Při zásazích izraelské armády zemřelo pět Palestinců

Při razii izraelské armády v Nábulusu na okupovaném Západním břehu Jordánu zemřelo v noci pět Palestinců a další dvě desítky lidí byly zraněny, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda oznámila, že šlo o operaci proti palestinské skupině Lví doupě a že vojáci zničili její výrobnu výbušnin. V reakci na to oznámila odplatu jiná teroristická skupina Islámský džihád a palestinská média píší o výzvách Palestinců ke generální stávce v Nábulusu. Jeden Palestinec zemřel v noci na úterý také při střetech s izraelskou armádou v Nabí Sálihu severně od Ramalláhu. Podle agentury EFE jde letos o největší počet mrtvých na Západním břehu za noc při razii armády.

Izraelská armáda v úterý informovala, že útočila na několik objektů, které používala skupina Lví doupě, a zničila i její výrobnu výbušnin. Mezi oběťmi je podle serveru The Times of Israel i lídr této radikální islamistické skupiny. Podle serveru Times of Israel příslušníky palestinských oficiálních bezpečnostních sil operace izraelské armády překvapila, a proto začali na vojáky střílet.

Podle palestinského hnutí Fatah, které cituje agentura Reuters, se izraelští vojáci střetli s příslušníky palestinských bezpečnostních složek. Podle ministerstva zdravotnictví byl jeden muž, který zemřel, neozbrojený. K účasti na střetech s izraelskými vojáky se přihlásilo také hnutí Islámský džihád.

Izraelský ministr obrany Benny Ganc v úterý na Twitteru napsal, že vláda bude pokračovat v zákrocích proti každému, kdo se bude snažit ublížit občanům Izraele, a to kdekoli a kdykoli to bude nutné.

Mluvčí palestinského vůdce Mahmúda Abbáse uvedl, že palestinský prezident navázal „urgentní kontakty, aby agrese proti našemu lidu (Palestincům) přestala“. Podle mluvčího bude mít útok zničující a nebezpečné důsledky. Mluvčí také označil razii za válečný zločin a uvedl, že izraelská vláda za něj nese plnou zodpovědnost se všemi důsledky. Deník Haarec napsal, že Abbás se obrátil v této věci na Spojené státy.

Počet střetů mezi Izraelci a Palestinci roste

Násilí na Západním břehu Jordánu v posledních měsících vzrostlo. Izraelská armáda zintenzivnila operace na tomto palestinském území, které Izrael okupuje od roku 1967, na jaře po sérii protiizraelských útoků, při nichž zahynuly dvě desítky lidí.

Izraelské razie, často doprovázené střety s palestinským obyvatelstvem, si podle OSN vyžádaly více než sto mrtvých na palestinské straně, což je nejvíce za posledních téměř sedm let, podotkla agentura AFP. Od začátku října podle této agentury zemřelo 23 Palestinců a dva izraelští vojáci.