Peking tvrdí, že z Jihočínského moře „odehnal“ americký torpédoborec. USA to popřely

Horizont ČT24: Čína údajně zahnala americký torpédoborec (zdroj: ČT24)

Čínská armáda tvrdí, že monitorovala a následně „odehnala“ americký torpédoborec, který podle ní nelegálně vplul do vod u Paracelských ostrovů v Jihočínském moři. Spojené státy však popřely, že by Čína torpédoborec vyhnala. Informuje o tom agentura Reuters. Na ostrovy si dělají nárok Čína, Tchaj-wan i Vietnam.

V prohlášení čínské armády se uvádí, že torpédoborec USS Milius nezákonně vnikl do čínských teritoriálních vod, čímž „narušil mír a stabilitu rušné vodní cesty“.

Americké námořnictvo reagovalo vlastním prohlášením. „USS Milius provádí rutinní operace v Jihočínském moři a nebyl vyhnán. Spojené státy budou i nadále létat, plout a operovat všude tam, kde to mezinárodní právo umožňuje,“ stojí v něm.

Jihočínské moře je jedním ze sporných bodů vztahů mezi Čínou a USA. Washington viní Peking, že jeho územní nároky v těchto vodách jsou nezákonné. Lodě amerického námořnictva tak v posledních letech Jihočínským mořem proplouvají čím dál častěji, aby se USA proti čínským nárokům vymezily.

Územní nároky asijských států

Na Paracelské ostrovy si kromě Číny dělají nároky i Vietnam a Tchaj-wan. Další na ropu bohatá souostroví v Jihočínském moři mají uchazečů ještě víc. Washington se snaží přítomností v mezinárodních vodách posílit jejich neutralitu – a svá spojenectví. V Manile v úterý na čtyři dny zakotvila obojživelná americká válečná loď ze stejné flotily, jako sporný torpédoborec.

„Naše oficiální návštěva má vládě a obyvatelům Filipín ukázat, že Amerika je jejich přítel a dobrý partner,“ řekl kapitán válečné lodi America Shockey Snyder.

Dodal, že cestou zahlédl čínská plavidla, ale interakce zůstaly bezpečné a profesionální. Filipíny před několika měsíci – k nelibosti Číny – otevřely Spojeným státům přístup na další čtyři vojenské základny, mimo pět stávajících. Což se Peking snaží vyvážit.

Mapa jihovýchodní Asie
Zdroj: ČT24

Po podobném incidentu z loňského léta USA uvedly, že v Jihočínském moři působí v rámci svobodné plavby a že Peking, jehož nároky jsou neoprávněné, toto právo omezuje. Čína tehdy prohlásila, že žádná práva ani svobody neporušuje, a Spojené státy obvinila, že záměrně vyvolávají napětí.

„Ve světle rychle se měnícího mezinárodního prostředí je čínská vláda připravena spolupracovat se zeměmi v sousedství, včetně Filipín,“ prohlásil náměstek čínského ministra zahraničí Sun Wej-tung.

Další americké válečné plavidlo přivítali ve středu v jihokorejském Busanu. Loď Makin Island s kapacitou téměř tří tisíc členů posádky a dvaceti „neviditelných“ letounů F-35B se zúčastní jihokorejského námořního cvičení.