„Proč mají všichni zloději příjmení Módí?“ zeptal se indický opoziční vůdce. Skončil před soudem

Horizont ČT24: Indický opozičník Rahúl Gándhí před soudem (zdroj: ČT24)

Indický parlament v pátek zbavil mandátu lídra opozice Ráhula Gándhího. Stalo se tak den poté, co byl odsouzen ke dvouletému vězení za urážku na cti. V jednom ze svých předvolebních projevů v roce 2019 se měl dopustit také pomluvy současného premiéra Naréndry Módího. Následník indické politické dynastie se proti rozsudku hodlá odvolat.

„Demokracie v nebezpečí“ – s tímto sloganem v pátek v Indii příznivci obviněného Rahúla Gándího vyrazili do ulic Nového Dillí. Před soud opozičního vůdce dohnala otázka „Proč mají všichni zloději příjmení Módí“, kterou položil voličům během posledního klání o premiérské křeslo.

Komentář si členové vlády vyložili nejen jako urážku na adresu vítěze voleb Nárendry Módího, ale také jako pomluvu všech lidí, kteří s premiérem toto příjmení sdílejí.

Opoziční strana se hájila tvrzením, že Gándhí chtěl jenom poukázat na korupci v zemi. Jako klíčová postava strany Indický národní kongres (INK) přišel o post poslance v indickém parlamentu. „(Gándího) vyloučili ze Sněmovny lidu, aby nemohl mluvit pravdu,“ řekl prezident INK Mallikarjun Kharge.

Politická dynastie

Následník vlivné politické dynastie chtěl kráčet ve šlépějích své babičky – první indické premiérky – Indiry Gándhíové a otce Rádžíva Gándhího, který po své matce převzal premiérské otěže. Oba se ve funkci stali oběťmi atentátníků. Ještě před čtyřmi roky se o dynamickém politikovi mluvilo jako o možném budoucím premiérovi Indie.

„Vláda se Rahúla Gándího bojí, a proto se ho snaží zbavit. Jenže to se jim nepodaří! Co uděláte? I kdyby měl místo dvou let jít do vězení na dva tisíce let, stejně zůstane sám sebou,“ míní Adhir Ranjan Chowdhury, poslanec za INK.

Možný vyzyvatel Módího

Od nástupu Módího k moci v roce 2014 se indický Ústřední úřad pro vyšetřování zabýval kauzami více než dvou stovek prominentních politiků. Samotný Gándhí figuruje v dalších několika případech včetně podezření z praní špinavých peněz. V případě čtvrtečního rozsudku se hodlá odvolat. Soud nástup k výkonu trestu pozastavil na třicet dní a politika pustil na kauci.

Pokud bude Gándhího trest odložen nebo bude zproštěn viny, tak se podle indických médií s největší pravděpodobností v příštím roce postaví v politické bitvě Módímu, který by usiloval o své třetí funkční období na postu indického premiéra.