Po ledové bouři v Kanadě zůstali dva mrtví, statisíce lidí jsou bez proudu

Životy dvou lidí, stovky popadaných stromů a rozsáhlé výpadky elektrické energie má na svědomí ledová bouře na východě Kanady. Nepřízeň počasí zasáhla zejména dvě nejlidnatější kanadské provincie Québec a Ontario a město Montreal. Výpadky proudu jsou podle agentury AFP nejhorší od havárie způsobené počasím v roce 1998.

Ve středu jeden padající strom usmrtil člověka v provincii Ontario. O den později zemřel asi šedesátiletý muž v Québeku, když se pokoušel uklidit vlastní zahradu a spadla na něj větev.

V Montrealu je vše pokryté vrstvou ledu, na město se sneslo až 40 milimetrů srážek za den, které pak namrzaly prakticky na všem – od semaforů přes chodníky až po auta.

Milion Kanaďanů bez proudu

Ve čtvrtek večer místního času (noc na pátek SELČ) bylo bez proudu přes milion Kanaďanů, podle stanice CBS se dodávky postupně daří obnovovat. Bez proudu bude ale přinejmenším do konce víkendu zhruba 300 tisíc lidí.

„Montreal je zdevastovaný, ale situace je pod kontrolou,“ uvedl quebecký ministr hospodářství a energetiky Pierre Fitzgibbon. Úřady vyzvaly obyvatele k opatrnosti a varovaly je, aby se vyhýbali stromům a popadaným drátům elektrického vedení. Teploty se v těchto dnech pohybují okolo nuly a úřady otevřely vyhřívaná centra pro lidi, kteří se ocitli bez proudu.