Za vraždu haitského prezidenta padlo u amerického soudu doživotí

Za vraždu haitského prezidenta Jovenela Moïseho padlo u soudu v Miami doživotí. Trest dostal podnikatel Rodolphe Jaar za to, že pomáhal útočníkům z Kolumbie, kteří podle vyšetřovatelů prezidenta zabili. Jaar je prvním obžalovaným ve Spojených státech, který byl za vraždu odsouzen, uvedla agentura AP. Vražda zvýšila politickou nestabilitu v nejchudší zemi amerického kontinentu.

Jaar, který má občanství Kolumbie a Chile, se k účasti na vraždě haitského prezident přiznal a začal spolupracovat se státními zástupci. Navzdory tomu dostal nejvyšší trest, jaký mu v procesu hrozil. Podle soudu útočníkům poskytl zbraně a doklady.

V USA je v souvislosti s útokem na rezidenci haitského prezidenta obžalováno jedenáct lidí a Jaar je prvním odsouzeným. Proces s dalšími deseti obžalovanými by mohl začít v létě. Úřady na Haiti rovněž zadržely v souvislosti s vraždou několik desítek lidí.

Jaar byl v minulosti informátorem amerických úřadů a byl odsouzen za obchod s drogami.

Haitský prezident Moïse byl zavražděn 7. července 2021, když do jeho soukromé rezidenci v hlavním městě Port-au-Prince vnikla skupina útočníků. Podle vyšetřovatelů šlo o kolumbijské žoldnéře. Smrt prezidenta ještě více prohloubila politickou krizi v tomto ostrovním státě, kde tehdy nebyl fungující parlament. Spory panovaly také o tom, kdo měl zemřelou hlavu státu nahradit ve funkci.

Haiti čelí velkým ekonomickým potížím. Situaci dál komplikují aktivity ozbrojených gangů, které mají pod kontrolou část hlavního města.