Ve Spojených státech propustili po 34 letech neprávem odsouzeného muže

Propuštění nevinného vězně po 34 letech (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech propustili z vězení muže odsouzeného za ozbrojenou loupež, kterou nespáchal. Na svobodu vyšel po dlouhých 34 letech. Jeho případ není ojedinělý, chybně odsouzení, kteří mají to štěstí a dosáhnou svobody, navíc ne vždy mají nárok na kompenzaci za nespravedlivě zničený život.

„Být venku, moci spát v pohodlné posteli, prostě jen to, že můžu vyjít ven, i v noci, cítit svěží vzduch…“ To všechno si Sidney Holmes může po 34 letech znovu vychutnat.

Když šel do vězení, jeho dceři bylo 7 měsíců. Nyní má sama pět dětí. Revize Holmesova případu začala před třemi roky a jeho nevinu dokázala. Měl alibi, přesto byl v roce 1989 odsouzen na základě pouhé podobnosti svého auta s autem ozbrojených lupičů. Jak připustila prokuratura, dnes by vůbec obžalován nebyl.

„Cítím vztek a smutek. Nechápu, jak se mi to stalo ve 22 letech, byl jsem úspěšný. Pracoval jsem na kariéře, studoval na chirurgického technika, dělal jsem zdravotního asistenta a o tohle všechno jsem mrknutím oka přišel. Vše jsem ztratil,“ říká Holmes.

V podobné situaci je Lamar Johnson, který si v Kansas City užívá prvního měsíce života na svobodě po 28 letech nespravedlivého věznění. Stejný scénář prožil i jeho kamarád, Ricky Kidd. Oba se potkali, když si odpykávali doživotí za zločiny, které spáchal někdo jiný.

Slíbili si, že ten, který bude osvobozen jako první, se vrátí a pomůže tomu druhému. Byl to Ricky a svůj slib dodržel. Boj o propuštění nebyl jednoduchý. Oba vedli s pomocí právní neziskové organizace dlouhé soudní bitvy.

Lamar a Ricky kritizují zákony, které ztěžují revize starých případů. Navíc osvobození často za léta v žaláři nedostanou žádnou kompenzaci. Oba na to nedávno upozornili zákonodárce. Lamar začíná nový život jen díky tomu, že mu lidé po internetové výzvě poslali půl milionu dolarů.