Kanadští indiáni objevili tisíc dětských hrobů. Země odkrývá krvavé dědictví převýchovných škol

Horizont ČT24: Kanadští indiáni nacházejí další hromadné dětské hroby (zdroj: ČT24)

Kontroverzní kapitola kanadské historie má další pokračování. U bývalé internátní školy u města Cranbrook v Britské Kolumbii bylo objeveno dalších 182 neoznačených hrobů. Většina z nich může skrývat těla dětí z původních národů, které úřady posílaly na převýchovu. Celkový počet neznámých ostatků už přesáhl tisícovku. Demonstranti v reakci na objevy ničí sochy připomínající britské koloniální období.

Nález u města Cranbrook je už třetím v posledních týdnech. Původní obyvatelé předtím pomocí radarů objevili ostatky u bývalé internátní školy v Marievalu v provincii Saskatchewan, obdobný nález otřásl severoamerickou zemí v květnu. Za kanadskou politiku, na základě které byly děti kanadských indiánů a dalších menšin odebírány rodičům, se omluvil premiér Justin Trudeau.

„Otřesné nálezy stovek ostatků dětí na místech bývalých internátních škol v Britské Kolumbii a Saskatchewanu nás přiměly zamyslet se nad historickým i přetrvávajícím bezprávím, kterému původní obyvatelé čelí,“ prohlásil šéf kanadské vlády.

Lítost vyjádřil rovněž papež František a vyzval k respektování práv a kultury původního obyvatelstva. Kanadské politické a náboženské vůdce požádal, aby se pokusili dětská úmrtí objasnit a aby usilovali o usmíření. Přímá omluva, kterou někteří Kanaďané po katolické církvi žádali, ale z papežových úst nezazněla.

Indiánku ze mě nedostali

„Všichni cítíme lítost a zármutek, kdo ne? Je to celosvětový výsměch,“ okomentoval Františkův výstup přední představitel Federace svrchovaných domorodých národů Bobby Cameron. Kmeny původních obyvatel zdůrazňují, že objevena byla zatím tři pohřebiště, přičemž převýchovných škol existovalo v zemi sto třicet devět.

Praxe, kdy děti nesměly mluvit původním jazykem nebo praktikovat své zvyky, trvala přes sto padesát let, poslední ústav tohoto typu zavřel v roce 1997. Úřady odebíraly děti rodičům až na deset let. Speciálně ustanovená komise to už před šesti lety označila za kulturní genocidu, soud poškozeným přiřkl náhrady v přepočtu za bezmála jedenačtyřicet miliard korun.

Z odhadovaných sto padesáti tisíc odvedených dětí jich beze stopy zmizely na čtyři tisíce. Přeživší popisují psychické a fyzické násilí, včetně sexuálního zneužívání nebo krutých trestů: „Pamatuji si, že jsem byla ve škole obětí strašného zneužívání. Cítím se ale jako přeživší? Ne, cítím se jako vítěz. Tu indiánku ze mě nedokázali dostat,“ líčí Carol Lavalleeová, bývalá žákyně školy v Marievalu.

Hořící kostely, padající sochy

Demonstranti svrhli na protest proti krvavé minulosti sochy britských královen Viktorie i Alžběty II. nebo mořeplavce Jamese Cooka. Na podstavcích soch se objevily červené otisky rukou, jež připomínají objevené hroby. Stalo se to 1. července, který je v Kanadě státním svátkem s oslavami, ohňostroji či grilováním. Tisíce lidí pochodem uctili památku obětí systému, který fungoval v 19. a 20. století.

Od nálezů dětských pohřebišť také shořelo nejméně šest katolických kostelů. Vyšetřovatelé incidenty považují za podezřelé a hledají spojitost mezi činy. Kanadským indiánům se ale možné úmyslné zapalování nezamlouvá. „Jsem naštvaný, nic dobrého to nepřinese a bude to obtížné,“ vysvětluje náčelník Keith Crow, v jehož komunitě žije mnoho příznivců katolické církve, které ničení kostelů rmoutí.

Premiér Trudeau vyzval papeže Františka, aby se přijel osobně omluvit na kanadskou půdu. Podle domorodců ale ani to nestačí. Původní obyvatelé ženou k odpovědnosti i stát, který proces většinou skrze církevní organizace řídil. „Na systému internátních škol se podílely stát i církev. Oba v tom tedy musí uznat svou roli,“ má jasno náčelník kmene Malý černý medvěd Perry Bellegarde.

Svého podílu už litovalo několik protestantských církví a ve Vatikánu mají náčelníci slíbenou audienci. Za obdobné křivdy se papež František už dříve omluvil v Irsku a Bolívii. 

Příslušníci Prvních národů nyní cítí alespoň částečné zadostiučinění. Své zemřelé budou moci po letech pochovat s náležitými poctami a tradicemi.