

Střety probíhají i mimo hlavní město

Boje pokračují i na dalších místech země. Jen v západosúdánském Dárfúru zemřelo v pátek a v sobotu násilnou smrtí nejméně čtyřicet lidí a další desítky utrpěly zranění.

Krvavý boj o moc, který v Súdánu propukl 15. dubna, vyvolal rozsáhlou humanitární krizi, v jejímž důsledku muselo opustit své domovy více než 1,6 milionu lidí, z nichž na 400 tisíc uprchlo do sousedních států. Podle Reuters proto hrozí destabilizace celého regionu.