Vatikán odmítl „objevitelskou doktrínu“, uznal tím svou spoluúčast na kolonizaci Ameriky

Vatikán odmítl takzvanou objevitelskou doktrínu, kterou církev od 15. století legitimizovala zabírání půdy původních obyvatel obou Amerik pod záminkou rozšiřování křesťanské nauky. Informovala o tom agentura AP s odkazem na prohlášení vatikánského úřadu pro rozvoj a vzdělání. Přestože se ve vyjádření Vatikán distancoval od přijetí viny za násilí, kterého se dopouštěla evropská království v době kolonizace, poprvé uznal svou spoluúčast. Papež, který je sám argentinské národnosti, se za roli církve v kolonizaci omluvil loni v Kanadě a v roce 2015 v Bolívii.

Vatikán vyjádřením reagoval na dlouhodobé naléhání původních obyvatel, aby formálně zrušil papežské buly z 15. století, kterými církev nábožensky zaštítila španělskou a portugalskou expanzi v Africe a Severní i Jižní Americe ve jménu šíření křesťanství. V roce 1823 z doktríny vytvořil nejvyšší soud USA právní pojem, který umožnil, aby se Evropané stali svrchovanými vlastníky zemí, které „objevili“.

Papežské dokumenty byly podle prohlášení „zmanipulovány koloniálními mocnostmi pro politické účely, aby ospravedlnily nemorální jednání vůči původním obyvatelům, které bylo někdy uskutečňováno bez odporu církevních autorit“. Stejně tak je podle Vatikánu namístě „uznat tyto chyby a přiznat hrozné důsledky koloniální politiky asimilace původních obyvatel a požádat je o odpuštění“.

Přestože Vatikán neposkytl žádné konkrétní důkazy o odmítnutí, zrušení a abolici papežských bul Dum Diversas, Romanus Pontifexm a Inter Caetera vydaných mezi lety 1452 a 1493, citoval později vydaný dekret Sublimis Deus, podle kterého neměli být původní obyvatelé zotročování ani zbaveni svých svobod a statků.

„Katolická církev odmítá koncepty, které neuznávají inherentní lidská práva původních obyvatel, včetně toho, který je známý jako právní a politická objevitelská doktrína,“ uvedl v prohlášení Vatikán.

Papež František se při loňské návštěvě Kanady omluvil za roli, kterou katolická církev sehrála při násilné asimilaci dětí původních obyvatel v kanadských internátních školách. Při tehdejší mši v bazilice sv. Anny rozvinuly dvě domorodé ženy transparent s nápisem „Zrušte doktrínu“. Kanadská vláda po odletu hlavy katolické církve ze země naznačila, že jeho omluva není dostatečná.