Rukojmí z obchodního domu v Drážďanech jsou v pořádku. Ozbrojenec je po smrti

Německá policie zadržela muže, který se v sobotu v obchodním domě Altmarkt-Galerie v centru Drážďan na několik hodin zmocnil dvou rukojmích. Ti jsou v pořádku, oznámili po poledni strážci zákona s tím, že naopak útočník utrpěl vážné zranění. Před 15. hodinou policisté oznámili, že zadržený podlehl zraněním. Vyšetřovatelé případ považují za vyhrocené domácí drama, neboť dotyčný byl také podezřelý z vraždy své matky. Saský premiér Michael Kretschmer bezpečnostním složkám poděkoval za zásah.

„Případ s rukojmími v Drážďanech skončil. Dvě osoby bez viditelných zranění jsou v naší péči,“ přiblížila konec zásahu saská policie na Twitteru. Následně upřesnila, že muž zadržoval zaměstnankyni obchodu a jedno dítě. Nebezpečnou situaci ukončilo policejní komando.

Policejní mluvčí novinářům po zásahu na tiskové konferenci nejprve řekl, že muž utrpěl vážná zranění a že není jasné, zda se zranil sám, nebo se tak stalo při zásahu speciální jednotky. Později policie sdělila, že je zadržený po smrti. „Při zásahu podezřelý zemřel. Při jeho zadržování a při osvobozování rukojmích utrpěl čtyřicetiletý muž smrtelná zranění,“ upřesnila policie v prohlášení.

„Ulevilo se mi, že se tuto hrozivou situaci podařilo ukončit. Rád bych poděkoval saské policii za rozhodný a obezřetný postup,“ napsal Kretschmer na Twitteru.

Nejdřív vražda matky

Případ je podle dřívějšího prohlášení policie rodinným dramatem. V drážďanské části Prohlis, která leží asi pět kilometrů jihovýchodně od centra, policie v 07:20 nalezla mrtvou starší ženu. Z její vraždy je podezřelý syn, který se zhruba o hodinu později pokoušel proniknout do sídla rozhlasové stanice Radio Dresden u hlavního drážďanského nádraží. Šéf stanice Tino Utassy řekl deníku Bild, že novináři se včas ukryli.

Muž, který měl podle svědků pistoli a kterého média označují za Němce, pak odjel autem k nedalekému obchodnímu centru Altmarkt-Galerie, kde se zabarikádoval v drogerii. Policie s ním navázala telefonické spojení a krátce poté oznámila, že ozbrojence dopadla.

Nákupní středisko Altmarkt-Galerie se nachází v centru Drážďan nedaleko vánočního trhu Striezelmarkt, který patří k nejoblíbenějším v Německu. Trh byl kvůli zásahu dočasně uzavřen. Nákupní středisko ale zůstává kvůli vyšetřování nadále veřejnosti nepřístupné. 

Do Drážďan v době adventu pravidelně míří tisíce Čechů, město proto na Twitteru vydalo varování i v českém jazyce. „Na Starém městě probíhá policejní operace. Prosím, nechoďte sem. Tržnice Striezelmarkt je uzavřena a její okolí je ohraničeno,“ varovaly nejprve úřady. Později doplnily, že žádné nebezpečí již nehrozí. Kvůli zásahu byla v centru Drážďan omezena i doprava, a to včetně té hromadné.