V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

Události ČT: Dražba unikátních veteránů v Nizozemsku (zdroj: ČT24)

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.

Čtyřicet let sbíral Nizozemec Ad Palmen klasická auta a živil se tím, že s nimi obchodoval. Svou vlastní sbírku přitom tajil. „Věděl (o autech) všechno – o technice, o designu, o všem, opravdu svou sbírku opečovával. Nepustil dovnitř téměř nikoho,“ přibližuje Hans van der Pluijm, majitel aukční společnosti Classic Car Auctions.

S dvěma sty třiceti vozy se jedná o jednu z největších a nejlépe střežených kolekcí. Uskladněná je v průmyslovém areálu na jihu Nizozemska. Pan Palmen s auty nejezdil, pouze pravidelně startoval motory. Zanechal je v původním stavu, a většina vozů proto vyžaduje renovaci.

Ve sbírce jsou zástupci snad všech slavných značek, na které si lze vzpomenout: Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, Mercedes, BMW, Jaguar, Aston Martin, Rolls-Royce, Bentley, Chevrolet, Cadillac nebo Ford.

Kvůli věku a zdraví už se o ně tajemný sběratel nemůže starat, a celou sbírku proto prodal rodině Aalderingových, která obchoduje s veterány. Teď jdou auta do dražby. „Poprvé jsme (sbírku) viděli loni, někdy v listopadu, v prosinci. Nejdřív jsme dostali seznam aut a říkali jsme si, že je to příliš dobré, než aby to byla pravda,“ říká spolumajitel sbírky Nick Aaldering.

Součástí sbírky je i Tatra 87
Zdroj: ČT24

Dražit se bude i Tatra 87

Součástí seznamu je i vůz československé výroby, a to Tatra 87 s typickými třemi čelními světly a zadní ploutví. Exemplář z roku 1948 patří k nejhodnotnějším ve sbírce, jeho cena se odhaduje v přepočtu na tři až pět milionů korun.

„Když se někdo pokusí zrenovovat Alfu Romeo nebo Lanciu nebo jiné auto, může vždy říct: byla to součást Palmenovy kolekce,“ dodává automobilový novinář Martin van der Zeeuw.

Tento příběh bude vozům zvyšovat hodnotu i poté, co si sbírku rozdělí noví majitelé. Výtěžek by mohl podle organizátorů dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.