Protivládní protesty v Peru se rozšířily, nepokoje vypukly i v Cuzcu. Obětí už je téměř padesát

Protivládní protesty v Peru, které si od svého vypuknutí před měsícem vyžádaly již 47 obětí, se rozšířily zejména na jihu země. Nepokoje se ve středu odehrály i v turisty oblíbeném městě Cuzco, nejméně jeden člověk tam zemřel a dalších více než třicet utrpělo zranění, napsala agentura AFP.

Protestující se v Cuzcu pokusili ovládnout místní letiště, kam přijíždí množství zahraničních turistů mířících zejména do nedalekého dávného města Inků Machu Picchu. Agentura AP s odvoláním na místní zdravotníky napsala, že nejméně 37 civilistů a šest policistů utrpělo při protestech zranění. Podle AFP je zraněných policistů nejméně devatenáct.

Protesty a silniční blokády byly zaznamenány ve 41 ze 196 provincií, nejvíce právě na jihu andského státu. V regionu Puno v pondělí při protivládních protestech zemřelo osmnáct lidí, vláda tam vyhlásila zákaz nočního vycházení.

Protesty spustilo sesazení prezidenta

Demonstrace v Peru vypukly po sesazení prezidenta Castilla, kterého z funkce loni v prosinci odvolal parlament. Castillo se krátce před hlasováním pokusil parlament rozpustit a ustanovit vládu bez kontroly zákonodárců. Castillo byl poté zadržen, čelí obvinění ze vzpoury a spiknutí a je ve vazbě.

Demonstrace požadují odchod prezidentky Diny Boluarteové, která byla Castillovou viceprezidentkou a nahradila ho ve funkci. Protestující jí vyčítají, že změnila své politické postoje. Chtějí také okamžité rozpuštění parlamentu.

Boluarteová chce o dva roky zkrátit volební období parlamentu, které v řádném termínu končí v roce 2026. Okamžitý odchod z funkce ale odmítá, protože by to podle ní vyvolalo v zemi chaos.