Bývalý europoslanec Panzeri bude s vyšetřovateli spolupracovat. Za nižší trest popíše, jak fungoval korupční systém

Bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri bude výměnou za nižší trest spolupracovat s belgickými úřady na vyšetřování korupční kauzy spojené s Katarem a Marokem. Médiím to v úterý sdělila belgická prokuratura rozkrývající okolnosti aféry, kvůli níž je ve vazbě kromě Panzeriho také bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailisová. Panzeri podle prokuratury přislíbil úřadům popsat mimo jiné způsob, jakým se zmíněné země snažily ovlivňovat europoslance a kdo všechno byl do systému zapojen.

Sedmašedesátiletý Panzeri, který je v belgické vyšetřovací vazbě, byl v prosinci obviněn z korupce a praní špinavých peněz. Podle úterního prohlášení prokuratury podepsal dohodu o spolupráci, v jejímž rámci poskytne úřadům informace o „způsobu provedení“, „finančních dohodách se třetími zeměmi“ či „lidech, kteří měli ze zavedené struktury prospěch a o navržených výhodách“.

Měl by také vyšetřující orgány informovat o lidech, kteří dosud nejsou justici ve spojení s tímto případem známi, a také o těch, kteří se jej pokoušeli uplácet. Katar i Maroko odmítají, že by byly do aféry jakkoli zapojeny a snažily se ovlivňovat evropské zákonodárce.

Europarlament bude hlasovat o zbavení imunity dalších členů

Panzeriho trest bude výměnou za spolupráci omezen. Podle prokuratury bude zahrnovat uvěznění, pokutu a zabavení nelegálních zisků, které se v současnosti odhadují na milion eur (24 milionů korun). Podle vyšetřovatelů hraje Panzeri a jím řízená nevládní organizace Fight Impunity ústřední roli v aféře, která se dostala na veřejnost začátkem prosince. Italský politik se podle vyšetřovatelů prostřednictvím organizace snažil ovlivňovat dění v EP ve prospěch Maroka a Kataru.

Kromě Panzeriho a Kailisové podezírají belgické úřady z podílu na korupčním systému také Italovu manželku Mariu Dolores Colleoniovou a jeho dceru Silvii Panzeriovou, které jsou zatím v italském domácím vězení. Europoslanci budou patrně na únorové schůzi rozhodovat o tom, zda zbaví kvůli vyšetřování aféry imunity belgického člena EP Marka Tarabellu a Itala Andreu Cozzolina.

Tarabella a Cozzolino zatím zadrženi nebyli, do skandálu jsou však oba zapleteni od začátku a oba už byli také vyloučeni z druhé nejsilnější frakce EP. Cozzolinův bývalý asistent Francesco Giorgi je kromě toho mezi obviněnými.