Dílo Alfonse Muchy se představuje v Paříži, kde umělec strávil významnou část svého života

Události: Výstava o dílech Alfonse Muchy v Paříži (zdroj: ČT24)

V prestižním pařížském výstavním pavilonu Grand Palais začala výstava o Alfonsi Muchovi. Díky moderním technologiím tu mimo jiné ožívají ženy z reklamních plakátů českého secesního malíře, který patřil k nejslavnějším umělcům přelomu 19. a 20. století. Jeho díla budou k vidění do 5. listopadu.

Alfons Mucha se proslavil nejprve svými plakáty, originálním ztvárněním ženské krásy výrazně předběhl dobu. „Samozřejmě, že je to nádherné, protože se chtěl pomocí nádherných kompozic podělit o štěstí,“ řekla kurátorka výstavy Tomoko Satoová.

Malíř miloval velká plátna, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. „A věřil, že mu bude nakloněn i technický pokrok, který dokáže jeho tvorbu přiblížit v úplně jiné perspektivě.“

Výstava využívá nejmodernější audiovizuální prvky a rozvíjí barevný a snový svět tohoto umělce. Mohla by se jmenovat Alfons Mucha v jedenadvacátém století, dodal zpravodaj. Návštěvník zde totiž může vidět animace, slyšet hudbu a dokonce ucítit vůně.

České kořeny

Výstava ukazuje všechny důležité tvůrčí etapy života Alfonse Muchy od konce 19. až přes úvodní desetiletí 20. století. A přestože umělec strávil významnou část života v Paříži, nikdy nezapomněl na svůj původ. „Je pro nás vždycky důležité dělat příběh, jak byl Alfons Čech a jak důležité byly pro něj české kořeny,“ vysvětlil jeho pravnuk Marcus Mucha. 

Výstava ukazuje celou řadu rovin umělcovy tvorby. Například i jeho vliv na šedesátá léta minulého století a později také na svět mangy v Japonsku. 

Výstava tak Pařížanům znovu připomene Alfonse Muchu, i když umělec zůstává ve francouzské metropoli stále přítomný, uvedl Šmíd. Zmínil například prodej Muchových plakátů na březích Seiny či připravovaný okruh po jeho stopách. Jeho součástí by měla být všechna místa s umělcem spojená, včetně jeho ateliéru.