Při teroristickém útoku v íránském Šírázu zahynulo nejméně 15 lidí. Hlásí se k němu Islámský stát

Při teroristickém útoku v šíitské svatyni v jihoíránském městě Šíráz zahynulo nejméně 15 lidí, dalších 40 lidí utrpělo zranění, uvedla íránská státní agentura IRNA. Agentura Mízán, která se specializuje na justici, informovala, že útok spáchali tři ozbrojení muži. Podle některých informací na sociálních sítích byli dva pachatelé útoku zadrženi, po dalším policie pátrá. K útoku se následně přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Útočníci se pohybovali v autě a stříleli na věřící a na místní zaměstnance u vchodu do svatyně, popsala státní agentura s odvoláním na svědky. Podle některých informací nešlo o íránské občany. Polooficiální agentura Tasním napsala, že mezi mrtvými je několik žen a dětí.

Agentura IRNA útočníky označila jako takfírí, což je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty, právě zejména z hnutí Islámský stát (IS). Sunnitští extremisté útočili na šíitská svatá místa v Íránu již v minulosti, poznamenala agentura AP.

Prezident slíbil odplatu

Podle prezidenta Ebráhíma Raísího útok na svatyni nezůstane bez odpovědi. Raísí uvedl, že „nepřátelé Íránu se poté, co se jim nepodařilo vytvořit rozkol ve sjednocených řadách národa, mstí násilím a terorem“. „Toto zlo rozhodně nezůstane bez odpovědi a bezpečnostní a pořádkové složky uštědří lekci těm, kteří útok naplánovali a provedli,“ dodal Raísí.

Jak uvedl ministr vnitra Ahmad Vahídí, zraněno bylo velké množství lidí, někteří z nich vážně, a proto se může počet obětí útoku ještě zvýšit. Dodal, že protesty, které zachvátily Írán v uplynulých týdnech, pro podobné „teroristické útoky“ připravily půdu.