Na kemp v Malajsii se sesunula půda. Mezi více než dvaceti oběťmi je i pětileté dítě

Sesuv půdy v kempu poblíž malajsijského hlavního města Kuala Lumpur si vyžádal nejméně jednadvacet obětí na životech. Dalších dvanáct lidí se stále pohřešuje. O nové bilanci informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Půda se sesunula v pátek v časných ranních hodinách místního času (ve čtvrtek 20:00 SEČ) na kraji silnice poblíž ekologické farmy, která provozuje kemp. Agentura Reuters uvedla, že majitelé farmy neměli licenci na provozování kempu.

Neštěstí se odehrálo ve státě Selangor, asi padesát kilometrů severně od Kuala Lumpur ve městě Batang Kali, nedaleko oblasti Genting Highlands, která je známá svými letovisky, vodopády a přírodními krásami.

Půda se na kemp zřítila z výšky asi třicet metrů a zasypala plochu o velikosti přibližně 1,2 hektaru (což odpovídá zhruba třetině Václavského náměstí v Praze). Rodiny s malými dětmi, které byly zachráněny, získaly dočasné útočiště v nedaleké policejní stanici.

Záchranná akce po sesuvu půdy v Malajsii
Zdroj: ČTK/AP

Po pohřešovaných pátrají stovky záchranářů

Z více než devadesáti lidí, kteří v kempu spali, se zatím podařilo zachránit 61 osob, osm z nich je v nemocnici. Všechny oběti jsou malajsijské národnosti. Mezi nimi je pět dětí a dvanáct žen. Po dvanácti osobách, které se stále pohřešují, záchranáři pátrají v hustém bahně a pod popadanými stromy. Videozáznamy z místa ukazují zavalenou plochu pod silnicí v prudkém svahu zalesněného kopce i záchranáře, jichž se do pátrání zapojilo přes čtyři sta.

Jedna z převezených do nemocnice byla těhotná, ostatní měli různá zranění od drobných řezných ran až po podezření na poranění páteře, uvedl ministr zdravotnictví Zaliha Mustafa.

„Uslyšela jsem hlasitý zvuk připomínající hrom, ale byly to padající kameny,“ popsala místnímu médiu 22letá Teh Lynn Xuanová. „Cítili jsme, že stany přestávají být stabilní a že kolem nás padá půda. Naštěstí jsem se dokázala ze stanu dostat a schovat se na bezpečnější místo. Já i matka jsme dokázaly ze stanu vylézt a zachránit se,“ popsala.

Malajsijský stát Selangor trápily sesuvy půdy už v minulosti. Jejich příčina se často dává do souvislosti s mýcením lesů. V oblasti je nyní období dešťů, podle Reuters ale přes noc nebyly zaznamenán silný déšť ani zemětřesení.