Japonský premiér neočekávaně přijel do Kyjeva a setkal se se Zelenským. Přislíbil balík pomoci za půl miliardy dolarů

Japonský premiér Fumio Kišida v úterý přicestoval do Kyjeva na neohlášenou návštěvu. Nejprve navštívil Buču, která se stala symbolem ukrajinského utrpení, a vyjádřil soustrast obětem a zraněným. Poté se v ukrajinské metropoli setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Japonsko dle Kišidy Kyjevu poskytne balík pomoci v hodnotě půl miliardy dolarů. Jeho součástí bude vojenské vybavení za třicet milionů dolarů, civilní část pomoci za 470 milionů dolarů půjde na obnovu energetiky a dalších odvětví.

Japonský premiér přicestoval do Kyjeva, aby „vyjádřil prezidentu Zelenskému respekt k odvaze a vytrvalosti Ukrajinců, kteří pod jeho vedením brání svůj domov, stejně tak jako solidaritu a neutuchající podporu pro Ukrajinu ze strany Japonska a G7,“ jak uvedla v prohlášení podle agentury AFP japonská diplomacie. 

Zelenskyj zveřenil záběry, jak zdraví Kišidu, kterého ukrajinský prezident nazval „mocným obráncem mezinárodního pořádku a dlouholetým přítelem Ukrajiny,“ informovala agentura Reuters. Zelenskyj také na společném brífinku státníků oznámil, že se připojí on-line k nadcházejícímu summitu G7 v Japonsku.

Kišida po jednání oznámil, že Japonsko poskytne napadené zemi balík pomoci v hodnotě půl miliardy dolarů (11,1 miliardy korun). Součástí vojenské pomoci za třicet milionů dolarů nebudou smrtící zbraně, upozornila agentura Kjódó. Civilní část v hodnotě 470 milionů dolarů půjde především na obnovu energetické infrastruktury, která v posledních měsících utrpěla značné škody v důsledku ruských vzdušných útoků.

„Japonsko zároveň poskytuje Ukrajině širokou škálu další pomoci, jako je odminování, podpora televizního a rádiového vysílání, vzdělávání, posilování veřejné správy a ochrana kulturního dědictví. Budeme pokračovat v podpoře Ukrajiny tak, jak to dokáže pouze Japonsko,“ citoval Kišidu po schůzce se Zelenským server RBK-Ukrajina.

Podle agentury Ukrinform Zelenskyj a Kišida rovněž podepsali společné prohlášení o speciálním partnerství mezi zeměmi. „Tento dokument odráží naše hodnoty, které společně hájíme, a naše aspirace, které se teprve musí realizovat. Dosáhli jsme nejsmysluplnějších vztahů za více než třicet let, ale to je pouze základ toho, čeho můžeme dosáhnout v budoucnosti,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj po schůzce také sdělil, že navrhl Číně, aby se připojila k ukrajinskému návrhu na ukončení války. Odpověď ale zatím nedostal. Dodal také, že nemá žádné podrobnosti ohledně možného telefonického hovoru s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, o kterém spekulovala média.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a japonský premiér Fumio Kišida v Kyjevě
Zdroj: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Kišida navštívil i Buču

Japonský premiér také v úterý před setkáním se Zelenským navštívil Buču u Kyjeva, která se stala symbolem utrpení Ukrajinců. „Při návštěvě tohoto místa cítím velký hněv kvůli těm zvěrstvům,“ prohlásil japonský premiér. „Rád bych jménem japonských občanů vyjádřil soustrast obětem a zraněným. Japonsko bude nadále Ukrajině pomáhat s maximálním úsilím o znovuzískání míru,“ dodal. V Kyjevě pak položil věnec k památníku padlým ukrajinským vojákům.

Kišida ještě v pondělí jednal v Indii se svým protějškem Naréndrou Módím. Místo toho, aby se vrátil do Japonska, odletěl do Polska a z města Przemyśl poblíž ukrajinských hranic se vlakem přesunul do Kyjeva.

Návštěva japonského premiéra se odehrává jen necelý den poté, co do Moskvy přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který bude v úterý jednat s Putinem. Od konce druhé světové války japonský premiér nikdy nenavštívil zemi nebo území, kde probíhaly boje, připomněla televizní stanice NHK.

Japonský premiér Fumio Kišida na návštěvě Ukrajiny, 21. března 2023
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Přelet ruských bombardérů

Japonsko nyní předsedá skupině ekonomicky vyspělých zemí G7. Pod jeho vedením se letos v květnu odehraje v japonské Hirošimě summit této skupiny, jejíž představitelé dříve vyzvali ruského vládce Vladimira Putina, aby přestal se svou válkou proti Ukrajině. Kišida byl do této chvíle jediným lídrem zemí G7, který Ukrajinu nenavštívil.

V době, kdy Kišida byl na cestě do Kyjeva, přišla zpráva, že dva ruské strategické bombardéry Tu-95MS provedly přelet nad mezinárodními vodami Japonského moře. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Podle agentury RIA Novosti dodalo, že šlo o naplánovaný manévr. 

Přelet nad Japonským mořem podle ruského ministerstva trval přes sedm hodin. Bombardéry, které Rusové využívají jako nosiče střel s plochou dráhou letu, na jejich cestě doprovázely stíhačky.

Vztahy mezi Japonskem a Ruskem se v poslední době zhoršily, protože se Tokio připojilo k ostatním členům G7 a uvalilo na Moskvu hospodářské sankce kvůli její agresi proti Ukrajině, připomněla agentura Kjódó.

Reakce Spojených států amerických a Číny

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin v úterý kritizoval Kišidu a na tiskové konferenci uvedl, že mezinárodní společenství by mělo urychlit mírové rozhovory a vytvořit podmínky pro politické urovnání konfliktu na Ukrajině, uvedla agentura Kjódó.

Čína doufá, že Japonsko „udělá více pro to, aby pomohlo deeskalaci situace, místo aby tomu bylo naopak,“ řekl Wang.

Velvyslanec USA v Japonsku Rahm Emanuel však ve svém příspěvku na Twitteru uvedl, že Kišida „podniká historickou návštěvu Ukrajiny, aby ochránil ukrajinský lid a podpořil univerzální hodnoty zakotvené v Chartě OSN“.