Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.

Na pondělní akci bylo podle mluvčího záchranářů nasazeno zhruba sto pomocných sil. Do terénu v oblasti známého rakouského lyžařského střediska Lech/Zürs vyrazila také armáda, speciálně vycvičení psi a helikoptéry.

Vážně zraněný je po nedělním neštěstí turista z Německa. Lavina ho částečně zasypala. Byl letecky převezen do Innsbrucku. Ostatní lidé, které lavina zasáhla, ale jen některé z nich zranila, pocházejí kromě Německa z Belgie, Nizozemska, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska a ze Spojených států. Uvedl to Hermann Fercher z turistické centrály Lech/Zür. Dodal, že tito sportovci mohou mluvit o štěstí.

Záchranné síly původně předpokládaly, že lavina v oblasti známého rakouského lyžařského střediska Lech/Zürs mohla pohltit až deset osob. Vedlo je k tomu video jednoho z turistů.

Neštěstí se stalo kolem nedělních 15:00 SEČ v oblasti hory Trittkopf, jejíž vrchol je ve výšce 2720 metrů nad mořem. Po setmění přestali záchranáři pátrat za pomoci vrtulníků. 

Fercher vyzývá lyžaře, aby se po neštěstí, jako bylo to nedělní, okamžitě hlásili, aby je záchranáři nemuseli zbytečně hodiny hledat.

Středisko Lech/Zürs bývá označováno za kolébku alpského lyžování, leží asi devadesát minut jízdy autem západně od Innsbrucku. Milovníkům zimních sportů podle svého webu nabízí přes tři sta kilometrů sjezdovek, a tím i největší propojený lyžařský areál v Rakousku. Oblast přitahuje i řadu celebrit, včetně těch z královských rodin. Opakovaně sem jezdila například někdejší britská princezna Diana se svými syny Williamem a Harrym.