Využívám je jako možnost připomínat válečné zajatce, říká o svých ikonických fotkách z Azovstalu Kozackyj

Voják a fotograf Dmytro Kozackyj dokumentoval obránce mariupolských oceláren Azovstal (zdroj: ČT24)

Jedním ze symbolů hrdinného odporu Ukrajinců se stala skupina obránců mariupolských oceláren Azovstal. Rozsáhlý komplex bránili mnoho dní až do nejzazších okamžiků. Tyto chvíle dokumentoval voják a fotograf Dmytro Kozackyj, který byl jedním z posledních mužů, kteří v Azovstalu zůstali. Než padl do zajetí, podařilo se mu zveřejnit sérii fotografií, z nichž se mnohé staly už v okamžiku zveřejnění ikonickými. Svými snímky chce připomínat válečné zajatce, jak uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Své fotografie z Azovstalu Kozackyj vystavuje na různých expozicích. „Využívám je jako možnost připomínat válečné zajatce. Tedy ty, kteří i nadále jsou v zajetí. Proto je pro mě asi tou nejbolestivější fotografií (…) ta, na níž je zobrazena moje blízká kamarádka, která je dosud v zajetí,“ prozradil. V současné chvíli se prý v zajetí nachází stále mnoho jeho přátel.

„Ale jsou to vzpomínky. Pokaždé, když se na ty fotografie podívám, vzpomenu si, jak jsme společně pracovali a jak jsme společně trávili volné chvíle,“ dodal.

Výměna zajatců na konci září loňského roku pro něj byla překvapením. Navíc prý očekával, že budou navráceni v první řadě zranění a poté ženy. „Myslím, že všichni, kteří se ze zajetí vrátili, tak se do určité míry stydí, že se vrátili právě oni. Protože se v zajetí nachází stále velké množství lidí, kteří by potřebovali osvobodit. Jedná se o lidi se zraněními, bez končetin nebo se zlomeninami. Ti by to potřebovali mnohem více,“ soudí Kozackyj, který byl jedním z vyměněných zajatců.

Azov je útvar, který ukázal statečnost a oddanost zemi, říká Kozackyj

V pluku Azov byli lidé, kteří za svobodu chtěli obětovat svůj život, podotkl. „Azov je útvar, který ukázal svou statečnost. Jde o ukázku profesionality, oddanosti zemi. Ale i v jiných útvarech byli ti, kteří za svobodu položili život,“ okomentoval. „Bohužel, ve válce to takto chodí. Pokud chceme získat svobodu, bude to pokračovat.“

Vidět smrt blízkých lidí podle něj bylo to nejtěžší. „A to všechno se nemuselo odehrát. My jsme si žili náš skvělý život. Měli jsme krásný stát. (…) A když umírají blízcí lidé, tak toto uvědomění je velice složité,“ zhodnotil.

Velmi tragickým okamžikem byl dle něj také teroristický útok v Olenivce, kde zemřelo několik desítek válečných zajatců. „Mnoho lidí tam zahynulo čistě jen proto, že se Rusové rozhodli tento útok uspořádat. A byli mezi nimi i mí známí. Takže nejbolestivější je smrt blízkých,“ uvedl. Útok byl podle něj i ukázkovým příkladem toho, jak se Rusové k Ukrajincům staví. „Ti vojáci už byli v zajetí, ale oni je i přesto zabíjeli“.